Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A kormányfő a kínai vakcinával oltatná be magát

Orbán: jövő héten kezdődik a regisztráltak oltása

2021. január 29. péntek

Az egészségügyi dolgozók után a hétvégén az idősotthonokban élők, dolgozók oltásával is végeznek, így jövő hét elején indul a kormányzatnál regisztráltak beoltása – jelentette be Orbán Viktor. A kormányfő a vakcinabeszerzésekről is beszélt, és elmondta, hogy ő a kínait adatná be magának.

A jövő hét elejétől új szakasz indul, elkezdődik a regisztráció alapú oltás – mondta szokásos, pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy az egészségügyi dolgozók oltásával végeztek, a hétvégén a szociális otthonokban élők és dolgozók is mind megkapják az oltásukat, ezután jöhetnek jövő héttől a kormányzati oldalon, a vakcinainfo.gov.hu-n regisztráltak.

Orbán közölte a friss járványügyi adatokat is, eszerint az elmúlt 24 órában 83 elhunyt és 1459 új fertőzött volt. Azután, hogy bejelentették, a kormány március elejéig fenntartja a jelenlegi korlátozásokat, vagyis nem lesz lazítás, Orbán megjegyezte: tudja, hogy mindenki szabadulna már a korlátozásoktól, de nem lehet feláldozni az eddig elért eredményeket, most az óvatosságé a főszerep. 

A kormányfő szerint most a vakcinabeszerzésen kell dolgozni. Arra biztatott, hogy mindenki regisztráljon, olttassa be magát. Ő a kínai vakcinában bízik a legjobban – tette hozzá. Mivel „Brüsszelből nem jön gyorsabban a vakcina”, ezért szerinte fontos, hogy forgalomba tudják hozni más oltóanyagokat, amelyek máshol már beváltak és a magyar szakemberek is megvizsgálták.

Ennek amúgy ellentmond az általa csütörtök este aláírt kormányhatározat, amely vélhetően éppen a kínai vakcina gyors alkalmazását hivatott elősegíteni. A rendelkezés szerint ugyanis a kormány dönthet úgy, hogy az eddigi gyakorlattal szemben megkerüli a gyógyszerészeti engedélyezési szakhatóságot, az OGYÉI-t, és akár az ő engedélyük nélkül is elrendelheti vakcina alkalmazását.

A kormányhatározat szerint ehhez az kell, hogy az adott oltóanyagot legalább három országban engedélyezzék – ezek közül egy legyen EU-tag vagy tagjelölt – és már legalább egymillió embert beoltsanak vele. Az egymilliós számot Szijjártó Péter külügyminiszter igazolhatja a rendelkezés szerint, az EU-tagjelölt Szerbiában pedig már engedélyezték és használják is a kínai oltóanyagot.

Arra Orbán is utalt a rádióinterjúban, hogy Szerbia meg tudta szervezi a saját ellátását, és "kipróbálják nekünk" a vakcinákat, amelyekkel szemben itt még fenntartások lehetnek. Hozzátette: ha nem jön kínai vakcina, március elejéig 880 ezer embert tudnak beoltani, ha lesz kínai oltóanyag, ezt megkétszerezhetik, ha pedig lesz orosz vakcina is, még gyorsabb lesz az oltás.

Szöveg: Józsefváros újság/MTI; Képek: kormany.hu, MTI/Komka Péter, MTI/Illyés Tibor, MTI/Vajda György

Frissítés1: 

Bővül az oltási paletta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm-vakcinát is - közölte az MTI híradása szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, nem sokkal azután, hogy az OGYÉI engedélyének megkerülésére is lehetőséget adó kormányhatározat érvénybe lépett.

Frissítés2: 

Magyarország két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag koronavírus elleni oltóanyagot vásárol a kínai Sinopharm vállalattól, a szállítás négy szakaszban, négy hónap alatt történik, a szerződést is sikerült aláírni a déli órákban - közölte az MTI híradása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken kora délután. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben