Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Camara-Bereczki Ferenc képviselővel

„Józsefvároson bosszút áll a kormánypárt”

2021. január 29. péntek

Nem lesz itt addig nyugalom, amíg jövőre le nem győzi az ellenzéki szövetség közös jelöltje a mai kormánypártok jelöltjét – jósolja Camara-Bereczki Ferenc. Az MSZP-s képviselővel ígéreteiről, a kerület költségvetéséről beszélgettünk, de elárulta azt is, ki miatt „agresszívek az ellenzékbe szorult fideszes képviselők és munkatársaik.”

– A kormányzati elvonások, valamint a koronavírus gazdasági hatásai miatt, mik azok, amelyekről biztosan le kell mondania a Magdolna- és Orczy-negyedben élőknek? Ezek ellenére miket ígér a körzetében lakóknak?

– Nyilván sok olyan dolgot tervezünk, ami javítaná a kerület miliőjét, hogy az itt élők és az ide látogatók jobban érezzék magukat Józsefvárosban. Számos közterületi fejlesztés azonban elmarad idén a forráshiány miatt. A 10-es számú körzet képviselője vagyok, de a munkám kiterjed a Magdolna- és Orczy-negyed egészére és a kerület más negyedeire is. Tavaly ígéretet tettem egy új térfigyelő kamera telepítésére a Visi Imre utca és a Szeszgyár utca sarkára, ezt idén minden bizonnyal teljesítjük is. 

Még a kampányban volt egy másik, az Orczy negyed lakói számára igen fontos ígéretem: egy gyalogátkelőhely a Orczy út és a Kőris utca sarkára. Ez fővárosi hatáskör és forrás kérdése is, de az utóbbi időben rengetegszer került szóba hivatalos megbeszéléseken Józsefváros és a főváros vezetése között. Magam is lobbiztam érte Dorosz Dávid korábbi főpolgármester-helyettesnél. Ha minden jól megy, ez a beruházás meg is valósul 2021 első felében.

– Ön a Városüzemeltetési Bizottság elnöke a kerületben. Karácsony Gergely főpolgármester többször beszélt arról, hogy akár Budapest működése is veszélybe kerülhet. Józsefvárosban is ennyire drámai a helyzet?

– A magyarországi önkormányzatokat általában, de Józsefvárost különösen sújtó kormányzati elvonások és a koronavírus-járvány együttesen hatalmas lyukat ütöttek a kerület költségvetésén. Ennek ellenére lesz olyan terület, amelyben érdemi előrelépések várhatóak, ilyen például a kerület által fenntartott zöldfelületek és fasorok rendszeresebb ápolása. Kezdeményezésemre a Közösen Józsefvárosért frakció elfogadta a Kertészeti Iroda létszámnövelését és rábólintott új eszközök, például egy fűnyíró traktor beszerzésére is.

Tavaly márciusban azt mondta, önnek „még Fidesz-szimpatizánsok is azt mondják, hogy legyen végre nyugalom, ez senkinek sem jó.” Úgy tűnik, még messze vagyunk a nyugalomtól. Mennyire érzi hibásnak az önkormányzatot abban, hogy ellenséges a vezetés és a Fidesz közötti viszony?

– Az önkormányzat jelenlegi vezetése nem fél felvállalni a konfliktusokat és kimondani azt, amit mindenki sejt: Józsefvároson bosszút áll a kormánypárt, mert vesztettek. Alábecsültem azt a fajta sokszor bokszszintű és bicskanyitogató stílust, amellyel a józsefvárosi ellenzék és az országos kormánypárt különböző csatolt részei szítják a feszültséget és hergelik Józsefváros lakóit. 

Nem lesz itt addig nyugalom, amíg jövőre le nem győzi az ellenzéki szövetség közös jelöltje a mai kormánypártok jelöltjét, aki minden bizonnyal a korábbi polgármester és jelenlegi kormánymegbízott, Sára Botond lesz. Budapest más kerületeiben nem ennyire agresszívek az ellenzékbe szorult fideszes képviselők és munkatársaik, itt sajnos ez másképp van. A jelenség mögött én Kocsis Máté szerepét látom meghatározónak.

Szöveg: Zoltai Ákos; Képek: Ványi Ákos és Camara-Berecki Ferenc Miklós Facebook oldala

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben