Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Száznál is több gyereknek segítettek már az adományozók

Laptopgyűjtés a Kesztyűgyárban

2021. május 08. szombat

Egyszeri akciónak indult, de ma is tart a Kesztyűgyár adomány-programja, ami a rászoruló családokban élő gyereket juttatja számítástechnikai eszközökhöz, hogy részt tudjanak venni az online oktatásban.

A múlt év márciusában hirdette meg először a nyolcadik kerületi hátrányos helyzetű családok számára a használt laptop-, telefon- és tabletgyűjtést a Kesztyűgyár „Akkor két hónap alatt több mint 50 gépet adtak ajándékba, amit olyan gyerekek kaptak, akiknek ezen múlt az online tanulási lehetősége. Egyszeri akciónak szántuk, de amikor a járvány harmadik hulláma miatt ismét otthonmaradásra kényszerültek a gyerekek, újraindítottuk, és folyamatossá tettük a gyűjtést” – mondta Németh Réka, a Kesztyűgyár munkatársa, aki kollégájával, Mócz Zoltánnal együtt menedzseli a laptop-akciót.

Azóta már újabb 50 eszköz talált gazdára. A kamerával felszerelt laptop a legpraktikusabb az online tanuláshoz, de számos tabletet és mobiltelefont, asztali gépet, hálózati eszközt is kiosztotttak, így mindenféle igényre tudtak megoldást találni. A családok helyzete sem egyforma, az egyik helyen még netes kapcsolat sincs, itt a mobiltelefon is nagy segítség, másutt pedig egyszerre három gyereknek kellene a digitális oktatásban részt vennie, de csak két eszközre futja a szülőknek.

A készülékeket Mócz Zoltán egyenként átvizsgálja, kitisztítja, néha alkatrészt cserél, és a tanuláshoz szükséges szoftvereket is feltelepíti, beállítja. Általában a szülők jelentkeznek, de sokszor a gyerekkel jönnek, mert ő ki tudja választani az alkalmas gépet, de előfordul, hogy nagyobb fiúk akár egyedül is megjelennek. Az adománygépekhez nem jár hivatalos karbantartás, de Zoltán és Réka segít, ha gond akadna a használatukkal. A gyerekek azonban legtöbbször maguk jobban tudják, mit hogyan használjanak. Akinek van használaton kívüli eszköze, az hétköznap 8 és 18 óra között bármikor elviheti a Kesztyűgyárba, vagy írhat Németh Rékának (reka.nemeth@kesztyugyar.hu), amivel sokat tud segíteni egy gyereken, hogy ne maradjon le társaitól, s képes legyen tanulni ebben a nehéz helyzetben is. 

Szöveg: Bányay Géza, kopek: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben