Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Már csak rövid ideig látható a szülőháza

Emlékpark őrzi majd Psota Irén nevét a Tömő utcában

2021. május 11. kedd

A Corvin Campust építő Futureal bejelentette, hogy Psota Irén szülőháza helyén jövő őszre emlékparkot hoz létre a Nemzet Színészének tiszteletére. Hamarosan bontják a Tömő utca 23/A romos épületét, és már csak fényképek őrzik majd nyomát.

Többször írtunk már a Tömő utca 23/A-ről. Bejártuk a házat, ahol a 2016-ban elhunyt Psota Irén szegénységben és családi erőszak árnyékában nőtt fel, és innen indult káprázatos karrierje. Beszéltünk az elnéptelenedő ház cserelakásra váró lakóival is, akik legfőbb őrzői voltak Psota gyerekkori emlékezetének. 

A Szigony utcai irodaépítkezések folytatásaként, a Tömő utca és Apáthy István utca közötti területen épül a Corvin Innovation Campus irodaház, ami egyúttal a Corvin sétány meghosszabbítását is jelenti majd. A beruházást végző Futureal most közleményt adott ki arról, hogy a Tömő utca 23-as házak helyén emlékparkot létesít, amit Psota Irénről neveznek el. 

Mint írják, „zöld közösségi térrel bővül Józsefváros a Szigony utca és a Tömő utca találkozásánál”, amit önerőből valósítanak meg. A mintegy 1500 négyzetméteres emlékpark az új irodakomplexum főbejárata elé kerül. „A lombos fákkal, különleges vízjátékkal és közösségi funkciókkal ellátott zöldövezet várhatóan jövő ősszel nyílik meg. Az épület körül futó Apáthy István utca pedig árnyas fasorral, kiszélesített járdákkal, valamint új, modern lámpákkal frissíti fel a környék látványát.” 

Nekünk külön öröm, hogy a Psota Irénről írott cikkünk által ösztönzői lehettünk annak, hogy Józsefvárosban is fennmaradjon az emléke. 

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Futureal 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben