Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lakosonként vagy lakásonként

Perre mehet a Kormányhivatal és Józsefváros a parkolási rendelet módosítása miatt

2021. május 27. csütörtök

Jogértelmezési vita van kibontakozóban a fideszes Sára Botond, egykori polgármester, egyben Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja és a Pikó András vezette Józsefváros önkormányzata között. Sára a parkolási szabályok önkényes megváltoztatásaként értékeli azt, hogy a kerület megszüntette a korábbi szabályozást, amely lakásokhoz tartozó második autók ingyenes parkolását biztosította.

Egy 2020 decemberében hozott veszélyhelyzeti kormányrendelet ugyanis megtiltja az önkormányzatoknak, hogy emeljenek a díjaikon vagy bármilyen új adóterhet bevezessenek a járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséig (ezt éppen a múlt héten hosszabbították meg, várhatóan októberig). Ennek értelmében tehát sem bérleti díjat nem emelhetnek saját tulajdonú ingatlanjaikban, sem szolgáltatásaik díját nem emelhetik meg. 

Az árak ilyen, a tavalyi szintre történő befagyasztása nyilvánvalóan hátrányosan érinti az önkormányzatok gazdálkodását. Az ingyen parkolás hétfői kivezetése újra aktuális kérdéssé tette a háztartások részére ingyenesen rendelkezésre bocsájtható parkolóhelyek problémakörét. A kormánymegbízott által vitatott kerületi intézkedés az volt, hogy Józsefvárosban az év elejétől – igazodva a hatályos fővárosi parkolási rendelethez – ezentúl nem lakosonként jár egy ingyenes parkolóhely, hanem lakásonként, tehát a második autó után egy családnak már nem jár. Lényeges különbség a helyieknek, és a Sára vezette Kormányhivatal több önkormányzattal szemben is eljárást indított a parkolási szabályok szerintük jogszabályellenes módosítása miatt.  

Az önkormányzat szerint azonban a rendelet nem sért törvényt, a törvényességi kifogás nem megalapozott, mert nem történt sem új díj megállapítása, sem egy már meglévő díj új kötelezetti körre való kiterjesztése. (Cikkünk megjelenése után az önkormányzat annyival egészítette ki álláspontját: valójában a 2021. januárig fennálló állapot volt jogszabálysértő.) Amennyiben a Kormányhivatal nem fogadja el az önkormányzat álláspontját, bírósághoz fordulhat.  

Szöveg: Bujdosó János; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben