Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

BOROS DÁVID BAPTISTA LELKIPÁSZTOR

„Istent kérdezem, hogy hol a helyem a világban”

2020. május 15. péntek

A megtérés a személyes szellemi útra fókuszál, nem eltanult, tradicionális magatartásforma. Lelki életünk folyamatos gondozásra szorul, és Isten a legalkalmasabb arra, hogy a lelkünk pásztora legyen – ezt hiszi és vallja Boros Dávid, a józsefvárosi baptista gyülekezet vezetője, aki a keresztény hitre mutató családi szolgálattal segíti a kerület lakosait.

Megtérés

Bár Boros Dávid családjában nem csak keresztény vallásúak vannak, a szülei révén az újpesti baptista gyülekezetbe járt. „A keresztény élet lényege a megtérés, az a saját, tudatos döntés, amivel elköteleződünk Isten mellett” – vallja. Önmagában nem elegendő a jó és megtartó közösség – mondja.

„A kereszténység csak egy nagyon jó szándékú civil, társas törekvés volna a hívőnek a lélekben végzett, Isten megszólító, belső, személyes munkája nélkül.”

Hivatás

A ’90-es évek elején, tizenévesen érezte, hogy Isten létezik és szólítja. Gimnazista volt, amikor felerősödött benne ez a gondolat. A gadarai megszállott történetének tanulságán – a lelki értékek a földi kincsek felett állnak – elgondolkozva határozta el, hogy lelkipásztor lesz. „Isten volt az, aki rávett erre az útra, és meg is tart rajta évtizedek óta” – mondja. Szerinte a kísértéseknélIsten védelmére van szükség, és ő nem hagyja cserben az iránta elköteleződötteket.

Fordulat

1999-ben iratkozott be a Baptista Teológiai Akadémiára, mellette magyartanári képesítést is szerzett. Ötödéves hallgatóként bizonytalanság fogta el. Úgy döntött, nem ugrik egyből fejest a lelkipásztorságba. Ki akarta próbálni magát pékként, sofőrként vagy árufeltöltőként is, hogy „civil” tapasztalatot szerezzen az életről. Az Operába is jelentkezett, ahol néma szerepeket kapott. Élvezte, ám egy év után újabb fordulat jött: meghívást kapott egy hétvégére az ország egyik legnagyobb baptista gyülekezete, a kiskőrösi lelkészétől.

„Olyan váratlanul ért az invitálás, hogy még csak kifogás se jutott eszembe, de úgy gondoltam, semmi többre nem kell igent mondanom, mint két napra.”

Kiteljesedés

A hétvége után a kisvárosban ragadt ifjúsági segédlelkészként. „Az első hónap végén megértettem: ez az út, ez a helyzet az, amiben mindazt a képességet, lehetőséget, ami bennem van, a legteljesebb módon tudom megélni és kibontakoztatni.” 

Bár nem törekedett az önmegvalósításra, az magától is megtörtént azáltal, hogy az engedelmesség és vezethetőség útjára lépett – tartja a lelki vezető. 2006-ban idősebb lelkipásztortársa nyugdíjba vonult, és őt javasolta a gyülekezet élére vezetőnek. „Képtelenségnek tűnt, hogy megválasszanak, Isten akaratából mégis megtörtént, ami annyira meglepett, hogy kész voltam igent mondani” – emlékszik vissza. Az aktív közösségi élet felvirágoztatása mellett elindította a roma missziót is.

Szerelem, házasság, család

A párkapcsolat kérdéséből sem zárta ki Istent. „Egyértelmű volt, hogy hívő társat választok.” Amikor Szegeden keresett lakást, az ottani vezető lelkész segítségét kérte. Találkoztak, és ekkor megpillantotta élete szerelmét, Ágotát, a lelkész lányát. 2008-ban házasodtak össze, három gyermeket nevelnek és a negyediket várják.

Lelki megsegítés

Józsefvárosba 2015 karácsonyán érkeztek. „Ebben a mintegy 150 fős, közösségcentrikus gyülekezetben név szerint ismerjük egymást, és tudunk segíteni, ha valaki rászorul.” A templomuk ajtaja mindenki előtt nyitva áll. A jelenlegi helyzetben persze csak az online térben gyűlnek össze imádkozni, beszélgetni, és tartani egymásban a lelket.

A baptista lelkész addig marad egy közösségben, amíg az fejlődik általa. És Józsefvárosban van még kihívás – mondja. A szociális segítség mellett fontos a lelki segítség lehetőségének biztosítása is, ezért bibliai alapú családgondozói szolgálatot végez jegyesoktatással, családi- és életvezetési tanácsadással mindazok számára, akik megkeresik és bizalommal fordulnak hozzá. 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotók: Huszár Boglárka

ISTENTISZTELET – ONLINE

A József Utcai Baptista Gyülekezet vasárnaponként 10 órakor kezdődő istentiszteletei a közösség Youtube-csatornáján online nézhetők, sőt utóbb visszanézhetők, akárcsak a szerda este 18 órai bibliaórák. 

Aki érdeklődik Isten vagy a gyülekezet élete, szolgálata iránt, a kapcsolat@jozsefutca.hu címre írhat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben