Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beszámoló

Közösségi Részvételi Iroda 2022. január-március

2022. április 27. szerda

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel - ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel - is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. december - 2021. márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. április - júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. július - szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. október - decemberi beszámolóját itt éri el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez hasonlóan 5 főből áll: egy irodavezető, egy asszisztens, egy közösségszervező, egy asszisztens-ügyfélszolgálati munkatárs és egy félállásban dolgozó ügyfélszolgálatos-asszisztens vesz részt munkánkban. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével és az ő munkatársaival is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkánkban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai, akik most már több munkacsoportban tevékenykednek. Önkéntesnek itt lehet jelentkezni. Várjuk Önt is szeretettel!

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk  az önkormányzat intézményeiben és lakóházaiban is a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről.

Az Iroda kezeli az önkormányzat hírleveleit is. Mi szerkesztjük a Józsefvárosi Hírlevelet, amit kéthetente vagy havonta küldünk el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel a hírlevélre itt! Szintén az iroda gondozza a józsefvárosi Civil hírlevelet is, amely kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, a kutyás hírlevelet, ami a kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat, illetve a a jozsefvaros.hu oldal Szóljon bele!, Civil, Hasznos, Józsefváros Összefog és az English menüpontjait is.

Működésünk során számos közérthető cikket tettünk közzé a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így például az elmúlt időszakban a településképi bejelentési eljárásról és a kedvezményes helyiségbérleti lehetőségekről gyűjtöttünk össze hasznos információkat. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Hasznos” menüpontjában is elérhetők.

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati gazdasági társaságok és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Jóban Nyolcban csoportot, ami információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak. Továbbá saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg. Márciustól pedig elindult a Részvételi Költségvetés honlapja, amit szintén mi kezelünk.

Ügyfélszolgálati feladatok

Továbbra is működtetjük a józsefvárosi zöld számot, amely ingyenesen áll a józsefvárosiak rendelkezésére hétköznapokon reggel 8 és este 6 között. Telefonszám: 06 80 277 256. A zöld számon keresztül az általános tájékoztatáson és eligazításon túl a menekültválság idején hétvégén is segítettünk az Ukrajnából ide menekülőknek.

Nálunk jelenthetik be a kerületiek azt is, ha saját házukban hiányzó, hibás, megrongált önkormányzati tájékoztató táblával találkoznak. A bejelentések nyomán a táblákat folyamatosan cseréljük.

Az iroda koordinálja a Józsefváros applikációt is, amelyre az érkező bejelentéseket a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. és a Közterület-Felügyelet munkatársaival együttműködésben kezeljük. Mi szerkesztjük a főoldalon megjelenő híreket, a “Szolgáltatások” menüpontot és a főoldalon található bannereket.

A Polgármesteri Hivatal informatikusaival együtt kifejlesztettünk egy online időpontfoglaló rendszert, amelyen keresztül most már az Anyakönyvi Irodába és az Adóügyi Irodába is lehet időpontot foglalni. Célunk, hogy használatát fokozatosan kiterjesszük az önkormányzat minden ügyosztályára és irodájára. Az időpontfoglaló rendszer itt érhető el: https://idopontfoglalas.jozsefvaros.hu

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák megszervezésébe.

Ebben az időszakban február 9-én a Losonci negyed, március 9-én pedig a Csarnok negyed fogadóóráját tartottuk meg.

Az események videóját megtekinthetik az Önkormányzat Facebook oldalán.

Ezen kívül segítettünk a február 10-ei Középső-Józsefváros építési szabályzatának felülvizsgálati anyagáról szóló lakossági fórum szervezésében. Március 1-re a józsefvárosi Vagyongazdálkodási Tervről szerveztünk lakossági fórumot. Március 16-án pedig megvalósult a Részvételi Költségvetés első ötletelő műhelye, ahol kifejezetten a Palota-, Csarnok és a Corvin negyediek gondolkodhattak közösen, mire költenék a körzetük 40 millió forintját.

Rendezvények és közösségi események

Nőnap alkalmából két héten keresztül adományokat gyűjtöttünk, amit aztán a JSzSzGyK munkatársai juttattak el menstruációs szegénységben élő nők számára. Segítettünk a Téltemetés előkészítésében, ahol a józsefvárosi óvodások közösen kiszebábot égettek. Márciustól rendszeresen kint vagyunk pultjainkkal Józsefváros közterein, hogy népszerűsítsük a részvételi költségvetést.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk szervezése. Elkészítettük az önkormányzat önkéntes-stratégiáját, melyben három fő tevékenységi kört határoztunk meg. Jelentkezzen önkéntesnek Ön is!

A “segítő” és “tájékoztató” önkéntesek elsősorban a szociális segítségnyújtás területén aktívak: két pékségből hetente többször megmaradt péksüteményt szállítanak a Lélekházba, hetente többször kutyát sétáltatnak, segítenek szükség esetén adományok pakolásában, helyszíni segítséget nyújtottak a JEK oltópontján és a közösségi fogadóórákon. Továbbá a plakátozásban is sokat segítenek.

A “közösségi munkacsoport” önkénteseivel kéthetente találkozunk. Még szeptemberben önkénteseket toboroztunk a Bacsó Béla utca megnyitásáról szóló véleményezési folyamatba, az ő segítségükkel megvalósítottuk a Bacsó Béla utca megnyitásának értékelését.

Az önkéntes fordítók csapata továbbra is az önkormányzat anyagainak angolra történő lefordításán dolgozik, most már egy profi önkéntes koordinátor segítségével. Az általuk lefordított hírek itt elérhetőek.

Nagyon sokat dolgoztunk a menekültek ellátásán és elszállásolásán sok más önkormányzati és Kesztyűgyáras dolgozóval és önkéntessel.

Konzultációk, részvételi folyamatok, közösségfejlesztés és közösségszervezés

Januárban befejeződött a nőkről történő elnevezések lakossági ötletgyűjtése, amely alapján elkezdődött azoknak a köztereknek az azonosítása, amelyeket el lehet róluk nevezni. Több egyeztetésen részt vettünk a Magdolna-Koszorú sarkára tervezett kutyafuttató kapcsán. Részt veszünk az önkormányzati házak lakóinak közösségszervezésében: lakógyűléseket szerveztünk és moderáltunk. Tapasztalatcserét tartottunk több kerületi és vidéki önkormányzat részvételi referenseivel. Találkoztunk a svéd nagykövetség képviselőjével, akinek a részvételi programról meséltünk. Együttműködtünk a Józsefvárosi Múzeummal az infopontokra kihelyezett híres józsefvárosi nőket bemutató köztéri kiállítás megvalósításában. Egyeztettünk a Fővárosi Önkormányzattal és a Nemzeti Filmintézettel arról, hogy hogyan lehetne jobban tájékoztatni a lakosságot azokról a közterületi filmezésekről, amik a kerületben, de fővárosi területen történnek. Részt veszünk a gyerekrészvétellel kapcsolatos nemzetközi pályázat előkészítésében. Részt vettünk a Civilek a Palotanegyedért Egyesület által szervezett intézményi találkozón.

Sajtómegjelenések és elismerések

Szerepeltünk a Dikh rádióban és bemutattuk a kerület szolgáltatásait a helyi lakóknak. Interjút adtunk a Digitális Közösségi Eszközök Alapítvány podcastjának, ahol az Irodát mutattuk be.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Ha szeretne még többet megtudni a munkánkról vagy javaslata, kérdése van, várjuk megkeresését az alábbi elérhetőségek egyikén!

Honlap https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele és https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/33-93

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Facebook: facebook.com/groups/jobannyolcban/ és facebook.com/reszveteliiroda

Telefon: 0614592139

Cím: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, 1082 Budapest, Baross u. 63-67., Földszint, 3/1.

Jelentkezzen önkéntesnek itt!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben