Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kutyásként Józsefvárosban

Kutyabarát fejlesztések Józsefvárosban 2021-ben - beszámoló

2022. január 29. szombat

2021 során a JGK Zrt és a Közösségi Részvételi Iroda kifejezetten nagy figyelmet szentelt a kerületi kutyás infrastruktúra és a helyi kutyás lehetőségek és közösségek fejlesztésének. Olvass el beszámolónkat!

1.    A Teleki téri kutyafuttató fejlesztése

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ a Közösségi Részvételi Iroda segítségével 2021 júliusában a Teleki téri nagy kutyafuttatót rendszeresen használók véleményét kérte ki a területre tervezett kutyahomokozó és más hosszútávú fejlesztési lehetőségek kapcsán. A  négyalkalmas kitelepülés során több mint harmincan töltötték ki az igényfelmérő ívet, akik számos javaslattal és megjegyzéssel járultak hozzá a tér fejlesztésének tervezéséhez.

1. ábra Igényfelmérés a Teleki téri nagy kutyafuttatóban

A gazdik visszajelzései alapján, a nagy problémát jelentő gödör-helyzet megoldására földtartó ládát helyeztünk el a futtatóban, a közeli őrbódéban pedig ásót és gereblyét, amellyel a futtatót használók maguk is elegyengethetik kedvencük tereprendezésének nyomait.

2. ábra Földtároló doboz a Teleki téri nagy kutyafuttatóban

A sínek felőli bejárat bevezető szakaszán zsilipes beengedő rendszer került kialakításra, így biztonságosabbá vált a bejutás mindenki számára.

3. ábra Zsilipes beengedő kapu a Teleki téri nagy kutyafuttatóban

Javításra kerültek a parktól elválasztó kerítés szökésveszélyes részei is és kétszárnyú kapu könnyíti meg a terület karbantartását a JGK számára. A bejárattal szembeni síkfelület egy részét árnyékolóval fedjük le, csökkentve az erre a részre jutó tűző nap terhét, így napközben is kényelmesen lehet majd használni a futtatót.

4. ábra Árnyékoló kiépítése a Teleki téri nagy kutyafuttatóban

A nagy meleg tapasztalatait levonva kezdtünk el gondolkodni a futtató vízellátásának fejlesztésén is. Az igényfelmérés során többen is megjelölték, hogy az itató vízpazarlóan működik, nem alkalmas a kutyák itatására. A csap cseréje helyett a lefolyóba illesztett szűkítővel érjük el, hogy a kutyák számára is alkalmas ivóhely legyen, de ne is algásodjon az állóvíztől. A kis kutyafuttatóba a csap kiépítése 2022-ben valósulhat meg.

A kutyafuttatót használók számára kölcsönözhető mobil agility játékok váltak elérhetővé, amelyeket a Teleki téri őrbódéból tudnak elkérni. Ez a lehetőség a Golgota téri kutyafuttatóban is elérhetővé vált.

5. ábra Kölcsönözhető agility játékok a Teleki és a Golgota téri kutyafuttatókban

2.    Talajtípusok tesztelése a Kálvária téren

A józsefvárosi kutyafuttatók gyakori és szomorú látképe a kopott, homokos talaj. Az átfogó talajfejlesztés azonban egy hosszú és költséges folyamat, amely legalább időszakosan mindenképp a futtató lezárásával jár. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ jelenleg is több helyen tesztel különböző talajfajtákat a kerületben. Igyekszünk a lehető legtöbb szempontnak megfelelő talajt megtalálni, amely költséghatékony, könnyen tisztítható, tartós és nem utolsó sorban a kutyáknak is kényelmes. 2021 novembere során a Kálvária téri nagy kutyafuttató egy része elkerítésre került. Ezen a területen a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ 4 féle talajtípus (homok, gyöngykavics, mulcs és speciális gyep) tesztelését kezdte el decemberben, melynek célja, hogy 2022 őszén a kutyafuttatót használók tapasztalatait feldolgozva átfogó talajfejlesztés tudjon megvalósulni a teljes területen.

6. ábra Földmunka a Kálvária téri nagy futtatóban

A Kálvária téren szeretnénk lehetőséget adni a használóknak, hogy megtapasztalják a burkolattípusok közötti eltéréseket, valamint a JGK munkatársai is vizsgálják, hogy az egyes típusoknak milyen hátrányai lehetnek fenntartás szempontjából. A talajtípusok tesztelésének célja, hogy hosszútávú, fenntartható, az igényeket kielégítő megoldást találjunk a józsefvárosi kutyafuttatók talajának problémájára. Amennyiben sikerül ezen a területen megfelelő talajt kialakítanunk, reményeink szerint a kerület más kutyafuttatóiban már hatékonyabban és gyorsabban tudjuk majd elvégezni a szükséges talajfejlesztést.

3.    Átfogó karbantartási műveletek a kerületi futtatókban

Az elmúlt évben a JGK munkatársai a kerületi kutyafuttatók takarításán és fertőtlenítésén túl számos karbantartási feladatot is elláttak. Az elmúlt évben a Kálvária téren, a Leonardo da Vinci közben, a Szenes Iván és a Golgota téren, a Stróbl Alajos utcában és a Brunszvik Júlia téren fejlesztették a kutyafuttató felszereltségét. Az önkormányzat célja, hogy a meglévő zárt területek egyre kevésbé mutassák az elhanyagoltság jegyeit, ezért apró beavatkozásokkal igyekszünk a futtatókat alkalmassá tenni a használatra. A karbantartások során a rendszeres fertőtlenítés megkönnyítése érdekében kétszárnyú kapu, illetve ahol van rá lehetőség, zsilipes beléptető rendszer kerül kiépítésre. Folyamatosan javítjuk az elhasználódott kerítéselemeket, a belátásgátlót és cseréljük a kutyahomokozók talaját. Ahol lehetőség van rá, ott bővítjük a kutyafuttató területét, és padokat, új kukákat, valamint kutyajátékokat telepítünk.

7. ábra Szennyezett talaj cseréje, kutyahomokozó kiépítése a Brunszvik Júlia téren

8. ábra Futtató megnagyobbítása a Leonardo da Vinci közben

9. ábra Agility játékok javítása a Golgota téren

4.    Aktív kutyás közösségek támogatása

Józsefváros sűrűn beépített szövete nehezen teszi lehetővé nagyszabású kutyás, zöld fejlesztések megvalósítását. Elsődleges szempont, hogy a meglévő területeket valóban alkalmassá tegyük a kutyák futtatására és állapotukat megőrizzük. Ebben partnerként számítunk a kutyafuttatót rendszeresen használókra az igényfelmérések és a mindennapi odafigyelés terén is. Ennek érdekében a Józsefváros Applikáció már kifejezetten kutyafuttatót érintő karbantartási bejelentést is tud fogadni, amely közvetlenül a JGK Zrt-hez érkezik be.

Az elmúlt évben többek között a Részvételi Iroda támogatásával aktív kutyás közösség formálódott a II. János Pál pápa téren, akik kezdeményezésére és akiknek a részvételével számos olyan akció valósult meg, amely a felelős kerületi kutyatartást, a konfliktusmentes futtató-használatot erősítik. Ilyen együttműködés volt például, a kutyabarat.hu segítségével angol és magyar nyelvű kutyafuti etikettek kifüggesztése az összes kerületi kutyafuttató kerítésére.

10. ábra Angol és magyar nyelvű futietikettet rögzítenek a pápa téri kutyások

A pápa téri kutyások kezdeményezése továbbá a “Szedd össze magad” kampány is, amely a kerület egyre több pontján látható táblák kihelyezésével ösztönöz a kutyapiszok felszedésére.

11. ábra A pápa téri kutyások Szedd össze magad kampánya egyre több helyen látható

A kutyabarat.hu “A kakitündér nem létezik” tábláinak kihelyezésével is a kutyapiszok eltakarítására hívja fel a gazdák figyelmét az aktív kutyás közösség és a Közösségi Részvételi Iroda.

12. ábra "Kakitündér nem létezik" figyelemfelhívó plakátok a kerületi futtatókban

Józsefvárosiként havonta 100 db ingyen kutyapiszok-gyűjtő zacskót vehetnek át a kerületi kutyatulajdonosok, lakcímkártya bemutatásával. Az átvevő pont a Kálvária téri Infópont (barna faház), minden nap 07.00-09.00, 12.00-14.00 és 17.00-19.00 óra között.

2021-ben a lakosság több mint 1300 alkalommal igényelt kutyapiszok-gyűjtő zacskót, személyes átvétellel, illetve közvetlenül józsefvárosi terekre kihelyezve összesen 147 700 darabot osztottunk ki.

13. ábra Ingyenes kutyapiszok-gyűjtő zacskók Józsefvárosban

Elindult a Közösségi Részvételi Iroda kutyatulajdonosoknak szóló hírlevele is, amelyen keresztül most már több mint 100 feliratkozó kap havi rendszerességgel tájékoztatást a kerületi kutyás eseményekről, hírekről, hasznos információkról.

A hírlevélre ezen a linken keresztül tud feliratkozni: http://bit.ly/8ker-kutya-hirlevel

5.    Együttműködés a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel

A kerület és a felelős városi kutyatartás fejlesztése érdekében a Józsefvárosi Önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel.

A ZöldEb Egyesület 2020 és ‘21 során részt vett a Magdolna-Orczy Negyed Programban, amelynek során számos népszerű és hasznos programot valósítottak meg az akcióterületen ideértve a kutyatartók felvilágosítását, ingyenes képzések tartását, lakossági konzultációs folyamatok segítését, közösségi programok szervezését, valamint közös járőrözést a józsefvárosi Közterület-Felügyelet munkatársaival.

A ZöldEb Egyesülettel kötött együttműködési megállapodás célja a helyes állattartással kapcsolatos oktatás biztosítása a kerületi lakosság számára, a kutyatartás színvonalas feltételeinek a megteremtése a kerület közterületein, valamint a kulturált kutyatartás népszerűsítése és megvalósítása a kutyatulajdonosok és a többi lakos érdekeinek egyenlő mértékben való figyelembevételével, bevonásával.

A ZöldEb Egyesület ezentúl segíti az Önkormányzatot a kapcsolat kiépítésében a kerületi kutyatartókkal, a kutyafuttatók fejlesztése során javaslatot tesz a megfelelő kialakításra és részt vesz az igényfelmérésben, valamint segíti az Önkormányzatot kutyásoknak tervezett programok szervezésében és lebonyolításában.

14. ábra A ZöldEb Egyesület Kálvária téri programjának zárása

+1 Kutyabarát a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal

Október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját, amelynek tiszteletére 2021-ben a Józsefvárosi Önkormányzat Baross utcában található Polgármesteri Hivatala is kutyabaráttá vált.

A kutyabarát önkormányzat bevezetését a kutyabarat.hu szakmai javaslatára egy széleskörű felmérés előzte meg a Hivatal munkatársai között, amelyben a Közösségi Részvételi Iroda egy kérdőívben arról kérdezte a munkatársak véleményét, hogy mit szólnának ahhoz, ha kutyabaráttá válna az épület és milyen feltételekkel szeretnék ezt megvalósítani. A visszajelzésekből kiderült, hogy a munkatársak túlnyomó többsége örül vagy elfogadja a kutyabarát önkormányzat kialakítását. A kutyákra vonatkozó szabályozás és házirend kialakításakor a munkatársak igényeit maximálisan figyelembe vettük, hogy ez az újítás senki számára ne okozzon kellemetlenséget. Nagy örömünkre szolgál, hogy azóta az épületet rendszeresen látogatják a munkatársak és az ügyfelek kutyái is. Ha Önök is kutyával jönnének hozzánk ügyet intézni, ne felejtsék otthon a kutya oltási könyvét, mert ezt belépéskor be kell mutatni a bejáratnál!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben