Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kezdődhet a cserelakások felújítása

Rendeződik a Psota-ház lakóinak sorsa

2021. február 04. csütörtök

Hosszabbítás után lezárult a Tömő utca 23/A és 23/B alatti épületek bontása miatt szükségessé vált cserelakások felújítására kiírt közbeszerzési pályázat, melyet a Windcollector Magyarország Kft nyert meg a legjobb ajánlattal.

Már régebben beszámoltunk róla, hogy a Szigony és Tömő utca sarkán álló sárga házat – amely Psota Irén szülőháza volt –, valamint a mellette álló szintén romos földszintes épületet lebontják, mert itt folytatódik majd a Corvin sétány. A két épületet pár éve megvette az önkormányzattól az irodanegyed beruházója, amely a vételár egy részét a még ott lakók elhelyezésre fordítja. 

Az emeletes, sárga 23/A-ban 35 lakás van, ebből 19 volt lakott az eladás idején, a földszintes 23/B-ben pedig a 8 lakásból 4 volt lakott. Az elmúlt évben a lakókkal egyéni megállapodásokat kötöttek az elhelyezésről, de most kezdődik csak a cserelakások felújítása. Ezek a cserelakások sokfelé találhatók a kerületben, így a József, Práter, Stáhly, Tömő, Koszorú, Szilágyi, Kisfaludy, Leonardo, Népszínház utcákban, valamint az Üllői és Orczy úton.

„Huszonöt lakás felújításának jogát nyertük el szoros versenyben” – mondta lapunknak Boór Zoltán, a Windcollector Magyarország Kft. ügyvezetője. A közbeszerzési döntést egy másik pályázó megtámadta, emiatt az eredményhirdetés jelentősen elhúzódott, az önkormányzat csak most tehette közzé a végleges eredményt. Boór Zoltán nem örült a kényszerű késedelemnek: „Még a szerződést sem írtuk alá, pedig már az anyagot kellene megvennünk. Ilyen alacsony árú ajánlatot csak a téli szezonban tudunk adni, amikor az építőiparban kevesebb a munka és szabadabb a munkaerő, és az alapanyagok ára sem emelkedik.”

Érdekes a cég háttere, amire a neve is utal. „Valóban foglalkoztunk szélenergia hasznosítással. Eredetileg egy szélturbina kifejlesztésén dolgoztunk, de a hazai gazdasági környezet nagyon nem kedvez a szél hasznosítására alapuló alternatív energiafejlesztésnek. Megvan a szélgenerátorunk 3D-s modellje, de nem juthatott el addig, hogy piacérett legyen. Viszont mérnökök vagyunk, és van tapasztalatunk az építőipari kivitelezésben, ezért fogtunk építőipari generálkivitelezésbe. A cég 10 éves, sok hasonló pályázatot nyertünk már. Kisebb cégnek számítunk, de a 200 millió forintos alaptőkénk lehetővé teszi, hogy a munkáinkat stabilan, bankhitel nélkül tudjuk finanszírozni. A koronavírus-járvány hatását azért mi is megéreztük tavaly, nekünk is meg kell küzdeni mindenért” – mondta az ügyvezető, aki jól ismeri a kerületet, mert fejlesztőirodájuk és műhelyük a Tömő utcában volt annak idején.

Visszatérve az irodanegyed-fejlesztéshez: a felépülő új irodanegyedet a Szigony, Tömő, Apáthy és Balassa utcák határolják, a Corvin sétánnyal pedig majd a Tömői utcai Corvin Technology Park irodaépület kapcsolja össze. A beruházó Futureal tavaly egyébként lapunknak arra is ígéretet tett, hogy valamilyen formában megemlékeznek majd arról, hogy itt született Psota Irén. Azt közölték: „Az épület helyén park lesz majd, de természetesen mindenképp találunk módot arra, hogy méltóképpen megemlékezzünk Psota Irénről. Erre vonatkozóan több ötlet is felmerült (emléktábla, faültetés, szobor stb.), de döntés még nem született.” A kezdeményezést a Józsefvárosi Önkormányzat is támogatásáról biztosította.

Szöveg: Bányay Géza; Képek: Huszár Boglárka és Futureal

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben