Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A 6-os választókörzet fontos politikai csata helyszíne lesz 2022-ben

Csordás Anett a C8 támogatásával indul a választáson

2020. december 17. csütörtök

A C8 – Civilek Józsefvárosért Egyesület jelöltjeként kíván indulni Csordás Anett a 2022-es parlamenti választáson Józsefvárosban – ezt a civil aktivista maga jelentette be. Csordást támogatásáról biztosította Pikó András polgármester is.

„Büszkén és boldogan jelentem be, hogy a C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület jelöltjeként elindulok Budapest 6-os számú választókörzetének országgyűlési képviselői posztjáért” – tudatta Facebook-oldalán Csordás Anett. Bemutatkozó videójában a 2019-es önkormányzati választáson a szintén a C8 támogatásával győző Pikó András polgármester és Mohai Andrea, a C8 elnöke is támogatásáról biztosította. A videóból kiderül, a közösségi szervező, pedagógus végzettségű jelölt abban hisz, hogy egyenlő hozzáférés jár mindenkinek az oktatáshoz, lakhatáshoz és a szociális ellátáshoz, emellett nagyobb megbecsülés jár a másokról gondoskodóknak, ezek érdekében pedig „együtt, van lehetőség a változtatásra”.

A jelöltet Pikó András közösségi oldalán is méltatta, amikor így írt a 2022-es választás tétjéről és Csordás Anettről: „A józsefvárosiak számára biztosan az lesz legfontosabb, hogy olyan országgyűlési képviselőnk legyen, aki minket képvisel a parlamentben és nem a hatalmat képviseli  Józsefvárosban - velünk szemben. Csordás Anett, akit civil szervezetem, a C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület jelöl Budapest 6. sz. számú választókörzetének országgyűlési képviselői posztjára, ilyen ember. Okos, tisztességes, jó ügyekért küzdő civil, aki több ezer család számára kiharcolta az otthonápolási díj emelését.”

Valóban, Csordás Anett neve ismerős lehet azoknak, akik az otthonápolási díj ügyét követték az elmúlt években. Bemutatkozó videójában is kitér arra, hogy 15 éve sérült gyermeke született, és azóta is azon dolgozik, hogy „a hozzánk hasonló családok számára élhetőbb hely legyen ez az ország”. Civil aktivistaként, a Lépjünk, hogy Léphessenek! szervezet vezetőjeként másokkal együtt sikerrel küzdött azért, hogy a kormány megemelje az otthonápolási díjat és átgondolja annak feltételrendszerét. Csordás Anett idén januárban a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) Szabad-díjának szakmai kitüntetettje lett – a díjat azok a civilek kapják, „akik a mindennapokban egy szabadabb Magyarországért dolgoznak”.

A Józsefváros újság is írt róla, hogy a 6-os számú választókörzet, ahol Csordás Anett indulni kíván, fontos politikai csata helyszíne lesz 2022-ben. Józsefváros két országgyűlési egyéni választókerülethez tartozik, így két képviselője van a Parlamentben. Az egyiket a 6-os számú körzetben választják meg – ez Józsefváros nagyobbik – és a IX. kerület egy kisebb – részét fedi le. Kocsis Máté volt józsefvárosi polgármester, jelenleg a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője 2018-ban itt szerzett parlamenti mandátumot – a szavazatok 40,5 százalékát kapta, míg a második helyen a DK-s Ara-Kovács Attila végzett 32,1 százalékkal. Az már eldőlt, hogy 2022-ben Kocsis helyett itt a Fidesz az őt polgármesterként váltó, majd 2019-ben Pikó által legyőzött Sára Botondot indítja, aki jelenleg a Fővárosi Kormányhivatal vezetője. 

Sára összellenzéki kihívója egyelőre nem ismert, mindenesetre nemrég a DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd alkotta hatpárti demokrata ellenzéki szövetség tagjai egyértelművé tették, hogy az ország mind a 106 egyéni körzetében egyetlen, közös ellenzéki jelöltet kívánnak indítani a kormánypárti jelölttel szemben. Egyelőre nem világos, hogy mindenhol, vagy csak bizonyos körzetekben, de ezt az egy közös jelöltet előválasztással kívánják kiválasztani, valamikor jövő tavasszal. Csordás Anett videójából nem derül ki, hogy megméretné-e magát ezen az előválasztáson, vagy attól függetlenül, a C8 támogatásával független, civil jelöltként mindenképpen elindul a választáson – ezt a kérdést írásban feltettük a jelöltnek, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Szöveg: Lengyel Tibor, Kép és videó: Facebook/Csordás Anett

*

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

A Józsefváros újság közszolgálati feladatainak ellátása, illetve a kerületi polgárok széles körű tájékoztatása érdekében minden képviselőjelöltnek lehetőséget biztosít a bemutatkozásra, programja ismertetésére. A programismertetők, bemutatkozások és bemutatkozó multimédiás anyagok közlésekor azonban a szerkesztőség az alábbi, a MÚOSZ etikai kódexében is rögzített alapelveket betartásával jár el. Eszerint a közzétenni kívánt tartalom nem kelthet gyűlöletet, nem szólíthat fel rasszista megkülönböztetésre népek, nemzetek, nemzetiségek ellen. Továbbá vallása, felekezeti hovatartozása, neme, testi, szellemi vagy lelki állapota, szexuális élete, életkora, életmódbeli, életviteli különbözősége miatt senkit sem becsmérelhet, nem terjeszthet senkiről előítéletet kifejező rágalmakat, valamint nem állíthat valótlanságot, nem használhat a jó hírnév, becsület csorbítására alkalmas sértő kifejezéseket. (További információ és kapcsolatfelvétel: szerkesztoseg@szerkesztoseg.jkn.hu)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben