Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A FŐVÁROSI TŰZOLTÓSÁG EGYBEÉRŐ MÚLTJA ÉS JELENE

„Fegyelemmel és odaadással”

2020. október 12. hétfő

Idén 150 éves a magyar tűzoltóság, a budapesti tűzoltóság központja pedig 125 éves. A józsefvárosi Dologház utcában Dr. Berki Imre, a Tűzoltó Múzeum igazgatója, valamint Kisdi Márk Máté tü. százados és Kolozsi Péter tű. főhadnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője és helyettese vezettek körbe minket az épületben.

A magyar tűzoltóság története 1870. február 2-án kezdődött az Eskü téri (ma Március 15. tér) tűzoltólaktanya megnyitásával, majd sorra alakultak a tűzoltóságok, kezdi a visszatekintést Berki Imre. Akkor indult a Dologház utcai tűzoltóság története is, ami eredetileg gyakorlótér volt, ahogy az 1882-es térkép jelöli: Tűzoltó mászóház.

Az Erzsébet híd építésekor költöznie kellett a fővárosi parancsnokságnak. Akkoriban indult nagy fejlődésnek a színházak tűzvédelme is, amiben a magyarok élen jártak – a vasfüggöny és az esőztető-rendszer is magyar találmány –, miután 1881-ben porig égett a bécsi Ringtheater, 400 halálos áldozatot követelve. Ezért a Népszínházhoz (a Blaha Lujza téri későbbi Nemzeti) közeli gyakorlótér ideális új helyszín volt. 125 évvel ezelőtt adta át a Steindl-iskola neogót stílusában épült tűzoltólaktanyát Szcserbovszky Szaniszló főparancsnok Kamermayer Károlynak, Budapest első főpolgármesterének, megfogadva, hogy itt is „a szokásos fegyelemmel és odaadással teljesítik a tűzoltók a szolgálatot”.

A laktanyában sok funkciót kellett egyesíteni: iroda, parancsnoki lakás, legénységi szállás, tanterem, 7 állásos szertár, a pincében konyha, tömlőmosó és -szárító, raktár, az udvaron istálló és szénapadlás kapott itt helyet.

Ma, amikor ez a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központja is, még több feladat kerül egy helyre, itt van a vízügyi hatóság, az orvosi blokk, a műszaki osztály is, továbbá a dél-pesti katasztrófavédelmi kirendeltség és természetesen a józsefvárosi tűzoltó-parancsnokság is, mind egy-egy szintet elfoglalva az azóta kibővült épületben – magyarázza Kisdi Máté szóvivő.

Az épületet többször bővítették, először 1922-ben húztak rá emeletet külső lépcsőházzal, amit Szaniszló-toronynak neveztek a volt főparancsnok után, majd 1939-ben újabb emeletet és részben új külsőt is kapva elnyerte mai formáját, a modern népies stílus mestere, Medgyaszay István tervei alapján. Érdemes megnézni, milyen szépen kapcsolódik a Dologház utcai modernebb és Kun utcai historikus szárny sarkán a parlamenti kupolára emlékeztető toronnyal.

Vendéglátóinkkal a parancsnoki szobából nyíló széles erkélyen beszélgetünk, ahonnan minden látható. Innen figyelték annak idején az udvaron zajló bemutatókat. Ma a dolgozók autói állnak itt, csak a mindennapi gyakorláshoz szükséges helyet hagyták szabadon.

Az udvar is, ahol a tűzoltók, akik 24/48 órás műszakban dolgoznak, minden nap gyakorolnak. Hirtelen felhangzik Morricone ismert számának főmotívuma az Egy maréknyi dollárért című 1964-es spagetti-westernből, majd a vészkürt hangja. Riasztás van, magyarázza Kolozsi Péter, két perc alatt készen kell lenni az indulásra. De be sem fejezi a mondatot, legfeljebb egy perc telt el, és már halljuk a kigördülő kocsi szirénájának hangját.

A háború idején és a forradalom alatt is szolgáltban voltak az itteni tűzoltók, addig oltották a tüzeket, amíg lehetett. Marinovich Endre, aki az 1956-os forradalom idején volt a főváros tűzoltóparancsnoka, így összegezte ezeket az időket „Tettük, amit tehettünk, ha mást nem, temettünk.” A forradalmat követő szovjet megtorlásnak hat tűzoltó lett áldozata.

A tűzoltóság jogállásának története is érdekes. Egészen 1948-ig önkormányzati szervezet volt, akkor az állam felügyelete alá került, 72-től központi irányítású tanácsi, 90-től pedig önkormányzati intézményként működött. 1993-ban összevonták a tűz és a polgári védelmet, 96-ban ismét szétválasztották. 2000-ben megalakult a katasztrófadelem, és végül 2012-től működnek ennek keretében.

Szöveg: Bányay Géza; Fotó: Ványi Ákos / FKI

- - -

Tűzoltó Múzeum és Skanzen

A tűzoltóság tárgyi emlékeinek páratlan gyűjteménye látható a kőbányai Tűzoltó Múzeumban és az újpesti Tűzoltó Skanzenben, ahol járműgyűjtemény is van. Részletek a muzeum.katasztrofavedelem.hu oldalon. A fővárosi tűzoltóság történetéről a fovaros.katasztrofavedelem.hu oldalon is olvashatnak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben