Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elkészült Józsefváros 2021-es költségvetése

Kisebb a mozgástér, mint eddig bármikor

2021. február 25. csütörtök

A tavalyi évhez képest idén sokkal több pénzt tudunk a bérlakásaink rendbetételére és felújítására költeni” – mondta lapunknak Pikó András polgármester, akit a költségvetésről kérdeztük. Az biztos, hogy nagy pénzügyi mozgástér nincs benne.

Fontos tudni, hogy a költségvetéseknek két ága van. Az egyik a működési, ami Józsefváros esetében deficites – a polgármester szerint az állami elvonások és a válság miatt itt több mint 2 milliárd forinttal lett kevesebb a pénz. A másik ág az egyszeri bevételek, itt jobb a helyzet, Józsefvárosnak nagyjából 1 milliárd forintnyi elkölthető pénze lehet idén, ha a bevételei a tervek szerint befolynak. Pikó András felidézte, hogy a kormány 1,125 milliárd forint megítélt támogatási összeget vont vissza Józsefvárostól, amiből 620 millió forintot költöttek volna az önkormányzati bérlakások felújítására. Ezt a pénzt viszont az önkormányzat a következő két évben saját forrásból előteremti. Elsődleges a közterületek fejlesztése, tisztán tartása, ezekre is jut – ígérte.

A polgármestert emlékeztettük arra, hogy sokakat nem érdekel a politika, s az egyik oldalról azt hallják, Pikóék „bénasága” miatt nincs pénz, a másikról azt, hogy a Fidesz kifosztja Józsefvárost. „Bár nem vagyunk hibátlanok, állíthatom: az állami támogatásokkal kapcsolatban megfelelően jártunk el. A kormányzati elvonás tény. – reagált Pikó. „Az önkormányzatnak most sokkal kisebb az anyagi mozgástere, mint eddig bármikor, a költségvetésünket mégis a legfontosabb lakossági igények alakítják. Ez a költséghatékonyság, a legfontosabb intézményeink működtetetése a megszokott színvonalon. Ez a védelem költségvetése” – ismertette a polgármester.

„Egyeztetésnek csúfolt találkozó” – a Fidesz helyi frakcióvezetője, Vörös Tamás jellemezte így azt, amikor Pikó András tájékoztatta az ellenzéket a költségvetésről. „Értem a kritikát, de nem tartom jogosnak” – ezt már Pikó András mondta lapunknak, hozzátéve: az előző vezetés idején az ellenzéki képviselőkkel ilyen típusú egyeztetés szóba sem kerülhetett.

A polgármester szerint december 18-án volt egy informális találkozója a helyi Fidesszel. „Két napra rá a kormány érdemi egyeztetés nélkül 720 milliós lyukat ütött a költségvetésünkön az iparűzési adó megfelezésével. A fideszes kollégák ezt nem jelezték, pedig szerintem tudták, mi készül. Az újabb brutális hiány miatt teljesen át kellett írnunk a költségvetést. A decemberi verzióban intézménybezárás nem szerepelt.” Pikó a Józsefvárosi Galéria átmeneti bezárását is nagy fájdalomnak tartja, de választani kellett: vagy a kulturális intézményt, vagy óvodát, bölcsődét zárnak be. „Ilyen választási esetben a Galéria nem tudott volna nyerni, akármilyen színű is az önkormányzat.” Ennél is jobban fáj Pikónak az, hogy egyelőre úgy néz ki: nincs pénz a józsefvárosi gyerekek nyári táboroztatására. „Ezt meg kell oldanunk. A politikusoktól kezdve a vállalkozókon át érzem annyira erősnek Józsefváros közösségét, hogy akár gyűjtéssel is.”

Megkérdeztük, hogy áll a 2019-es választási programjának megvalósítása. „Ez nagyban függ a gazdasági helyzettől. A bérlakásállomány felújítása, a lakáspályázatok felpörgetése, az új lakásügynökség létrehozása mind-mind pénzbe kerülnek. A szabályozást tekintve jól haladunk és a pályázatok felpörgetésével sem állunk rosszul. Az utóbbi háromnegyed évben több lakást pályáztattunk meg, mint a Fidesz két év alatt.”

Ambiciózus ígéret volt még a programban az évi 5000 négyzetméter közterület megújítása, zöldítése is. Pikó elismerte, hogy ezzel elmaradtak, de szerinte, ha a gazdasági helyzet lehetővé teszi, egyszerre lehet majd sokat fejleszteni. Az önkormányzat megváltozott működésére egyébként büszke a polgármester, szerinte például a szociális támogatásokhoz szélesebb körben és könnyebben férhetnek hozzá a józsefvárosiak.

Ehhez kapcsolódik Pikó fontos személyes vállalása is: szeretné az önkormányzat ügyfélfogadását fejleszteni, hogy kulturált körülmények között, hozzáértő munkatársakkal, ügyfélbarát módon segítsenek a helyieknek. „Józsefváros nehéz sorsú kerület, nem mindenkinek alapképessége a hivatali nyelv ismerete. 2022-re már szeretnénk olyan ügyfélszolgálaton fogadni az ügyfeleinket, ahol ügyfélbarát módon intézhetik ügyeiket.”

Szöveg: Zoltai Ákos, Képek: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben