Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

PARKOLÁS-GATE

Rendkívüli testületi ülést hívna össze a Fidesz Józsefvárosban

2021. június 16. szerda

Tovább folytatódik a huzavona a parkolást illetően Józsefvárosban. A Kúria a Fővárosi Kormányhivatal indítványára a parkolási rendelet egy pontját felfüggesztette, és nem engedni a döntéséig alkalmazni. Az önkormányzat ezt úgy értelmezte, hogy jelenleg nincs szabály a parkolási kedvezményekre, így a most beköltözők nem kaphatnak parkolási engedélyt. A helyi Fidesz ezt vitatja, és rendkívüli testületi ülés összehívását sürgeti, szerintük ugyanis az önkormányzat szándékosan sarcol, hozzon tehát döntést a kedvezményekről.

A józsefvárosi Fidesz Facebookon oldalán szólítja fel a józsefvárosi önkormányzatot, állítsa vissza a lakosonkénti ingyenes parkolást. A Fidesz a Kúria június 8-i döntésére hivatkozik, miszerint az a fővárosi kormányhivatal május 27-én beadott indítványára, azonnali hatállyal elrendelte a józsefvárosi önkormányzat parkolási engedményekre vonatkozó pontjainak alkalmazási tilalmát. Szintén e döntés alapján a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ közleményt adott ki, abban azt írják „díjkedvezménnyel lakossági várakozási hozzájárulás nem adható”. (Ez azokra vonatkozik, akik most váltanák ki parkolási kedvezményüket, a már kiadott engedélyek érvényesek!) A helyi Fidesz szerint az önkormányzat szándékosan félreértelmez, és fosztja meg a kerület lakóit a kedvezménytől, szerintük ugyanis a korábbi rendelet visszaállítása lenne a megoldás, ezért rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezik. (Kormányrendelet szerint képviselő-testületi ülés összehívására június 15-től van a lehetőség.)

Mint korábban megírtuk az önkormányzat a parkolási rendelet módosításáról döntött 2021. év elején, eszerint lakásonként és nem lakosonként jár az ingyenes parkolás, a második autóért fizetni kell, de még erre is jár kedvezmény. A módosítás a vonatkozó rendelet 2. pontját érintette. A Sára Botond, volt józsefvárosi polgármester vezette Kormányhivatal indítványt adott be a Kúriához a módosítás visszamenőleges hatályú megsemmisítésére, valamint a Kúria döntéséig alkalmazási tilalom elrendelésére - törvénysértésre hivatkozva. Egy 2020 decemberi kormányrendelet ugyanis 2021 végéig megtiltja az önkormányzatok számára a díjak emelését és nem róhatók ki újabb adóterhek a lakosságra. A Kúria a tilalomnak helyt adott a végzés megszületéséig.

Az önkormányzat korábbi nyilatkozata szerint a módosítás bevezetésével nem történt adóemelés, mert a díj új kötelezetti körre nem került kiterjesztésre, és emelés sem történt. Szerintük a 2021-es módosítás előtti rendeleti szabályozás jogellenes volt, mivel felülírta a fővárosit, amely megszabja, hogy lakásonként két gépjárműre adható lakossági kedvezmény, bővítésre nem ad felhatalmazást. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha például három személy van bejelentve egyazon lakcímre, mindhárman egy-egy autó tulajdonolnak, akkor közülük egy, aki számára ingyenes a parkolás, egy, aki kedvezményt kérhet, a harmadik személyt nem illeti semmilyen engedmény. A módosítás előtti rendelet szerint mindhárman ingyenesen parkolhatnának, sőt, ha fejenként két kocsijuk van, a másodikra is járna kedvezmény.

Az ügyben tehát a Kúria fog dönteni.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben