Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros - közös város

Közterületet nevez el Józsefváros Szeles Erikáról

2021. július 26. hétfő

dr. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetőjének kezdeményezésére, Karácsony Gergely javaslatára közterületet nevez el Józsefváros Szeles Erika ‘56-os mártírról.

Az eddig nevet nem viselő közterület a Luther utca és a II. János Pál pápa tér találkozásánál található. A forradalmi mártír abban a Bezerédi utcában lakott, amely a fent említett közterületre fut ki.

Eörsi László Pesti lányok: 1956 című könyvében így ír Szeles Erikáról:

“Budapesten született 1941-ben. Édesapját a németek ölték meg az egyik koncentrációs táborban. Nem volt testvére, édesanyja, aki gépíró volt egy vállalatnál, egyedül nevelte. (...) A világháborút követő időszakban a szegény gyermekeket felkaroló Red Barnet egyesület szervezésében három hónapot Dániában töltött. Budapesten, a Köztársaság tér 4. számú Fővárosi Általános Leányiskolában tanult. (...) Ezt követően szakácsképző szakiskolába járt. Szabadidejében néptánccsoportban táncolt és - baráti körben - irodalmi délutánokra járt. ‘1956 nyarán mi is politizálni kezdtünk. Az akkor már tizenöt éves lány meglepő érettséggel csatlakozott szópárbajainkhoz. Véleménye volt a Petőfi Körben zajló vitákról, lángoló szemmel reménykedett valamiféle demokratikus megújulásban’ - írta fél évszázaddal később egyik barátja, Földes Tamás.

Dániába emigrált volt osztálytársától, Árki Józseftől tudjuk, hogy a lányt idősebb barátja vitte a felkelők közé, ahol vöröskeresztes szolgálatot látott el. Ennek némelyest ellentmond a róla készült elhíresült fotó, amelyen dobtáras géppisztollyal látható. Természetesen nem kizárt, hogy azt csak a fényképezés kedvéért vette magához, ám a 94 éves korában megszólaló dán fotós, Vagn Hansen úgy emlékezett, hogy már a vállán volt a géppisztoly, amikor megkérte, hogy készíthessen róla fényképet. A szovjetek novemberi intervenciója után is az ellenállókkal maradt a Blaha Lujza tér környékén, de november 7-én sebesültek mentése közben halálos lövés érte egy szovjet géppisztolyból - írta egy dán lap. Földes Tamás hasonlóképpen hallotta a tragikus eseményt egy közös barátjuktól: ‘Egy barikád mögött hasalva látta, amint ifjú fegyvertársa (talán akkor már udvarlója?) lövést kapott. A lány kikúszott a barikád mögül, hogy biztonságosabb helyre vonszolja a súlyosan sebesült, vérző fiút… és akkor az egyik tankból a gyereklányra irányították az össztüzet. Szitává lőtték. A helyszínen meghalt.’ A kórházi adatok szerint nyaklövés érte.”

A józsefvárosi képviselő-testület júliusi ülésén tárgyalja a köztér-átnevezésre vonatkozó előterjesztést. A képviselő-testület döntését követően a kerület javaslatot tesz a Fővárosi Közgyűlés felé a terület átnevezésére. Az elnevezés a Földhivatal átvezetése után válik véglegessé.

A Józsefvárosi Önkormányzat kiemelt célja, hogy nőjön a kerületben a nőkről elnevezett közterek száma, ennek érdekében az elmúlt két évben Brunszvik Júliáról, Hugonnai Vilmáról, és Koltói Annáról is neveztünk el józsefvárosi köztereket. A korábbi köztér-átnevezésekről itt olvashatnak:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/75244/teret-kapott-brunszvik-julia

https://old.jozsefvaros.hu/hir/75302/a-ter-matol-hugonnai-vilma-nevet-viseli

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76076/uj-kozter-jozsefvarosban-koltoi-anna-ter

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben