Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ígéretszegés vagy szükségmegoldás az elvonások miatt?

Miért ad el a kerület a bérlakásaiból?

2021. április 19. hétfő

Az előző fideszes polgármester, Sára Botond a Facebookon támadja a Pikó András vezette önkormányzatot a bérlakások értékesítése miatt. Molnár György, Pikó tanácsadója szerint ez a lépés épp a béralások felújítása miatt szükséges kényszermegoldás a kormányzati elvonások miatt. A lakhatási civil szervezet viszont a jelelegi vezetéssel kritikus nyilatkozat kiadását ígéri.

„Józsefváros baloldali városvezetése korábban azzal kampányolt, hogy nem fogja elherdálni a kerület vagyonát. Azt ígérték a józsefvárosiaknak, hogy nem lesz privatizáció és növelik a lakásállományt. Ehhez képest 2020-ban és 2021-ben eddig összesen közel 1,25 milliárd forintért adtak már el és terveznek eladni ingatlant” ,írta ki még április 12-én Sára Botond, Józsefváros korábbi fideszes polgármestere a Facebookra.  

Szerinte Pikó András polgármester folyamatosan a bérlakás-állomány növeléséről hazudik, „eközben ő maga adott áldást januárban 20 önkormányzati lakás eladására több mint 200 millió forintért!”  

Azt is megjegyzi, A Város Mindenkié lakhatási civil szervezet a korábbiakkal ellentétben most bezzeg nem tiltakozik a lakáseladások miatt, mert „a szervezet egyik alapítója és a polgármester kampányfőnöke ugyanaz a személy”. 

A kormány elvonta a felújításokra szánt pénzt, így más megoldást kellett találni

A programban tett  ígéret úgy szólt, hogy a vezetés növelni fogja a lakott önkormányzati lakások számát, mondta el a Józsefváros újságnak Molnár György, Pikó András tanácsadója. Emlékeztetett, 2020 tavaszán a kormány 620 millió forint, már megítélt beruházási céltámogatást vont el a kerülettől a járványvédelmi alapba, ez csak önkormányzati lakások (konkrétan 107 lakás) felújítására ment volna. Ez a pénz tehát elszállt. Összesen 4,5 milliárdos kormányzati forráselvonás érte a járvány kitörése óta a kerületet   .

A kerület előző vezetése után, mondja a tanácsadó, 860 rossz állapotú, üres kerületi tulajdonú lakás maradt örökségként, ezért nem maradt más forrás a felújításukhoz – el kell adni azokat a társasházi, önkormányzati lakásokat, amelyek felújítása költséges: félkomfortos és komfort nélküli lakásokat. Ezeket hirdették és hirdetik meg. A gazdaságosan felújítható, azaz jobb állapotú lakásokkal részben a bontandó házakban élők lakhatását oldják meg, részben kiírják lakáspályázatra, mondja Molnár. 

Az árverésen eladott lakások árát teljes mértékben lakásfelújításokra fogja az önkormányzat fordítani. „Ha lenne forrásunk, valóban jobb volna nem eladni őket”, ismeri el Molnár. A lakások eladása több évig fog tartani, és a befolyt összeget folyamatosan fordítja a kerület lakásfelújításokra. A tavalyi ilyen bevételből jelenleg 25 lakás felújítása zajlik, ebből 10-et pályázatra írunk ki, 15 lakást pedig egy bontandó épület lakóinak kihelyezésére használunk fel, zárja Molnár a szavait.  

Az AVM nem örül

Nem ennyire megértő a helyzettel a Sára által is felemlegetett A Város Mindenkié civil szervezet.  Csepregi Dorka azt mondta a Józsefváros újságnak, nem igaz Sára állítása a hallgatásukról.A kormánypártot a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására ösztönözik, és az ellenzéki önkormányzatokat is számon kérik más ügyekben. Legutóbb a III. kerületi önkormányzatnak írtak nyílt levelet, miután 13 komfortos, önkormányzati lakást privatizált. A lakásprivatizációt elítélik független attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetésű  a kerület, hiszen mindez az amúgy is elenyésző önkormányzati lakásállomány még drasztikusabb csökkentéséhez vezet, még kevesebb rászoruló ember juthat szociális bérlakásba. A józsefvárosi lakáseladásokkal kapcsolatban pedig nemsokára kiadnak egy nem éppen pozitív hangvételű közleményt.

Szöveg: Dercsényi Dávid, Fotó: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben