Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

PARK ÉS A SPORTCSARNOK IS ÉPÜL A NEMZETI MÚZEUM MÖGÖTT

Óriási egyetemi beruházás indul Józsefvárosban

2021. április 18. vasárnap

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara beköltözött a Józsefvárosba, most pedig létrehoznak egy összevont, modern egyetemi campust a Nemzeti Múzeum mögött. A beruházás része egy 1870-es épület részleges bontása a Szentkirályi utcában. A gigantikus beruházás 2027-re valósul meg.

Míg a PPKE Állam- és Jogtudományi, valamint Hittudományi Kara már kezdetektől a fővárosban kapott helyet, az 1992-ben alapított bölcsészképzés 1994-ben a Makovecz Imre által tervezett piliscsabai épületekben kezdte meg működését. Az intézmény vezetői úgy vélték, ideje egy fedél alá hozni az egész Pázmányt, mert szerintük a lokális széttagoltság nagyban hátráltatja az oktatási és kutatási tevékenységet is. 

Tavaly márciusában nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvényjavaslatot, mely szerint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a PPKE BTK piliscsabai campusát az állam javára felajánlva megkap több, az állam tulajdonában lévő józsefvárosi épületet, köztük a Magyar Rádió egykori épületeit, így a Pollack Mihály téri Eszterházy- és Károlyi-palotát is. A piliscsabai campuson lehúzták a rolót, a bölcsészképzés átmenetileg a Mikszáth térre költözött, közben pedig elkészültek a látványtervei az összevont Pázmány Budapest Campusnak, ami a Nemzeti Múzeum mögötti területen helyezkedik majd el.

A PPKE weboldalán azt írják, hogy a tervezés során a környezet és a műemléki értékek védelme kiemelt szempont volt, több épületet felújítanak. Ugyanakkor a Szentkirályi utca 26. szám alatti épületek egy részét lebontják. Az említett telek utcafronti részén áll az 1870-ben épült, Kallina Mór tervezte Nemzeti Tornacsarnok is.

Az előkészítési munkálatok irányítója az állami Budapesti Fejlesztési Központ (BFK). Jelenleg az épületek állapotfelmérése zajlik, miközben a háttérben az egyetem stratégiájának megalkotása folyik arra vonatkozólag, hogyan is kell működnie egy modern, minden szempontból megfelelő egyetemnek – mondta el az PPKE honlapján közzétett interjúban Becker Pál, a beruházás vezetője.

Azt már tudni, hogy az egyetem területén lesznek laboratóriumok, lesz könyvtár is olvasótermekkel, sőt a korábbi elképzelésekkel szemben helyt kap egy 300 fős szakkollégium is. Nyitott egyetemet képzelnek el, Becker szerinte ugyanis ez a sűrű beépítettség miatt nem is lehetne másként: a campust tehát nem zárják el a városlakók elől, szabadon sétálhatnak majd a parkban, igénybe vehetik a létesülő sportcsarnokot és az egyetemi éttermeket egyaránt. 

A fejlesztési igazgató arról is beszámolt, hogy nem terveznek nagyszámú autó befogadására alkalmas parkolókat (bár a megjelent látványtervek szerint mélygarázs épülni fog), inkább minél több bringatárolót alakítanának ki, ráadásul több, nagyobb tömegközlekedési csomópont is elérhető a területről, így a környezetvédelem is nagyobb hangsúlyt kaphat. 

Szöveg: Józsefváros újság; Képek: PPKE

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben