Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros - közös város

Hugonnai Vilmáról és Brunszvik Júliáról nevez el teret Józsefváros nőnap alkalmából

2020. február 27. csütörtök

Józsefváros sokszínű, szolidáris, történelmére büszke kerület.

Józsefváros sokszínű, szolidáris, történelmére büszke kerület. Éppen ezért fájó hiány, hogy méltatlanul kevés a női utcanév a kerületben.

Józsefvárosban a közel 150-ből csak 7 közterület: a Blaha Lujza tér, a Ludovika tér, a Lujza utca, a Magdolna utca, Magyarok Nagyasszonya tér, a Mária utca, a Márkus Emília utca visel női nevet. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kerületben még névtelen köztereket tiszteletre méltó nőkről nevezünk el idén, ezzel is kifejezve az idei nőnapon tiszteletünket és azt, hogy közös felelősségünk, hogy sem a történelemben, sem a jelenben ne merüljenek feledésbe a nők küzdelmei és sikerei. 

Az új köztér elnevezések a lakosságot nem érintik, lakcímkártyát ezek miatt senkinek nem kell cserélnie.

Az előterjesztés szerint a ma névtelen, a Nap utca – Leondardo Da Vinci utca találkozásánál elhelyezkedő közterületet (35703/1 helyrajzi szám) Brunszvik Júliáról nevezzük el, aki Magyarország 1852-ben alapított első bölcsődéjének elnöke volt. A tér elnevezésével így nem csak a nők, hanem a bölcsődei és gyermekjóléti dolgozók előtt is tisztelgünk.

Az előterjesztés szerint továbbá a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája előtti, ma névtelen tér (36178 helyrajzi szám), melyen a Hős orvosok emlékműve áll, Hugonnai Vilmáról, az első magyar orvosnőről kapja új nevét, aki 1879-ben szerzett orvosi diplomát Svájcban, majd hazaérte után közel két évtizedig küzdött diplomája honosításáért, a női orvosok egyenjogúságáért.

A józsefvárosi képviselő-testület 2020. február 27-i ülésén tárgyalta az előterjesztést, amit minden jelenlévő képviselő egyhangúlag megszavazott. Ezután a kerület javaslatot tesz a Fővárosi Közgyűlés felé a területek átnevezésére. Az elnevezés a Földhivatal átvezetése után válik véglegessé.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben