Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Augusztus végéig lehet kitölteni az önkormányzat kérdőívét

Klímakonzultációt tart a kerületvezetés

2020. augusztus 07. péntek

“Nem a nyolcadik kerületben fogjuk megállítani a klímaváltozást, alkalmazkodnunk viszont muszáj hozzá, fel kell készülnünk mindenfajta időjárási szélsőségre” - vallja Dr. Erőss Gábor, a környezetvédelemért is felelős alpolgármester. A változó éghajlathoz való alkalmazkodásról az önkormányzat kérdőíven kéri ki a kerületben lakók véleményét.

Nem sokan hallottak róla, de a kormány is konzultált a lakossággal klímaügyben – még tavaly novemberben. Valamiért azonban nem reklámozták túl az online kérdőívet, melyben válaszokat vártak az emberektől. Talán azért, mert olyan összetett szakmai kérdésekre vártak megoldást hétköznapi emberektől, amelyeket klímatudósoknak kellene inkább megvitatniuk.


Fontos kérdéseket tesznek fel

Józsefvárosban nemrég indult konzultáció a témában, de itt nem szakmai megoldásokat várnak a laikus lakóktól, mindössze annyit, hogy mondják el, életük mely területeit érinti legjobban a klímaváltozás, a hőhullámok, óriási esőzések vagy épp a csapadékhiány. Lehet javaslatokat tenni, akár olyan jellegű ötleteket is várnak, mint például az árnyékolás megoldása a lámpáknál, piros lámpánál várakozva ugyanis sokaknak nehéz perceket a tűző napon ácsorogva tölteni. 

Az új képviselőtestület tavaly novemberi alakuló ülésén első intézkedései egyikeként klímavészhelyzetet hirdetett, majd januárban elfogadta a 93 pontból álló klímavédelmi intézkedési tervet is. Ezután azonban a járványhelyzet átírta a kerület költségvetését, így a klímavédelmi intézkedéseket is újra kell gondolni pénzügyi szempontból. 

Az önkormányzat azt ígéri: ha kis lépésekben is, de haladnak tovább. Jelenleg néhány rendezvény, például kerületi autómentes nap megvalósítására van lehetőség, a többihez pályázni próbálnak különféle támogatásokra – utóbbira jó példa, hogy az Energiaklub pályázatához kapcsolódva energiahatékonysági információs iroda felállítását tervezi az önkormányzat.

A kérdőívet azért fontos kitölteni, mert a kerület illetékes döntéshozói ebből látják majd, milyen mértékben érinti a lakosságot az éghajlatváltozás, mennyire nyitottak az energiatakarékos háztartási megoldásokra, hol lenne szükség több segítségre vagy épp közterek zöldítésére. A kérdőív az alábbi linken érhető el augusztus végéig.

Szöveg: Ádám Judit; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben