Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

RECEPTEK

Hámánfüle a zsidók télvégi ünnepén

2021. február 28. vasárnap

Az előző receptbemutatónkban a keresztény kultúrkör télvégi ünnepére, farsangra készítettünk fánkot, most pedig megmutatjuk, mit ünnepelnek és esznek ebben az időszakban a zsidók. Bodrogi Fűszeres Eszter rovata.

Purim ünnepe mutat némi hasonlóságot a farsanggal, ezen is szokás ugyanis maskarába, jelmezbe öltözni, és finom falatokkal, sőt, italokkal fokozni a jókedvet.

A zsidók ilyenkor elmennek a zsinagógába, és meghallgatják a Megilá, vagyis Eszter könyvének a felolvasását. A könyv tulajdonképpen egy tekercs, amire a purim története van írva. 

Az i. e. 5 században a perzsa Ahasvéros király Esztert, a származását titkoló zsidó lányt vette feleségül. Amikor a király egyik főembere, a gonosz Hámán elérte, hogy a király olyan rendeletet adjon ki, melynek értelmében a birodalom egész területén ki kell irtani a zsidókat, Eszter a nagybátyja, Mordecháj segítségét kérte. A perzsiai zsidók végül Eszter közbenjárására megmenekültek, s bosszút álltak Hámánon és az ellenségeiken.

A felolvasás közben, amikor elhangzik Hámán neve, a gyerekek és felnőttek is kereplőkkel zajonganak, és lábdobogással, kiáltozással, hangoskodással próbálják megakadályozni, hogy a gonosz nevét hallani lehessen.

A felolvasás után következik általában a mulatság, de sokszor magán az esti mulatozáson is tartanak Megilá felolvasást, a történetet ugyanis „micvá”, vagyis kötelesség mindenkinek meghallgatnia.

Szokás legalább két rászorulónak azonnal fogyasztható élelmet vagy arra pénzt adni. Tökéletes ajándék lehet az, amiben például hámánfüle, más néven hámántáska, hámántaschen van egy üveg borral. Ezek az aprósütemények évszázadok óta népszerűek, ugyanis bármivel tölthetők, lehetnek édesek vagy sósak, és az alakjuk a gonosz Hámán fülére emlékeztet, amit a gyerekeknek mindig nagy mulatság elrágcsálni.

A klasszikus változat lekvárral, mákkal vagy dióval volt töltve, de napjainkban nem ritka a csokis, nutellás, pisztáciás, apró színes cukorkás változat sem. 

A tészta két-három nappal korábban elkészíthető, de a megformázott, nyers hámánfülék le is fagyaszthatók, hogy az ünnep napján már csak sütni kelljen.

HÁMÁNFÜLE ELKÉSZÍTÉSE:

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

– 315 g liszt

– 200 g vaj vagy margarin

– 90 g porcukor

– 1 csipet só

– 1 tojássárgája

– 1/2 citrom reszelt héja

A hozzávalókból késes robotgéppel tésztát gyúrunk, majd a deszkára borítva két labdát formázunk belőle. Kissé ellapítjuk, majd fóliába csomagoljuk, és minimum 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ha nincs robotgépünk, természetesen csinálhatjuk a tésztát kézzel is, de figyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk, melegítsük túl a kezünkkel, hanem a lehető leghamarabb morzsoljuk össze a vajat a liszttel. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy sütőlemezt sütőpapírral bélelünk. A tésztát két sütőpapír között 2 milliméter vékonyra nyújtjuk, majd 8–10 centis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A körök közepébe egy-egy kiskanálnyi tölteléket teszünk, vigyázva, hogy ne töltsük túl, mert akkor kifolyik sütés közben. A tésztakörök mindhárom oldalát felhajtjuk, szorosan összecsípjük, és a sütőlemezre helyezzük. 10–12 perc alatt szép pirosra sütjük.

Szöveg és képek: Bodrogi Fűszeres Eszter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben