Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Kálvária utca 10. szám alatti ház kálváriája

Bontásra várva – de meddig?

2021. szeptember 29. szerda

Egy teljesen önkormányzati tulajdonú Kálvária utcai ház körül több furcsaság is akad. Egy részét le kéne bontani, ezért a kerület nem újíthatja fel, de a bontás idejéről egyelőre semmit nem tudni. A lakók változó módon reagálnak a helyzetre.

Weiszman Erika, lánya és unokája történetéről a Hírnyolc számolt be korábban. A két családtag elmondása szerint évtizedek óta szenvednek a lepusztult önkormányzati lakásban egy bontásra ítélt házban. Többször kérték, de az önkormányzat nem biztosított számukra minőségi cserét.

Weiszman Erika azt is állította, hogy szomszédjához új ablakokat és ajtókat építtettek be, mert ő a polgármester feleségének barátnője. A Hírnyolc feltételezése szerint azért sem bontják le az épületet, mert a barátnő szeret itt lakni, így a polgármester kedvez neki.

Ellátogattunk a Kálvária utca 10. szám alatt található társasházba, hogy megkérdezzük a ház lakóit, az említett „kiváltságos” barátnőt és Weiszman Erikát, hogy a leírtakkal szembesítsük őket.

Új tetőt kaptak 

A ház állapota vitathatatlanul rossz, az egyik utcafronti lakást lakhatatlanná is nyilvánították, és ajtaját lezárták. A belső udvar viszont rendezett, látszik, hogy az itt élők szeretettel gondozzák szerény életterüket. 

Bekopogtunk Weiszmanhoz, hogy megkérdezzük, pontosan mik a problémák a házzal. Ajtót nyitott nekünk, elkezdte sorolni, hogy ázik, dohosodik, penészes a lakás, senki nem segít, az önkormányzat cserben hagyta, mindenki ajtaját, ablakát kicserélték, csak az övét nem. Megkérdeztük, jól látjuk-e, hogy a tetőt cserélték nemrég, az ázás esetleg megszűnt-e, erre hirtelen becsukta az ajtót, és azt mondta, „nem alkalmas most”. 

A szomszédja már bőbeszédűbb, elmondta, hogy nemrég cserélték a tetőt, mivel tényleg vállalhatatlan volt, és áztak. Azt is megosztotta velünk, hogy sok-sok éve próbáltak segítséget kérni az önkormányzattól, egyik vezetés se foglalkozott velük, végül Pikó András közbenjárására az ázásért felelős tetőszakaszt kicserélték.

Felújítás önköltségen, le sem lehet lakni

Az ajtókat VEKOP-pályázat keretében cserélték a lakóknál, az ablakokat viszont, akárcsak a konyha-fürdő felújítást és külső-belső festést, viszont a lakók maguk finanszírozták önköltségen. Ezt a pénzt a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) nem téríti meg nekik, és le sem lakhatják, így viszont nem éri meg a minőségi csere sem, amit a lakások helyett ajánlottak, mert azoknak a felújítására is költeni kellene saját zsebből. Ezért maradtak. 

Bekukkantottunk néhány lakásba, szép és rendezett mind, bár a falak tényleg dohosak. Amikor nagyobb eső esik, a törött ereszből mindenfele ömlik a víz, de a lakók nem panaszkodnak, inkább azon aggódnak, hogy mit kapnak cserébe, ha bontásra kerül a sor. 

Azon a feltételezésen, hogy a polgármesterrel való jó kapcsolata miatt nem bontják le a házat, csak nevetett az említett lakó, amikor rákérdeztünk. Azt mondta, „ha valóban ilyen befolyásom lenne, már rég a Palotanegyedben szereztem volna lakást, nem itt élnék”. 

Állításuk szerint az előző polgármester, Sára Botond és emberei körbejárták a lakásokat a 2018-as kampányidőszak alatt, mert az egyik lakó jelezte a problémákat. A ház lakói szerint egyébként a Weiszman család otthonát teljesen lelakta, 20 év alatt egy ecsetvonásnyi energiát nem tett a javításába. A szomszédok arról számoltak be lapunknak, hogy Weiszmanék sokszor megsértik az együttélés szabályait, nem konstruktív tagjai a lakóközösségnek. Mindezekről megkérdeztük volna magukat Weiszmanékat is, de nem kommunikáltak velünk.

Ha lesz pénz, lebontják

Felmerül a kérdés, hogy miért pont a nehéz sorsú család maradt ki az ajtócseréből, utánajártunk a JGK-nál a kérdésnek, és azt a választ kaptuk, hogy mivel a JGK évek óta bontásra javasolja azt az épületszárnyat (nem az egész házat), ezért felújítást azon nem eszközölhetnek, csak helyreállító munkálatokat – így kaphatott új tetőt ez a rész. Ugyanezen épületszárny másik lakója azért kaphatott új ajtót, mert többen a házból nem engedték a nyílászárót cserélni, így maradt fölösleg.

Jeleztük a JGK felé, hogy a másik épületben az eresz miatt áznak a lakások eső idején, azt állítják, ők eddig nem hallottak a problémáról, de intézkedni fognak. 

Hogy a bontás valóban megtörténik-e, erről az önkormányzat dönt, elsősorban a költségvetés függvényében, így egyelőre senki sem tudott nekünk biztosat mondani arról, hogy mi lesz a ház és a benne lakók sorsa.

Szöveg: Ádám Judit, Fotók: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben