Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szia Laci, láttunk a tévében!

Orbán újságvásárlása – kivágták, hogy a 168 Óra és Magyar Narancs már elfogyott

2021. július 07. szerda

Korábban már mi is írtunk Wölfinger Lászlóról és az ő intézménnyé nemesült újságos pavilonjáról a Szigony és a Práter utca sarkán. Szerda reggel az egész ország megismerhette őt, ugyanis tiszteletét tette nála Orbán Viktor, és erről videó is került ki a miniszterelnök Facebook-oldalára. Wölfinger azóta folyamatosan kapja a visszajelzéseket a vásárlóktól – mi is ellátogattunk hozzá.

Volt nagy meglepetés, amikor Orbán Viktor Facebook-oldalán megláttuk szerda reggel a videót, amiben a kormányfő kormánykritikus lapokat próbál vásárolni – és mindezt Belső-Józsefvárosban a Szigony utcai lakótelepen teszi. 

A miniszterelnök úgy fogalmaz a videóban, hogy „Azért jöttem, mert fölpakoltak bennünket, mármint Magyarországot valami sajtószabadság ellenségeinek listájára. Soros Gyuri bácsinak valami szervezete. És gondoltam, hogy keresek egy helyet, és megnézem, hogy egy klasszikus újságos, maga még klasszikus, újságos, nem? Hogy milyen kormánykritizáló vagy gyalázó újságok vannak, és vásárolok belőlük.“

(Lefordítjuk: Magyarország a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi nonprofit civil szervezet néhány napja megjelent 2021-es, A sajtószabadság ellenségei elnevezésű listájára került fel Orbán Viktor.)

Elfogytak a „kormánygyalázó” lapok

Nosza, felkerestük Wölfinger Lászlót, mesélje el nekünk, hogyan is történt ez a látogatás. Elmondása szerint ő maga is meglepődött, nem leszervezett eseményről volt szó. Egyszer csak megállt oldalt a kormányfő kommandós busza, és odalépett hozzá, udvariasan köszönt, kezet fogott és engedélyt kért, hogy hadd forgassanak egy rövid videót vele.

Azért keresték meg éppen őt, mert már nem nagyon léteznek ilyen klasszikus újságos pavilonok, és azt akarták nézni, hogy az ellenzék lapjait lehet-e kapni. Ő minden politikai oldal lapjait árulja, hozzá mindenféle pártpreferenciájú olvasók járnak.

A videó szerkesztve lett, így az kimaradt, hogy sem Magyar Narancsot, sem 168 Órát nem talált a miniszterelnök nála, de nem azért, mert ne árulná ezeket, hanem mert szerda van, és csütörtökön jelenik meg az új szám mindkét hetilapból, a múlt heti számok pedig elfogytak ezekből. A videó végén egy helyi törzsvásárló is összefutott a kormánykritikus lapokat begyűjtő, és egy feketét is legurító miniszterelnökkel, és meg is jegyzi Orbának, hogy „Örülök, hogy más is vesz Népszavát, nemcsak én“.

Wölfinger elmondása szerint igyekszik pártatlan maradni, ami nehéz, mert mindenki azt várná el tőle, hogy az ő pártját fogja, ő viszont nem akar politikai vitákba belemenni a vásárlóival, mert neki mindenkit ki kell szolgálnia, üzletileg is ez az érdeke. Természetesen neki is van véleménye a politikáról, de nem ennek alapján válogatja meg az ismerőseit. Jobboldali és radikális baloldali barátai is vannak, akikkel szoktak vitatkozni közéleti kérdésekben, de ez szerinte teljesen rendben van. Ezért is estek neki rosszul azok a kommentek, amik a januári cikkünk alatt a Facebookon jelentek meg róla, az egyik kerületi baloldali képviselő, Camara-Bereczki Ferenc igaztalan vádakkal illette őt szerinte, amikor rasszistának nevezte.

Orbán köszöntése nem volt elég nemzeti

Az is kimaradt a kormányfői videóból, hogy a Orbán „Hajrá magyarok!“ köszöntésére azt válaszolta, hogy szerinte nem olyan jó köszönés ez, neki nem jön be ez a szlogen; annak idején még Orbán blogjára is megírta, hogy sokkal jobb lenne a „Hazádnak rendületlenül“, inkább illene a nemzethez. Orbán erre azt mondta, hogy az túl komoly.

Beszélgetésünk alatt folyamatosan érkeztek a vevők – volt aki női magazint vásárolt, más telefont töltött fel pénzzel –, de többen csak azért, hogy beköszönjenek neki és elmondják, hogy „Szia Laci, láttunk a tévében“ vagy „Híres lettél“. Ő még nem is látta a videót, mi mutattuk meg neki a Facebookon.

Szöveg és fotó: Pálinkás János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben