Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Adó

360 millió forinttal csökkennek az Önkormányzat működési bevételei a kormány döntésének köszönhetően

2021. december 15. szerda

A helyi adók emelése a kerületi lakosok 1 százalékát érintette volna, a kormány döntése viszont minden kerületit hátrányosan érint

A kormány 2021 év végi döntése értelmében, ahogyan 2021-ben, úgy 2022-ben is tilos az önkormányzatok helyi adóemelése. Józsefváros vezetése elfogadhatatlannak tartja azt az érvelést, amely szerint az önkormányzatok ilyen jellegű ellehetetlenítése bármilyen közcélt szolgálna.

A kormány nagylelkűen lemond az önkormányzatok bevételeiről, a keletkezett egyensúlytalanságot ugyanakkor helyben kell kezelni.

Az így elmaradó bevétel a Józsefvárosi Önkormányzat működési költségvetéséből 360 millió forint. 

Az adókarbantartás azért lett volna szükséges, hogy a költségvetés stabilitása fenntartható legyen.

A tervezett módosítások a kerület lakosságának 99%-át nem érintették volna.

A helyi adók karbantartása egyáltalán nem rendkívüli, volt rá példa a korábbi években is.

A helyi közteherviselésből eredő bevételek reálértékének megőrzése érdekében ugyanis időről időre indokolt legalább az infláció mértékével egyező korrekció.

Fontos tudni, hogy az elmaradó bevételek a működési bevételek közül hiányoznak.

Egy önkormányzat bevételei ugyanis alapvetően működési és felhalmozási kategóriákra oszlanak.

A költségvetés működési bevételei a napi, zavartalan működést és folyamatos feladatellátást biztosítják.

A költségvetés felhalmozási bevételei és kiadásai eseti jellegűek, egyszer valósulnak meg és értékesítésekhez, fejlesztésekhez, beruházásokhoz kapcsolódnak. A működési bevételek különösen fontosak Józsefvárosban, ahol az önkormányzat a kerület legnagyobb foglalkoztatója: A munkavállalók bérének követnie kell az inflációt, versenyképesnek kell maradnia annak érdekében, hogy magas színvonalú szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a kerületieknek. Az Önkormányzat továbbra is elkötelezett amellett, hogy megvédje munkavállalóit, és hiánytalanul ellássa feladatait. A kormányzati döntések ellenére az önkormányzati feladatellátás színvonala nincs veszélyben 2022-ben.

Ha a kormány valóban segíteni akarna a helyi lakosoknak, erre rengeteg eszköz áll rendelkezésére, így például a közvetlen támogatás vagy a rekordinfláció mellett csökkenteni az alapvető élelmiszerek 27 százalékos áfájának csökkentése, erről azonban kormányzati szinten szó sem esik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben