Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Czeglédy Ádám képviselővel

„Túl optimista voltam”

2021. február 04. csütörtök

„A szociális ellátórendszert, vagy a kerület alapvető működésének forrásait, lehetőségeinkhez mérten az új költségvetésben is igyekeztünk elsőbbséget élvező helyre tenni” – mondta lapunknak Czeglédy Ádám. Az MSZP-s képviselő szerint egyelőre az ellenzékbe került Fidesz elutasít mindenfajta együttműködést, de „továbbra is nyitva áll előttük az ajtó”.

– „A járvány és az azt követő gazdasági válság minimum az idei, de lehet, hogy több évi költségvetésünkre rányomja a bélyeget” – ezt még tavaly májusban nyilatkozta. Ez a bélyeg úgy tűnik, egyre nagyobb lesz. Józsefváros mikor fog kilábalni a járvány, illetve a kormányzati elvonások miatti válságból?

– A tavalyi évben sajnos talán túl optimistán fogalmaztam, az idei év még borúsabb, mint azt előre gondoltuk. Akkor még nem számítottunk az óriási kormányzati elvonásokra, amelyek megközelítik a négy és fél milliárdot. Józsefváros is csak akkor lábal ki a nehéz anyagi helyzetéből, amikor a kormány letesz az önkormányzatok megfojtásáról, és ezzel véget vet a veszélyhelyzeti kormányzásnak, ahogyan azt az MSZP is javasolta. 

Tartok attól, hogy a megszorítások, amiket a kormány miatt elszenvedünk, hosszú évekre hátráltatják a kerületek fejlődését. Sajnos olyan lépésekre kényszerülünk a város működtetéséért, hogy több intézményünket ideiglenesen bezártuk, illetve a hivatal működésében is komoly gazdasági „nadrágszíj-húzást” kell végrehajtani. Ugyanakkor a főbb területek, mint a szociális ellátórendszer, vagy a kerület alapvető működésének forrásai, lehetőségeinkhez mérten az új költségvetésben is elsőbbséget élvező helyre kerülnek.

– Szintén ebben az interjúban mondta, hogy „remélem a helyi Fidesz egy idő után képes lesz feldolgozni, hogy ilyen formában, velünk kell együttműködnie.” Mintha ez sem jött volna be. Mit gondol, a ciklus végéig marad a háborús hangulat?

– Itt is talán nagy volt az optimizmus részemről, hiszen látjuk, a helyi fideszes képviselők a kormány kottájából játszanak. Az együttműködés szikráját is elutasítják, és teljes mértékben az önkormányzat működésének ellehetetlenítése mellett állnak. Egyáltalán nem azon dolgoznak, hogy bármilyen módon a józsefvárosi lakosokat segítsék. Erre talán jó példa az is, hogy nem vettek részt az önkormányzat által felállított önkéntes segítő hálózatban sem, pedig az ajtó előttük is nyitva állt, és áll továbbra is. 

A Fidesz minden megnyilvánulása arról szól, hogy számukra a józsefvárosiak az elsők, ehhez képest a működésüket az aljas, személyeskedő politikai kampányok merítik ki mind a polgármester mind pedig a képviselők irányába. Azt a reményt továbbra sem adom fel, hogy az ő józan belátásukon múlik, változtatnak-e ezen hozzáállásukon a ciklus végéig. Az MSZP és a mi közösségünk számára mindig is az együttműködés és a józsefvárosiak az elsők, ebben várjuk őket is szeretettel.

– A Losonci negyed egyéni képviselője. A mostani helyzetben mennyire értik meg a körzetében lakók, hogy az önkormányzat, még ha a járvány és a kormányzati elvonások miatt is, de nem tudja megvalósítani ígéreteit?

– Számomra elengedhetetlen a kapcsolattartás ebben a nehéz időszakban is, ennek részeként elsőként vehettem részt egy olyan online fogadóórán, ami próbált eljutni a negyed lakóihoz, és kérdéseikre minél gyorsabban választ adva orvosolni is a problémáikat. Napi szinten kapcsolatban vagyok a lakóközösségek vezetőivel, vagy egyéni megkeresésekben is igyekszem minél hamarabb segítséget nyújtani, az önkormányzat szerveinek bevonásával.

Az MSZP helyi tagjai is sok közösség gondját tolmácsolják felém. A későbbi tervek megvalósítása egy pillanatra sincs elvetve, és nap mint nap azon dolgozom, hogy minél hamarabb megvalósulhassanak a közösen, lakók által is kezdeményezett koncepcióink, ötletek, fejlesztések a körzetben.

Szöveg: Zoltai Ákos; Képek: Ványi Ákos és Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben