Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

INTERJÚ CSORDÁS ANETTEL, A C8 ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ-JELÖLTJÉVEL

„Kormányváltás lesz, és ehhez a civilekre is szükség van”

2021. január 29. péntek

Az elmúlt tíz év egyik legjelentősebb szociálpolitikai eredményét, a gyermekek otthongondozási díjának bevezetését érte el az általa vezetett civil szervezet. Csordás Anettel a civilség és a nagypolitika kapcsolata mellett képviselői terveiről, az odáig tartó útról és Kocsis Mátéról is beszélgettünk.

– Miért lép be egy civil a politikába?

– Politizáltam én már korábban is. Mert politizáláson nem csak a nagypolitikát értem, hanem azt is, hogy beleszólunk a minket érintő kérdésekbe. 

– Mikor kezdett el beleszólni mindabba, ami közügyként érinti önt?

– Így neveltek. Nem kellett otthon eltitkolnom, hogy mit gondolok. A szüleim, akik első generációs értelmiségiek, sokat beszélgettek otthon a világ dolgairól. A nagyszüleim munkások, illetve parasztemberek voltak, úgyhogy beleláttam ezeknek a rétegeknek az életébe. Apukám párttag volt, nagyon elkötelezett. Lassan 16 éve, hogy megszületett a fiam, és a születése közben agysérülést szenvedett. Ez még egy lökést adott ahhoz, hogy változtassak önmagam és a sorstársaim élethelyzetén.

– Nem volt nehéz kiállni a nyilvánosság elé azzal, hogy „van egy beteg gyerekem”? Gyakoribb az a reakció, hogy visszahúzódóbbak lesznek ilyen helyzetben az emberek. 

– Sokan szégyellik magukat. De amiért ők szégyellik magukat, az nem az ő szégyenük, hanem az ellátórendszeré. Magyarországon a döntéshozók egyáltalán nem becsülik meg azokat, akik otthon ápolják gyereküket vagy idős családtagjukat. Ez a rendszer azt üzeni, hogy másodrendű ember vagy. Soha nem gondoltam azt, hogy attól, mert van egy kacifántos kisfiam, másodrendű ember lennék. Nekem ez sosem volt kérdés, valószínűleg azért, mert előtte vezető beosztásban dolgoztam, onnan jött az erő, a kitartás, és nagyon komolyan gondolom, hogy mindenkinek jár a méltóságteljes élet. 

– A Lépjünk, hogy léphessenek! egyesület 10 éves. Hogyan értékeli, amit elértek? Kívülről úgy tűnik, hogy jelentős társadalom-érzékenyítő hatása volt az eddigi fellépéseiknek.

– Igen, ez is volt a célunk. Annak a felmutatása, hogy az emberek igenis tudnak szolidárisak lenni. Mert ez alapvető kell, hogy legyen. Bár a regnáló hatalom nem ezt üzeni. 

– Mit értek el és mit nem? 

– Abból a szempontból óriási sikert értünk el, hogy bevezettek egy új juttatást, a gyermekek otthongondozási díját, pedig akkor az állam tíz éve már csak leépítette a szociális ellátást. Ez egy nagyon nagy dolog. Akkor is, ha mi azt szerettük volna, hogy ismerjék el az otthonápolást munkának, továbbá, hogy mindenkinek egységesen járjon a juttatás, ne csak azoknak, akik a beteg gyereküket ápolják. 2016-tól tárgyaltunk politikusokkal, és sok kormánypárti képviselő is mellettünk volt. De nyilvánosan nem támogathattak minket. 

– Hogyan látja a nagypolitikát ilyen tapasztalatokkal? 

– Lehet, hogy naiv vagyok, de előbb-utóbb ebben változás lesz. Egyre több szakember áll fel a kormány környékéről. A szaktárcánál, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál egyre kevesebb hozzáértő ember van, mert érzik, hogy azért akármit nem lehet megcsinálni, ha valamit is jelent nekik a szakmai felelősség. Hiszek abban, hogy 2022-ben kormányváltás lesz, és ehhez az kell, hogy a civilek is beleálljanak. 

– Ha mégsem lesz kormányváltás, de bekerül a parlamentbe, akkor elfogadja a mandátumát? 

– Persze. Azt nem lehet megcsinálni, hogy azt mondom, én majd képviselem az érdekeiteket, aztán amikor nem a győztes oldalon vagyok, akkor visszakozom, hogy inkább mégsem. 

– Nem alakulhat ki olyan helyzet a választás után, amikor hitelesebb bojkottálni a parlamentet? 

– Mi lesz jobb attól, ha bojkottáljuk? Ha elvállaltad, hogy képviseled az emberek érdekeit, akkor ezt meg kell oldanod. 

– Lát jó példákat erre most az ellenzéki képviselők, képviselőnők között? 

– Látok jó akciókat, de olykor belemennek színvonal alatti dolgokba. Nekünk az ápolási kampánnyal sikerült egy zárt rendszeren lyukat fúrni, és ez bizakodásra ad okot. Miért ne lehetne ugyanezt megcsinálni egy közösséget képviselve parlamenti képviselőként? Amit például én szeretnék meghonosítani, hogy a képviselők jobban együtt dolgozzanak a saját közösségükkel. 

– A 6. számú választókerületben, ahol a C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület jelöltjeként indul, mit tart fontosnak képviselni? 

– Egyelőre nem szaladnék előre 2022-ig. Most az a fontos, hogy felhívjam a figyelmet az elvonások következményeire. Ez olyan károkat okoz, és olyan szintű rombolás, amire muszáj felhívnom a figyelmet. Ahogy arra a kormányzati hibára is, hogy itt, Józsefvárosban a pandémia miatt kétszer annyian veszítették el a munkájukat, mint a fővárosi átlag. A munkanélküli segély Magyarországon iszonyú kevés ideig, három hónapig jár csak. Nincsenek olyan intézkedések, amelyek segítenék egy ilyen járványhelyzet alatt az embereket. A családi pótlék összege 12 éve nem változik. Ezek olyan dolgok, amiket képviselni kell, de közösen. 

– Ezek már hosszú távú tervnek is beillenek. 

– Igen, ez a magam és a C8 értékrendjét tükrözi. Az első lépés, hogy a jelenlegi kormánynak el kell számolnia a rombolással, amit művel, és el kell számolnia a magánvagyonná vált közvagyonnal is. Le kell váltani a NER-t és egy igazságosabb, átláthatóbb rendszert kell létrehozni, ami demokratikusan működik.

– Úgy tudom, amikor a C8-nál belső szavazáson döntöttek arról, hogy kit indítsanak képviselőjelöltként, meglehetősen nagyarányú támogatást kapott. 

– Igen, és ez nagyon nagy erőt ad. A C8 fantasztikus csapat, az emberek elképesztő energiákat fektetnek abba, hogy a saját környezetük, saját kerületük jobb legyen. Nem önzőek, hanem a közösségért tesznek. Sejti már, hogy kikkel kell összemérnie majd magát? Folyamatosan változik, hogy hány jelöltre lehet számítani. Mi fontosnak tartjuk a tiszta vetélkedést, híve vagyok az előválasztásnak. Minden ellenzéki pártot megkerestem, sokakkal tárgyaltunk is. Bemutatkoztam, elmondtam, hogy ha nincs jelöltjük, örülnék, ha engem támogatnának, de persze elfogadjuk, ha saját jelöltet indítanak. És arról is biztosítottunk mindenkit a C8-cal, hogy aki nyer, azt támogatni fogjuk.

– Hogy fogadták a pártok?

– Pozitívan. Én független jelölt vagyok. Ha megnyerem az előválasztást, aztán a választást, akkor nyilván valakinek a frakciójába be kell ülni, de a demokratikus működésnek szerintem az a módja, hogy egy független jelöltnek ezt ne kelljen előre leírnia. Úgy tudom, fogalmazódott meg ilyen elvárás a pártok részéről: így akarják elkerülni, hogy aztán az általuk támogatott jelölt a Fideszhez üljön be. De mondtam, hogy ugye ezt az én esetemben nem gondolják komolyan? 

– Hogyan értékeli, hogy nem Kocsis Mátét indítja a Fidesz? 

– Jelenleg ő az én országgyűlési képviselőm – papíron, de nem érzem úgy, hogy az lenne. A honlapján be kell regisztrálni ahhoz, hogy az ember lássa, mit csinál. Ezt abszurdnak tartom. A Facebook-oldalán egy árva sor sincs arról, hogy ő mit tesz a választókerületéért. Sára Botond indítása bátor lépés a Fidesz részéről. Nem választották meg polgármesternek, akkor miért választanák meg most országgyűlési képviselőnek? 

– Mondhatják, hogy csak minimális többséggel győzött Pikó András. 

– Igen, de ha azt vesszük, hogy az országgyűlési választásokon az ellenzéki jelöltekre leadott szavazatok meghaladták a Fideszre leadottakat, akkor azért az ellenzék jóval esélyesebb lesz 2022-ben egy jelölttel.

Szöveg: Gaal Ilona; Fotók: Ványi Ákos

- - -

NÉVJEGY 

Csordás Anett Gyulán született, magyar szakos tanári diplomája van, 15 évig tanított általános iskolában. Közben drámapedagógiát tanult a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és nyolc évig vezetője volt egy alapfokú művészeti  iskolának. Két gyermek édesanyja. Saját érintettsége okán hívta életre társaival a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesületet, amely az otthonápolás munkaként való elismertetését tűzte ki célul, miközben számos egyéb módon támogatja a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokat. Ez a szervezet lobbizta ki a gyermekek otthongondozási díját 2018-ban. Csordás érdekképviseletet és közösségszervezést tanult itthon és az Amerikai Egyesült Államokban is. Ő a 6. számú egyéni választókerület elsőként bejelentett országgyűlési képviselőjelöltje. A C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület támogatásával indul, csakúgy mint 2019- ben Pikó András az önkormányzati választáson. Bemutatkozó videójában Pikó is feltűnik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben