Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KELL EGY POLITIKAILAG FÜGGETLEN, VALÓDI CIVIL SZERVEZET

Új elnök, régi polgárőrség

2020. március 20. péntek

Tovább tart a csörte az önkormányzat és a józsefvárosi polgárőrség között. Előbbi arra hivatkozik a szerződés felbontásakor, hogy nem tapasztalt érdemi munkát és kaotikusak a pénzügyek is. A polgárőrség vezetését a régi elnök fia vette át közben, szerinte minden rendben volt.

Pikó András polgármester nemrég megerősítette, hogy felmondja az önkormányzat az eddigi együttműködést a kerületi polgárőr egyesülettel (Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület). „Mivel érdemi munkát nem tapasztalunk a részükről, folyamatosan kerestük a vezetőjüket, a korábbi képviselőtestület volt fideszes önkormányzati képviselőjét, Kaiser Józsefet, de nem tudtunk vele kapcsolatba lépni” – indokolt Pikó, hozzátéve: egyelőre fekete doboz számukra a Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány működése és gazdálkodása, nem tudják milyen jogcímen és mennyi közpénzt kapott a polgárőrség, és azért mit kellett teljesítenie. „Ez biztosan nem átlátható és felelős önkormányzati gazdálkodás” – véli a polgármester. (Az önkormányzat által alapított közalapítványon keresztül finanszírozták ugyanis a polgárőrség működtetését – a szerk.)

A polgármesternek a fentieket bejelentő Facebook-bejegyzéséhez hozzászólt Kaiser Edvin is, aki bejelentette, hogy ő a polgárőrség újonnan megválasztott vezetője (Kaiser Edvin egyébként a régi vezető, Kaiser József fia – a szerk.) Megjegyezte még, hogy a leköszönő elnököt szerinte hivatalosan nem kereste meg az önkormányzat.

A hivatalban azonban másképp látják. „A szerződésben megjelölt kapcsolattartási módnak e-mail és telefon van megadva. Ezeken az elérhetőségeken kerestük Kaiser Józsefet, de nem kaptunk választ” – állítja az önkormányzat. Az új elnök a Facebookon reagált az önkormányzat korábbi állítására is, miszerint a szerződésbontásban az is szerepet játszott, hogy nem teljesítette a polgárőrség egy EU-s pályázathoz kapcsolódó vállalását a „Szomszédok Egymásért Mozgalom” részprogramban foglalt feladatok ellátására. A vizsgált, 2019 májusától decemberéig tartó időszakban összesen hét napon használták az e célra beüzemelt rendszert. A nyolc hónapos időszakban ezért egyetlen közterületi bejelentés sem érkezett a polgárőrség részéről. A felek közötti szerződés összege 7 millió forint volt, az önkormányzat ennek mintegy harmadát ki is fizette a polgárőrségnek 2019-ben. Kaiser Edvin erre hivatkozva állítja, hogy teljesítettek, hiszen a beszámolót be is adták, amit Pikó András aláírt, a pénzt pedig ki is fizették.

Kérdésünkre erről most az önkormányzat azt közölte: tavaly decemberben – amikor Pikó egy hónapja vette át a hivatalt – szinte üres volt a hivatal, senki sem tudta, mi ez az egész, de tény, hogy a 2,3 milliót kifizették, ám „megismerve és átnézve az ügyet, rájöttünk, hogy nincs valós teljesítés, aztán a megbízott sem válaszolt a megkeresésekre, ezért bontjuk fel a szerződést”.

Lapunk egyébként már januárban próbált kapcsolatba kerülni a szervezettel, de ahogy az önkormányzatnak, úgy nekünk sem sikerült. Most is szerettük volna megszólítani a régi és az új elnököt. Írásban kerestük meg Kaiser Edvint is, valamint a polgárőrség hivatalos oldalát, de válaszokat most sem kaptunk (csak egy közleményt tettek ki a Facebookra, hogy sokan keresik őket a sajtótól, türelmet kérnek). Pedig szerettük volna, ha részletezik, hogy mit vállaltak és mit teljesítettek az elmúlt években, miért mondott le Kaiser József, valamint miért indult a polgárőrség ellen végrehajtási eljárás. Merthogy a hivatalos cégbírósági adatok szerint több végrehajtási eljárást is kezdeményeztek ellenük. Lapunk betekintett az iratokba és kiderült: az ügy tárgya „díj és pótdíj (parkolás, úthasználat)” tartozás. A nagyságrendileg 10 ezer forintos összegre többek között a II. kerületi önkormányzat jogosult.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos

- - -

Ne kifizetőhely legyen!

Az önkormányzat ugyanakkor nem akarja megszüntetni a polgárőrség intézményét a kerületben. „Józsefvárosnak kell egy politikailag független, a polgárok védelmében segítőkész polgárőrség. Egy ilyennel nagyon szívesen együttműködik az önkormányzat, de nem pénzkifizető helyként” – tudatták.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben