Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Civil stratégia

Az önkormányzat elfogadta Józsefváros Civil Stratégiáját

2020. december 21. hétfő

Józsefváros érdeke, hogy hosszú távon a kerületben megerősödjenek és aktívvá váljanak a civil és egyéb társadalmi szervezetek.

Az erős civil társadalom alkotja az erős helyi demokrácia egyik lábát, így a helyi civil társadalom a kerület önkormányzatának és a helyi lakosoknak is potenciális szövetségese.

Józsefvárosban hagyományosan magas az állampolgári aktivitás mértéke és a civil szerveződések száma, amit a kerület földrajzi fekvése, történelmi múltja, társadalmi összetételének sokszínűsége, és az itt élők által fokozottan tapasztalt problémák és nehézségek magyaráznak. Noha a kerület több hivatalosan elfogadott dokumentumában van utalás a civil szféra fejlesztésére és a civil szervezetekkel ápolt kapcsolatok erősítésére, jelenleg a kerületnek nincs elfogadott civil stratégiája, és az önkormányzat az elmúlt több, mint 30 évben igen rapszodikus módon viszonyult a helyi lakók aktivitásához.

A VIII. kerületben a KSH adatai alapján közel 900 civil szervezet van hivatalosan bejegyezve. Ezek közül a szervezetek közül nem mindegyik folytatja tevékenységét Józsefvárosban és sok közülük a különböző intézményekhez kapcsolódó alapítvány, amely nem elsősorban szolgáltatásokat nyújt, hanem az intézmények rugalmasabb finanszírozását teszi lehetővé. Ezzel szemben sok olyan szervezet dolgozik is Józsefvárosban, amelynek hivatalos székhelye nem ide van regisztrálva, vagy akár teljesen informális közösségként működik. A civil stratégia őket is célcsoportjának tekinti.

A stratégia alapvető célja, hogy lehetővé tegye a civil szervezetek és közösségek és az önkormányzat átlátható és nyitott együttműködését, amelyben az önkormányzat a civil szervezeteket és közösségeket partnernek tekinti az önkormányzás eredeti jelentésének megvalósításában, vagyis abban, hogy az állampolgárok közösen és önrendelkező módon alakíthassák környezetüket és jövőjüket, és bele tudnak szólni az őket érintő döntésekbe.

A civil stratégiát az önkormányzat egy erre a célra alakult munkacsoportja dolgozta ki a Közösségi Részvételi Iroda koordinációjával. A stratégia első változata megjelent az önkormányzat honlapján és közösségi felületein is véleményezés céljából. A visszaérkező véleményeket a munkacsoport tagjai feldolgozták és beépítették a stratégiába, majd a végleges változatot a Polgármesteri Hivatal, valamint az érintett önkormányzati cégek képviselői is véleményezték.

A Civil Stratégia innen letölthető >>>

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben