Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

BENYÚJTOTTÁK A 2020-AS KÖLTSÉGVETÉS TERVEZETÉT

Lesz, amire több pénz jut idén

2020. február 21. péntek

Kényszerpályán lévő és szűk mozgásterű 2020-as költségvetés rajzolódik ki az új önkormányzati vezetés által benyújtott tervből, amelyről majd február 27-én szavaz a képviselő-testület. Mégis, lesznek olyan területek, amelyekre több pénz jut, mint tavaly: ilyen a lakhatás, a közbiztonság vagy a köztisztaság.

A választás utáni első költségvetés „sok elemében vállalhatóan, egyes elemeiben kényszerűen az előző ciklus folytatása, de már ez is tartalmazza a választók által visszaigazolt politikai program megvalósításának számos elemét, a változtatások tervezett irányát” – írja előterjesztésében Pikó András polgármester. 

Ahogy arról lapunk is írt már, a tervezetben a lakhatás, a köztisztaság, valamint a közbiztonság lesz a leghangsúlyosabb elem. Az előterjesztés a meglévő intézményhálózat fenntartását és működtetését célozta meg, hogy ne legyenek minőségi romlások és ellátásbeli problémák, és tartalmazza azokat a fejlesztéseket is, amelyeket még az előző ciklusban kezdtek el. Ahogy az előterjesztésben is olvasható: „politikai programunk alapvető eleme az önkormányzati működés, gazdálkodás és az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások fenntarthatóságának biztosítása.” 

Már ez sem könnyű feladat, hiszen a tervezethez benyújtott polgármesteri indoklás is kitér arra, hogy „az előző három év tényadataiból kirajzolódó trend azt mutatja, jelentős szerkezeti módosítások nélkül az elmúlt években kialakult egyensúlyhiányos helyzet a jelen politikai ciklusra vezetési váltástól függetlenül bénultságba, sőt már középtávon közvetlen fizetési válságba torkollna”. Mi ennek az oka? Az, hogy az önkormányzat költségvetési gazdálkodásának egyik fontos mutatója, a működési eredmény az elmúlt években kismértékű, egymilliárd forintot alig meghaladó többletet mutatott. Ez pedig nem biztosítja a fenntartható működést. 

Ahhoz ugyanis pénzre van szükség az óhatatlanul tönkremenő eszközök pótlására. Ez az amortizáció pedig az egymilliárdos működési többlettel lényegében megegyező összeg. Vagyis „a működés fenntartása minden bevételt felemészt az örökölt költségvetésben és (...) új fejlesztések, beruházások forrásaként csak a vagyonfelélés vagy a vagyonkonverzió maradna”. A jelenlegi vezetés a vagyonfelélést kizárja, marad a források átcsoportosítása, vagy az ingatlanvagyon egy részének értékesítése. 

Ezen felül új beruházásra saját forrás csak a 2019-es esetleges maradványösszegek idén áprilisi elszámolása után állhat majd elő. Az ugyanis tavaly ősszel, az átadás-átvételkor kiderült, hogy az akkor jelzett 13 milliárd forintos felhasználható pénz nem is költhető el szabadon, hiszen már előre le van kötve. Ezért is rögzíti a költségvetés tervezete, hogy a törvényi kötelezettségeknek megfelelően az új ciklus gazdasági programját, fejlesztési tervét május elejéig kell megalkotni. 

Szöveg: Lengyel Tibor

VÁRHATÓ ÁLLAMI FORRÁSOK: 

Bölcsőde- és óvodafejlesztések: 200 millió Ft 

Horváth Mihály tér fejlesztése: 150 millió Ft


A SOTE II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése: 60 millió Ft 

Közbiztonsági fejlesztések: 95 millió Ft 

Önkormányzati bérlakásfejlesztések: 620 millió Ft 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben