Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Klíma

Fenntartható Energia és Klíma Akciótervet készít az önkormányzat

2022. január 24. hétfő

A SECAP a kitűzött intézkedések mentén az energiaszegénység csökkentését is szolgálja

Sok fővárosi kerülethez hasonlóan Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Önkormányzata is csatlakozik a Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors) nemzetközi klímavédelmi szervezethez, és elkészíti Fenntartható Energia- és Klímaakciótervét (SECAP), melynek kidolgozásában az Energiaklub nyújt szakmai segítséget.

Már korábban elkészült a kerületi Klímastratégia, ennek eredményei is beépülnek az új Akciótervbe. A SECAP 2022 első félévében elkészül, és a későbbiek során mind klímavédelmi, kibocsátáscsökkentési (mitigációs), mind klímaalkalmazkodási (adaptációs) kérdésekben szakmai alapot és támpontot kínál majd az önkormányzat számára a döntések, intézkedések meghozatalában és véghezvitelében.

Józsefváros a Polgármesterek Szövetségéhez való csatlakozással vállalja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig 40%-kal csökkenti, és növeli alkalmazkodási képességét a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz.

A 2030-ra kitűzött célok elérése érdekében olyan konkrét intézkedéseket fogalmaz meg a dokumentum, melynek célja többek között az energiahatékonyság javítása, a megújuló energiaforrások hasznosítása és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás.

Az önkormányzat a SECAP-ot közösségi bevonással valósítja meg, tehát az önkormányzati szakértőkön túl a helyi lakossággal és szakértőkkel, valamint a kerületi intézményekkel is egyeztet a stratégiai dokumentum kidolgozása során, hogy a lehető legtöbb helyi érdekcsoport szempontjait magába foglalja az akcióterv. 

Várjuk tehát az önök véleményét is, ezen a kérdőíven.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben