Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Energiahatékonyság

RenoPont iroda nyílik a Gutenberg téren

2021. december 10. péntek

A Gutenberg téren található RenoPont irodában elérhető lesz a szintén a Horizon 2020 program által támogatott PowerPoor projekt energiaszegénységgel küzdő háztartásokat segítő szolgáltatása is

RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ nyílt kerületünkben, ahol a világ számos pontján már sikerrel működő, idehaza most meghonosodó, „egyablakos” szolgáltatással várják az energetikai felújításra készülő lakosokat.

A frissen átadott irodában helyet kap egy a PowerPoor projekt keretein belül létrejött, energiaszegénységgel küzdő háztartásokat segítő szolgáltatás is.

Magyarországon a lakások egyharmada energetikailag korszerűtlen, az így elvesző energia pedig nemcsak jelentős károsanyag-kibocsátáshoz, hanem feleslegesen magas rezsiköltségekhez is vezet.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ kutatásai szerint a hazai háztartások 10-21%-a energiaszegénynek számít, azaz nem képes megfelelő szintre fűteni lakását, vagy mindez aránytalanul nagy terhet jelent számára. A fenti kihívásokra egyszerre igyekszik megoldást adni a most útjára indult kezdeményezés.

A RenoPont komplex szolgáltatásának célja, hogy az energetikai felújítást tervezők minden szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalót egyetlen helyen kaphassanak meg, ami egyszerűvé és kiszámíthatóvá teszi számukra a folyamatot.

Kulcsfontosságú, hogy sikerüljön előrelépni az ingatlanok energiagazdálkodása terén, hiszen ez nagyban hozzájárulna az ország klímavédelmi céljainak teljesítéséhez, nem mellesleg komfortosabb, egészségesebb, szebb, értékesebb és alacsonyabb rezsivel fenntartható otthonokat eredményezne” – mondta a megnyitón Méhes Martina, az Energiaklub ügyvezetője és szakmai igazgatója.

Az Európai Unió Horizon 2020 programjának finanszírozásában megvalósuló kezdeményezést az Energiaklub, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft., az AACM Central Europe Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete hívta életre.

RenoPont weboldalán és a tervek szerint folyamatosan bővülő irodahálózatban többek közt átfogó szakmai tanácsokkal és megbízható szakértői segítséggel, valamint kivitelezői adatbázissal várják az érdeklődőket.

Az eseményen Pikó András, Józsefváros polgármestere úgy fogalmazott: „a kerületi klímavédelmi intézkedésünk célja, hogy öröm legyen Józsefváros utcáin sétálni, de ennél is több: hogy ne csak a közterületeken, hanem a fejekben is elinduljon a változás. Ezt szolgálja a tanácsadó iroda megnyitása, ezért engedjék meg nekem, hogy büszkeségemet fejezzem ki, hogy mindössze két nappal a fővárosi hasonló iroda megnyitása után Józsefváros az elsők között csatlakozik a kezdeményezéshez.”

Dr. Erőss Gábor alpolgármester szintén üdvözölte az új iroda átadását, hiszen, mint mondta, a segélytípusú támogatások helyett a háztartásokat abban kellene támogatni, hogy az energiahatékonyság javítása révén csökkenthessék költségeiket. Hozzátette: „a központban olyan jelentős, és másként csak nehezen, hosszú idő alatt begyűjthető ismeretanyagra tehetnek szert az intézményi szakemberek és a lakosok, amely segíti a klímatudatosság fejlődését.”

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja, hogy a háztartások energiafelhasználási szokásainak elemzésével és személyre szabott tanácsadással javítsa a kerületben élő, rászoruló családok életszínvonalát.

A lakosokat a tervek szerint minden héten egy előre meghatározott fogadóórában az önkormányzat szakértő kollégái várják majd. A Józsefváros újság cikke a témában. 

Fotó: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben