Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Civil szervezetek

Józsefvárosi kötődésű civil szervezetek és csoportok online fóruma - beszámoló

2021. július 13. kedd

A Józsefvárosi Önkormányzat számára kiemelten fontos a józsefvárosi kötődésű civil szervezetekkel és csoportokkal való együttműködés, ezért a Közösségi Részvételi Iroda 2021. június 23-án online fórumot szervezett a civilekkel való párbeszéd elősegítése érdekében. Az eseményre több mint 20 józsefvárosi kötődésű civil szervezet regisztrált.

A fórum célja a különböző területen, józsefvárosi közösségek érdekében tevékenykedő civil szervezetek munkájának, nehézségeinek megismerése volt annak érdekében, hogy az elfogadott Civil Stratégia alapján a számukra leginkább alkalmas platformot alakítsák ki közösen, ahol az önkormányzat irányába visszajelzéseket adhatnak, illetve részt vehetnek az őket érintő döntések alakításában. A résztvevő szervezetek hozzászólásai alapján, a civil szektor kapacitásainak, és erőforrásainak figyelembevételével arra jutott a fórum, hogy elsősorban a jelenleg működő tematikus egyeztető kerekasztalokhoz való csatlakozási lehetőség átláthatóbbá tételére van szükség. A részvételiséget erősítheti, ha minél több lehetőség van egymás megismerésére, az aktuális ügyekben - például krízishelyzet során - való együttműködésre. Erre jó lehetőséget adhat, ha tematikus kerekasztalok állnak fel, amelyek olyan önkormányzati hiányterületekre fókuszálnak, melyekben hagyományosan civil szervezetek vállalnak szolgáltató, segítő szerepet.

A fórumon a Közösségi Részvételi Iroda ismertette, hogy milyen lehetőségek adottak a helyben működő civil szervezeteknek a bemutatkozásra, tevékenységeik, programjaik terjesztésére. Bemutatásra került az újratervezett pályázati rendszer is, amelynek célja, hogy a kerületben minél több, és többféle szervezet kapjon támogatást. Az önkormányzat célja, hogy egy átláthatóbb, rugalmasabb rendszerben legyen lehetőség helyiséget bérelni, így támogatva a közösségek megerősödését, kerületben maradását. Ezek a területek egyelőre tesztüzemben működnek, várják a civil szervezetek visszajelzéseit a folyamatokban szerzett tapasztalataikról.

A fórum kötetlen beszélgetéssel zárult, melynek tanulsága, hogy egy civil szervezeteknek és informális csoportoknak szóló fórum összehívása minimum évi rendszerességgel hasznos lehet, annak érdekében hogy az önkormányzat figyelemmel kísérhesse a kerületben zajló folyamatokat, és lehetőséget adjon a szervezeteknek a civil kontroll gyakorlására.

Részletes összefoglalónkat a fórumról ide kattintva olvashatják.

Várjuk kérdéseiket, észrevételeiket a reszvetel@jozsefvaros.hu címen. A Józsefvárosi Civil Hírlevélre ide kattintva tudnak feliratkozni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben