Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

NEM INDOKOLT A LAZÍTÁS A KORMÁNY SZERINT

Márciusig biztos maradnak a korlátozások

2021. január 28. csütörtök

A jelenlegi járványügyi korlátozó intézkedéseket fenn kell tartani, mert az enyhítés újbóli járványhullámhoz vezetne a kormány szerint. Lazítanak viszont a jelek szerint a vakcina engedélyeztetési gyakorlaton: hogy gyorsan olthassanak, nem kell már a szakhatóság engedélye sem.

A kormány a november óta érvényben lévő járványügyi korlátozások, szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbítja - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. Elmondta, hogy a kormány egyetértett az operatív törzzsel abban, hogy oltás hiányában bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz és még radikálisabb későbbi szigorításokhoz vezethetne.

Két esetben van lehetőség az enyhítésre: ha a járvány terjedése tovább mérséklődik és még kevesebb lesz az aktív fertőzött, illetve ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina – tette hozzá Gulyás. Ami a járvány terjedését illeti, jobb a helyzet, mint a második hullám őszi felfutása idején, de a csütörtöki friss hivatalos adatok 24 óra alatt újabb 1569 betegről és 93 elhunytról szóltak.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján pedig elhangzott: az elmúlt 24 órában a maszkviselés szabályainak megszegése miatt 180 ember ellen intézkedtek és 32 esetben helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök. A közösségi közlekedési eszközökön 5, a kereskedelmi és a vendéglátóipari egységekben 17 emberrel szemben intézkedtek maszkviselés ügyében, egy fővárosi, X. kerületi sörözőt pedig 30 napra bezártak, mert többen a szabályokat megszegve bent fogyasztottak.

Nem ilyen szigorú a kormány a vírus elleni oltóanyagok engedélyeztetésekor. Mint a 444.hu írta, lazítás várható: azért, hogy a már berendelt kínai vakcinával gyorsan olthassanak, nem is várják meg az eddig megkerülhetetlen szakhatóság, az OGYÉI engedélyét. Gulyás Gergely miniszter bejelentése szerint elég, ha a vakcina más országban helyi  engedélyt kapott és beoltottak vele egymillió embert.

Szöveg: Józsefváros újság/MTI, Képek: MTI/Vajda János, MTI/Vajda György, MTI/Komka Péter; Grafika: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben