Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Klímavédelem

Hol tart a Józsefvárosi Klímavédelmi Intézkedési Terv végrehajtása?

2021. július 16. péntek

Július 22-én tárgyalja a józsefvárosi képviselő-testület a 2020. januárjában elfogadott Józsefvárosi Klímavédelmi Intézkedési Terv végrehajtásáról szóló beszámolót s egyúttal újabb zöld lépésekről is dönt.

A képviselő-testület 2020 januárjában elfogadta a Józsefvárosi klímavédelmi intézkedési tervet, amely a levegő és a környezet védelméről, a klímaváltozás társadalmi hatásaira való felkészülésről szólt.

Az elfogadott intézkedések a koronavírus-járvány miatt ugyanakkor csak részlegesen valósulhattak meg. Így a mostani felülvizsgálat során egyes klímavédelmi intézkedésekhez új határidőt és új költségvetést rendelünk, támaszkodva a 2021 júniusában elfogadott klímastratégia ajánlásaira is.

A Déri Miksa utca közterületi fejlesztése kapcsán a terveket úgy módosítottuk, hogy növeljük a kialakítható zöldfelületeket. A Kiss József utca Népszínház utcai torkolatában egy zöld sziget kialakítása befejeződött.

A kerület élhetőbbé tétele jegyében megnyitottuk az árnyékos Bacsó Béla utca Vásár és Bérkocsi utca közötti rövid szakaszát egész nyárra a helyi lakosok és vendéglátósok számára. 

2020 szeptemberében megnyílt a Tolnai pihenőkert, továbbá megállapodtunk a Grundkert Környezettudatos Közösségfejlesztő Egyesülettel a Magdolna utca 24. szám alatti közösségi kert működtetésére.

A Szeszgyár kert – teljes mértékben magánkezdeményezésre – közösségi kertté és komposztponttá, kulturális-közéleti programok terévé alakult.

2020, majd 2021 nyarán hűsítő szigetek, valamint ivókutak nyíltak a kerület különböző pontjain. A Városüzemeltetési igazgatóság három új párakaput telepített a Bláthy parkban, a Golgota téren és a Horváth Mihály téren, továbbá elkészült a kerület hőség- és UV-riadó terve. Napvitorlákat helyeztünk ki a Tisztes utcai, az Auróra utcai és a Golgota téri játszótérre. Ivókutakat telepítettünk a Kálvária téren és a Harminckettesek terén.

Közösségi virágültetést szerveztünk az Üllői útra,  a Bródy Sándor és Múzeum utcákba. A Kiss József utca torkolatába a korábbi betonozott tervek helyett 9 fa és 200 m2 növényágyás került. A Práter és Tömő utcák tervei több tíz fát kapnak és a Horváth Mihály tér terve is tovább zöldül.

A lakossági komposztpályázat során eddig 24 komposztládát osztottunk ki, a pályázatot 2021 decemberéig meghosszabbítottuk. „Zöld udvar” pályázatot írtunk ki, melyen kilenc társasház jutott támogatáshoz, velük a támogatási szerződés aláírása folyamatban van. A július 22-én elfogadandó határozat újabb 3 millió forintot szán erre a célra. A Tedd le a kocsit-pályázattal a saját gépjárművel rendelkező munkavállalók munkába járásának „zöldebbé” tétele volt a cél, úgy hogy a pályázók vállalják, gépjármű helyett közösségi közlekedéssel vagy egyéb környezetkímélő eszközzel járnak be a munkahelyükre. Erre a pályázatra is újabb összegeket különítünk el. De indulni fog gangzöldítési és zöldfal pályázat is.

Igazi újdonság, hogy “zero waste” (hulladékmentességi) közösségi programot is indítunk idén, 1 millió forintos forrásból. S mindemellett a Fűvészkertbe is eljuthatnak a kerületi óvodások és iskolások az Önkormányzat támogatásával. Az óvodák nevelési programjába egyébként beépült a környezet- és klímavédelmi -- erről is szó esik a beszámolóban.

Elkészült a parkolási koncepció vitairata, melyet a lakosság széleskörűen véleményezett. A lakók többsége, beleértve az autótulajdonosokat is, támogatja a teljesen ingyenes lakossági parkolás újraszabályozását.

A Kerékpárosklubbal együttműködésben az Autómentes Szeptember keretében összesen öt biciklitúrát szerveztünk azoknak, akik szerettek volna biciklizni, de eddig Budapesten nem mertek kerékpárra ülni.  Szintén a Kerékpárosklubbal együttműködésében 1000 példányban nyomtattunk ki és terjesztettünk  biciklis kisokost.

A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében az önkormányzat csatlakozott a Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors) és a „Magyar Klímabarát Települések Szövetsége” együttműködéshez.

Bevezettük az újrahasznosított papír használatát, szelektív hulladékgyűjtőket helyeztünk ki a Polgármesteri Hivatalban. A Hivatal továbbá 4 kerékpárt vásárolt hivatali dolgozók számára.

2021. júniusában megszületett Józsefváros Klímastratégiája, melynek kapcsán iskolásokat bevonó klímatotó és klímakihívás is megvalósult, továbbá több workshop és online játék. A stratégia jövőképe egy „Klímabarát, közösség-centrikus, élhető, egészséges Józsefváros, ahol a mikroklíma javulását sok zöldfelület és számos, megfelelő állománnyal fásított utca biztosítja (…), a távlatos energiagazdálkodást segítő megújuló energiaforrások (napenergia) és megújuló energia-technológiára alapuló épületgépészeti megoldások (pl.: hőszivattyú) egyre nagyobb részarányának, valamint az energiahatékonysági felújításoknak, fűtéskorszerűsítésnek köszönhetően az épületállomány energetikai besorolásának átlaga növekszik, amelynek hatására csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása és javul a levegőminőség.” A klímastratégia rövid, közérthető verziója itt olvasható: [LINK]

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben