Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kipróbált, bevált finomságok Kiss Éva konyhájából

Spárga, a zöldségek királya

2020. május 04. hétfő

Most kezdődik a szezonja a spárgának, melynek különleges íze semmihez sem hasonlítható. Nem hizlal, mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel.

Több mint 90%-a víz, elhanyagolható a szénhidrát- és zsírtartalma, miközben sok benne a rost, a vitamin és az ásványi anyag. Fontos idegrendszerünk egészséges működéséhez, véd a kimerültség, a hangulatingadozások kellemetlenségeitől. Méregteleníti a szervezetet, kiváló máj- és vesetisztító. Csontritkulásra, ízületi fájdalmakra hatásos. Magyarországon két fajtája kapható. A fehér spárga az aromás íze miatt népszerű, de ebben kevesebb a vitamin. Elkészítésekor a csúcsától az egészséges végéig teljesen meghámozzuk, a fás szárvégeket pedig levágjuk, különben keserű lesz a belőle készült fogás. A zöld színű spárga lágyabb, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, klorofillban, C-vitaminban különösen gazdag. Ezt nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani. Akár nyersen, salátákba keverve is ehetjük. Mindig lédús, roppanós példányokat vásároljunk, azok nem fásak még. A fehérből készül az egyik klasszikus fogás, amikor a spárgát sós, cukros, citromos lében pikánsra főzzük és hollandi mártással tálaljuk. A hollandi mártás vajas, tejszínes, tojással, citrommal gazdagított fűszeres mártás. Csodás krémleveseket főzhetünk a fehér spárgából, a tej, tejszín csak jobb ízűvé teszi. Tésztával és parmezán sajttal mennyei. Nagy kedvencem, amikor sonkával vagy baconnal körbetekerve, sajttal megszórva ropogósra sütjük. Köretnek is tökéletes, önmagában is megállja a helyét. Fűszeres majonézbe vagy zöldfűszerekkel ízesített joghurtba, paradicsommártásba, lágy tojásba mártogatni is finom, így akár elegáns előétel is lehet.

SPÁRGA ÚJKRUMPLIVAL, A CSODÁS TAVASZI KÖRET

HOZZÁVALÓK:

-1/2 kg újkrumpli

- 1 csomag spárga

- 2 szál újhagyma

- petrezselyem, só, bors

- vaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS:

A krumplit megmossuk, héját lekapargatjuk és negyedekbe vágjuk. A spárgák végét letörjük, alsó részét vékonyan meghámozzuk, megmossuk, 3–4 centis darabokra vágjuk. Egy fazékban sós vizet forralunk, beletesszük a krumplit, főzzük, míg nem megpuhul, majd szűrőkanállal kivesszük, lecsöpögtetjük. A forrásban lévő vízbe most a spárgát rakjuk bele, két percig forraljuk, majd leszűrjük, hideg vízben lehűtjük. Egy serpenyőben vajat forrósítunk, beletesszük a krumplit, pirosra sütjük minden oldalát. Hozzáadjuk a spárgát, egy percig együtt sütjük, közben sózzuk, borsozzuk. A karikákra vágott újhagymával, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

SPÁRGA LEVELES TÉSZTÁBAN

HOZZÁVALÓK:

- 1 csomag leveles tészta

- 1 csomag spárga

- 10 dkg sajt

- 1 db tojás

- 0,5 dl olívaolaj

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 tk. mák

- 1 tk. cukor

- 1 tk. kakukkfű

- só, bors

ELKÉSZÍTÉS:

A spárgát megtisztítjuk, fás részeit eltávolítjuk. A forrásban lévő sós, cukros vízbe téve öt percig főzzük, blansírozzuk. A leveles tésztát kinyújtjuk és hat egyforma részre vágjuk, három-négy spárgát rakunk egy darab tésztalapra, majd megkenjük az olívaolajjal, amiben a fokhagymát, kakukkfüvet, sót, borsot előzőleg jól összekevertük. Reszelt sajttal meghintjük. A tészta két ellentétes végét a középre hajtjuk, kicsit összenyomkodjuk. A felvert tojással lekenjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megszórjuk mákkal és a 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben