Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A helyi Fidesz nekiment a polgármesternek

Miért akarja elvenni Szarka kitüntetését Pikó?

2021. február 04. csütörtök

Több kormánypárti médium is azzal vádolja Pikó Andrást, hogy a Szarka Gábor korábbi Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetésének visszavonására irányuló kezdeményezése mögött kicsinyes bosszú áll. A polgármester visszautasítja ezeket a vádakat, erről nyilatkozott csütörtökön a Klubrádióban.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Pikó András szerdán bejelentette. kezdeményezi dr. Szarka Gábornak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárjának 2011-ben adott kerületi kitüntetés, a Józsefvárosi Becsületkereszt visszavonását, mivel a polgármester szerint érdemtelenné vált arra.

Pikó indoklása szerint reagálni kellett arra a jelenségre, hogy egyetemek autonómiáját számolja fel a kormány egy modellváltásnak nevezett folyamatban, a kerületben működő SZFE esetében pedig ebben kancellárként Szarkának fontos szerepe volt – az egyetem szenátusa, dolgozói és hallgatói akaratával szemben. Pikó a műsorban elmondta, mélységesen felháborította az egész folyamat.

Elhangzott: az SZFE – és részeként az Ódry Színpad is – egy józsefvárosi oktatási intézmény, amire Pikó és sok kerületi polgár is nagyon büszke. Most viszont a polgármester úgy érzi, „kitépték ezeket” a kerület szívéből. Erre lehetne egy vállrándítással úgy reagálni, hogy „így mennek ezek a dolgok”, de ő inkább jelezte, mi véleménye erről a politikai játszmáról, még ha ez a reakció csak gesztusértékű is.

A polgármester úgy véli, nem lehet következmények nélküli országunk, és ha Szarka Gábor tevőlegesen részt vesz egy ilyen „kutyakomédiában”, azt katonatisztként levezényli, akkor legalább az erkölcsi következményekkel számolnia kell. Azt szeretné, ha erről egy komoly vita lenne a képviselőtestület – amúgy zárt – majdani ülésén. 

Arra a kérdésre, mitől lehet kiemelt célpontja a kormányközeli média támadásainak – például gyakori vád, hogy Kocsis Máté tud pénzt szerezni a kerületnek, ő meg nem –, azt válaszolta Pikó, sokat is tett azért, hogy nekimenjenek. Mióta ő a polgármester, több korrupt szerződést mondott fel az önkormányzat, ilyen a közétkeztetés ügye is. 

Igyekeznek szétbontani azt a hatalmi struktúrát, amit a Fidesz épített ki a VIII. kerületben, és ez sokaknak nem tetszik. Példaként hozta fel a józsefvárosi polgárőrséget is, mely a Fidesz érdekeit szolgálta korábban, és egy éve ki kellene költözzenek az irodájukból, vissza kellene adják a szolgálati autót, de ezt sem tették meg. Pikó szerint ezek olyan konfliktusok, amiket nem lehet megúszni.

Választhatná azt az utat, hogy „kis kompromisszumok robotosaként” a leeső morzsáknak örvendezik, hátha kap majd cserébe valamit, vagy pedig beleáll a konfliktusokba és jelzi, ha méltánytalanság történik a kerülettel, illetve az itt élőkkel. A legdurvább áldozathibáztatásnak tartja azt, amikor 4,5 milliárd forint elvonással bünteti a józsefvárosiakat a kormányzat, majd a Fidesz azzal vádolja, hogy bezárat intézményeket és okolja azért, mert nem szerez pénzt Józsefvárosnak.

A Szarka kitüntetéséről szóló polgármesteri Facebook-bejegyzés alatt egyébként Juharos Róbert kerületi fideszes képviselő dilettantizmussal, arroganciával, pökhendiséggel vádolta a polgármestert. Párttársa, Szilágyi Demeter viszont azt kéri számon, hogy Pikó miért nem egyedül döntött erről, vállalva a következményeket. Vörös Tamás, Fidesz-frakcióvezető pedig úgy vélte, „ez a szégyenteljes politikai kultúra 1945 és 1989 között (...) volt megszokott.” 

 

Szöveg: Pálinkás János; Fotók: Huszár Boglárka, Nagy Dániel és Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben