Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kocsis Máté és Sára Botond beperli a polgármestert

Káptalanfüredi üdülő: ki miatt nem lesz kész?

2021. január 05. kedd

Pikó András polgármestert okolja két közvetlen elődje, amiatt, hogy leállt az önkormányzat káptalanfüredi nyári táborának felújítása az elvont állami támogatás miatt. Pedig nem Pikó idejében torpant meg a beruházás, hiszen az új kerületvezetés már egy elhúzódó, félkész beruházást vett át, amit át kellett tervezni, és ezzel kezdetben a támogatást adó kormányzatnak sem volt baja, aztán mégis megvonták az egész támogatást, némi kényszerű műszaki tartalom-csökkentés miatt.

Pikó Andrást okolja Józsefváros korábbi fideszes polgármestere, Kocsis Máté amiatt, hogy a jelek szerint 6 év után sem lesz kész az önkormányzat káptalanfüredi táborának felújítása, mert a befejezéshez korábban megítélt állami támogatást a kormányzat most visszakéri. Pedig a beruházás még Kocsis hivatali ideje alatt indult 2015-ben, aztán több menet közbeni változtatással már utódja, a szintén fideszes Sára Botond polgármestersége alatt is csak lassan haladt, végül most, hogy Pikóék „megörökölték” és mindent megtettek, hogy befejezzék az átépítést, a kezdetben támogató kormányzat hirtelen megvonta a támogatást.

Visszakér az állam 1,7 milliárdot

A Józsefváros újság is beszámolt arról, hogy az állam hirtelen kifarolt a kerület káptalanfüredi üdülőjének támogatása mögül, és visszavont 1,7 milliárd forint beruházási támogatást. A decemberi döntésről most január elején értesült az önkormányzat abból a levélből, melyben Szabó Tünde sportállamtitkár arról tájékoztatott, hogy megváltoztatta nyári döntését és mégsem járul hozzá a gyermeküdülő fejlesztése ügyében az önkormányzat által kezdeményezett határidő-módosításhoz és emiatt az állami támogatás visszafizetésére kötelezi az önkormányzatot.

Alapvető kérdés, hogy miért kellett módosítani a terveket és a határidőt. Pikó András szerint azért, mert „a folyamatos késedelem miatt teljesíthetetlen volt a 2020 évvégi határidő, ráadásul a második ütem kivitelezési tervei nem voltak műszakilag megfelelőek. Az évekig tartó fideszes bénázás alatt megemelkedtek az építési költségek, ezért az eredeti költségvetés már nem volt elegendő a projekt megvalósítására, így az újratervezése is elkerülhetetlenné vált.” A „bénázás” alatt a polgármester bizonyára azt értette, hogy a projektet teljes koncepcióját még bőven fideszes elődei idején át kellett tervezni, és csúszott is a megvalósítás, amit annak idején a fideszes polgármester, Sára Botond is elismert.

Kezdetben egész mást terveztek

A kezdeti tervek – melyekről 2015 őszén a Józsefváros újság is beszámolt – ugyanis arról szóltak, hogy az amúgy a Magyar Kézilabda Szövetséget – akkor és most is – vezető Kocsis irányította önkormányzat összefog az akkor Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó veszprémi kézilabda klubbal, és tao-pénzből közösen fejlesztik az ingatlant, részben a klub használatára, részben a józsefvárosi gyerekek táboroztatására. Csakhogy a G-nap után a Fidesz összeveszett Simicskával, ami a közös projektben is szakításhoz vezetett, emiatt pedig át kellett alakítani a koncepciót. A klub kiszállt a beruházásból, a már elkészült épületekkel el kellett egymással számolni, közben pedig a befejezésbe pénzzel szállt be a kormány. Közben eltelt csaknem négy év, és a beruházás még mindig nem készült el. 

Sára is elismerte a csúszást

A változásokat Sára Botond akkori polgármester a Józsefváros újságnak így kommentálta 2019 júliusában: „bár az eredeti elképzelés is jó volt, köszönhetően az állam 2,2 milliárd forintos támogatásának, teljes egészében a józsefvárosiaké lesz.” És már ekkor utalt csúszásra, amikor úgy fogalmazott, hogy „a tábor építése bürokratikus nehézségek miatt elhúzódik” illetve „időben nem minden a terveink szerint alakult”, továbbá megjegyezte: „én magam lennék a legboldogabb, ha egy elszámolás a minisztériumok bürokratikus rendszerében nem egy évig tartana”. 

Nem sokkal később, 2019 őszén Pikó András lett a polgármester. Kocsis Máté Facebook-posztja szerint ekkor Pikóéknak már csak „meg kellett volna építeniük a játszóteret, a kertben a tanösvényt, a közösségi épületet, a sportpályákat. Már 2019 októberében (!) jogerős építési engedélyük volt rá, 2020 tavaszán elkezdődhetett volna a beruházás. (…) Ehelyett 2020 őszén lebutították a szakmai programot, például már a fűtést sem akarták bekötni a négy évszakos házakba, de a védőnői szobát és a főzőkonyhát is kihúzták a tervekből. Az eredeti tartalom durva megváltoztatását viszont az EMMI már nem tartotta támogathatónak. Azt kell megépíteni ugyanis, amire a pénzt kapták, és nem kell trükközni. Pikóék így bukták el a pénzt.” – vont mérleget Kocsis.

Változtattak, igen: a konyhán

Azt egyébként Pikó és az önkormányzat is elismeri, hogy változtattak a terveken, miután kiderült, hogy a beruházás addigi csúszása miatt az állami támogatás összege nem lesz elég a befejezésre, mivel az építőipari költségek jelentősen emelkedtek. Az önkormányzat szerint annyi változtatás történt csak, hogy az eredeti, 500 adagos főzőkonyha helyett 200 adagos melegítőkonyhát terveztek – a későbbi bővítés lehetőségének fenntartása mellett. A főépület kiviteli tervei amúgy 2020 februárjára elkészültek, majd márciusban az önkormányzat jelezte a sportállamtitkárságnak, hogy a 2020. december 30-i befejezési határidő nem lesz tartható, júliusban pedig hivatalosan is kérte a befejezési határidő 2022. május 31-re módosítását.

A téma szerepelt előzőleg a képviselőtestület július 16-i ülésén is, ahol a kisebbségben lévő ellenzéki Fidesz-frakció még támogatta az önkormányzat vezetésének erőfeszítéseit a beruházás befejezésére. (Az ülés jegyzőkönyvében a 43-48. oldalon van erről szó.) Ekkor Rádai Dániel alpolgármester beszámolt róla, hogy még az előző, fideszes vezetés idején, 2019 elején is történtek különböző határidő-módosítások, majd „2019. november 20-án lettek építési engedélyek és 2020. február végén érkeztek meg a kiviteli tervek” (Ez ellentmond Kocsis Máté emlékezetének, hogy már 2019 októberében volt jogerős építési engedély – a szerk.) A testületi ülésen Pikó András polgármester arról beszélt, hogy a most módosítani kívánt 2020. decemberi határidő már az előző képviselő-testület által egyszer kitolt határidő, de ez sem lesz tartható. Ekkor Vörös Tamás Fidesz-frakcióvezető is úgy fogalmazott: „Természetesen nekünk is kiemelten fontos, hogy sikerüljön megoldani és befejezni ezt a projektet. Mi a magunk részéről támogatni fogjuk a határidő-módosítást, és hát sok sikert kívánunk ahhoz, hogy eredményesek legyenek a Minisztériummal történő tárgyalások esetében. Bízunk benne, hogy a most jelenleg még rendelkezésre álló forrásokat sikerül felhasználni, és befejezni ezt az építkezést. Nagyon-nagyon-nagy kár lenne, hogyha ez elmaradna, és nyilvánvalóan egy óriási probléma, úgyhogy bízunk benne, hogy nem így lesz.”

Szabó Tünde támogatta, aztán mégse

Ez volt tehát tavaly júliusban. Augusztusban aztán az önkormányzat megkapta a határidő-hosszabbításra a jóváhagyást Szabó Tünde államtitkártól, azzal a felszólítással, hogy küldjék be a részletes dokumentációt. Pár nappal később meg is tették, de közben megkapták a sportlétesítmények mérnöki tevékenységére szakosodott állami cég, a BMSK tervellenőri észrevételeit, miszerint a tervezői költségbecslés több, mint a rendelkezésre álló fedezet, ezért vagy forrás kiegészítésre vagy a műszaki tartalom csökkentésére van szükség. Ekkor kellett hozzányúlni a műszaki tartalomhoz. 2020. szeptember 24-én a józsefvárosi képviselő-testület ismét tárgyalta a kérdést, és úgy döntött, hogy tekintettel a fedezet hiányára és a BMSK terv észrevételeire, módosítják a terveket a kivitelezés majd fenntartás költségcsökkentése céljából, illetve a módosítás a 2021-től hatályos új energetikai előírások miatt is indokolt volt. Ekkor döntöttek olyan részletekről is, hogy az 500 adagos főzőkonyha helyett, 200 adagos melegítőkonyhát alakítanak ki, néhány szerkezeti megoldásból is olcsóbbat alkalmaznak, de ezek közül alapvetően a tervezett szakmai programot csak a konyha kialakítása érinti.

A tavaly szeptemberi testületi ülésen (Az ülés jegyzőkönyvében a 96-102. oldalon van erről szó.) Ebből kiderül, hogy a konyha átalakításával kapcsolatban Vörös Tamás Fidesz-frakcióvezetőnek már aggályai voltak: „Jó lenne ezt a kérdést mielőbb megoldani, es mielőbb pontot tenni az ügy végére. En nagyon szívesen támogatok mindent, ami ennek a beruházásnak a befejezése felé mutat, de a funkciócsökkentések es az alátámasztottság hiánya az számunkra problémát jelent”. Végül a változtatásokat ezen az ülésen a Fidesz-frakció tagjai nem támogatták, hanem tartózkodtak. Pár nappal később küldte meg a konyhát érintő változtatást is tartalmazó módosított szakmai programot az önkormányzat a sportállamtitkárságnak, ahonnan október 1-én az illetékes főosztályvezető e-mailben arról tájékoztatta az önkormányzatot: „Figyelembe véve a beruházás tervellenőri, műszaki ellenőri és közbeszerzési feladatait ellátó BMSK Zrt. észrevételeit, illetve, hogy a szakmai program tervezett módosításai nem befolyásolják a támogatott tevékenység megvalósítási határidejét, valamint a rendelkezésre álló támogatási összeget, szakterületünk szakmai programváltozását támogathatónak tartja.” Ennek ellenére végól decemberben Szabó Tünde államtitkár úgy döntött, megváltoztatja a támogatott tevékenység eredeti célját, emiatt már nem támogatják sem a határidő-hosszabbítást, sem az egész projektet és kérik vissza a 2,2 milliárdos állami támogatás fel nem használt részét, 1,7 milliárd forintot.

Kocsis fogadkozik: megszerzi a pénzt

A konyha-ügyben tehát nem azt mondta a sportállamtitkár, hogy a megváltozott, csökkentett műszaki tartalom miatt csökkentik valamelyest a támogatási összeget is, hanem inkább az egész projekt mögül kifaroltak, hátrahagyva egy félkész beruházást az önkormányzatra, amelynek – éppen a kormányzati elvonások és csökkenő bevételi miatt – a normális működés fenntartása sem könnyű, de biztosan nem tud 1,7 milliárdot előteremteni a beruházás befejezésére. Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a kilátástalan helyzetet Pikó András polgármester Facebook-bejegyzésében úgy kommentálta, hogy az „a Fidesz bosszúja”, illetve megjegyezte: „Olyan szintre érkeztünk Kocsis Máté bosszúhadjáratában, ami példa nélküli a Fidesz országlásában is.” Utóbbi miatt Kocsis Facebook-posztjában azt ígérte, beperli Pikót. Ugyanakkor fogadkozott, hogy „A tábor viszont akkor is meg fog épülni! A támogatást újra ki fogom lobbizni a kormánynál! Nem Pikónak, hanem a gyermekek miatt.” Később Sára Botond is reagált Facebook-oldalán, de érdemben nem szólt hozzá a tábor ügyéhez, csak azt közölte, hogy ő is beperli a polgármestert. A józsefvárosi Fidesz-frakció sem kommentálta érdemben a tábor állami támogatásának megvonását, mindössze megosztotta Facebook-oldalán Kocsis posztját.

Frissítés:

Kedden este a Klubrádió Esti gyors című műsorában Pikó András reagált Kocsis Máté és Sára Botond feljelentési szándékára. A polgármester előljáróban a gyereküdülő-ügyről elmondta, ötször kellett határidőt vagy tervet módosítani a beruházás ügyében, vagyis már az előző, fideszes önkormányzati vezetés sokat „szerencsétlenkedett” vele. Az ellene indítani kívánt pereknek amúgy áll elébe – mondta, de azt tanácsolta, „Kocsis Máté ne a bíróságon vitézkedjen, hanem jöjjön ide Józsefvárosba, és nézzen azoknak a szülőknek a szemébe, akiknek a gyerekeit most az ő szavazatukért büntetik”. Arról pedig, hogy Kocsis korábbi ígérete szerint Józsefváros egyik parlamenti képviselőjeként a helyiekért, józsefvárosi fejlesztésekért fog lobbizni, a polgármester azt mondta, „mióta ezt nyilvánosan megígérte, annyira lobbizik, hogy azóta Józsefvárostól 4 milliárd forintot meghaladó kormányzati forrást, illetve bevételt vettek el, úgyhogy attól tartunk, ha nem zavarjuk el 2022-ben, addig fog lobbizni, míg egyetlen egy fillérünk sem marad.”

Szöveg: Lengyel Tibor, Képek: Ványi Ákos, Huszár Boglárka, Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben