Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Városfejlesztés

Május 2-án, hétfőn kezdődik a Somogyi Béla utca felújítása

2022. április 29. péntek

A munkák ideje alatt a Somogyi Béla utcát a Gutenberg tér és a Stáhly utca között lezárják a gépjárműforgalom elől, a gyalogos közlekedés és a szemétszállítás ugyanakkor biztosítva marad

Megújul és biztonságosabb lesz a Somogyi Béla utca: a Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódó korszerűsítési munkák május 2-án, hétfőn kezdődnek, az utca jelentős részét őszig lezárják a gépjárműforgalom elől.

A Blaha Lujza tér és a csomópont felszíni megújításával együtt – kapcsolódó fejlesztésként – élhetőbbé válik a józsefvárosi Somogyi Béla utca is.

A felújítás opcióként kapcsolódik a tér rekonstrukciójához, a munkák annak köszönhetően kezdődhetnek el, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat biztosítja a szükséges forrást.

Az előzetes közműfeltárások már április 28-án, csütörtökön elkezdődnek, május 2-án, hétfőn pedig lezárják az útszakaszt, ahol az aszfalt felmarásával elindul a tényleges kivitelezés.

Az őszig tartó beruházás során a BKK

egyirányúsítja a forgalmat a Stáhly utca felé;

biztonságosabbá teszi az iskola előtti útszakaszt;

a parkolókat újraosztja és párhuzamos parkolást alakít ki;

több, mint 300 négyzetméter új zöldfelületet létesít;

újabb fákat ültet;

szélesebb járdákat épít;

mikromobilitási pontokat alakít ki;

megújítja a burkolatot, valamint

korszerűsíti a közvilágítást.

A munkák ideje alatt a Somogyi Béla utcát a Gutenberg tér és a Stáhly utca között lezárják a gépjárműforgalom elől, a gyalogos közlekedés és a szemétszállítás ugyanakkor biztosítva marad. Az Europeum bevásárlóközpont továbbra is zavartalanul üzemel, megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, a parkolóháza pedig elérhető a Stáhly utcáról balra kanyarodva.

A Somogyi Béla utca felújítása előreláthatólag november végéig tart, de a gépjárműforgalom előtt már korábban, a burkolatépítés szeptemberi befejezésekor megnyitják az útszakaszt.

A kivitelezés a Blaha Lujza tér átépítésével együtt fejeződik be 

A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolítja le. A felek erről 2021. november 24-én kötöttek megállapodást.

A Somogyi Béla utca átépítése opciós tételként szerepelt a Blaha Lujza tér tenderében, vagyis a forrás rendelkezésre állása esetén, városvezetőségi döntés után hívhatta le a BKK. Az elkészült terveket a Józsefvárosi Önkormányzat megosztotta online, az érdeklődők lakossági fórum keretében tehették fel kérdéseiket április 20-án. A kivitelezés várhatóan még az idén, a tér felújításával együtt befejeződik.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: folyamatosan dolgoznak a téren

Eközben a Blaha Lujza téren befejeződött a mesterséges váztalaj kialakítása, amely segíti az ebbe ültetendő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgál a térburkolatnak. Behelyezték a gyökércellák egy részét a felszín alá, folytatódik a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése, illetve a buszmegálló felépítmények befejezése. Mindezek mellett a kivitelező a továbbiakban

• a tér burkolatából fellövellő vízjátékot épít;

• cserje- és évelőfelületeket alakít ki a növénykazettákban;

• a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székeket, valamint asztalokat helyez ki;

• számos egyedi kerékpártámaszt helyez el;

• akadálymentes nyilvános illemhelyet épít, valamint

• új burkolati jeleket fest fel az átépítés után, továbbá új KRESZ-táblákat helyez ki.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás eddigi jelentősebb eseményei pedig egy idővonalon érhetők el.

 

Budapesti Közlekedési Központ- Józsefváros Önkormányzata

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben