Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Áldozatvédelem

A siker a szoros együttműködésben rejlik

Más kerületek is átvehetik a józsefvárosi bűnmegelőzési modellprogramot

Több önkormányzat – így a IX. és a XX. kerület – is átveheti a sikereket maga mögött tudható Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi programmal elnevezésű projektet, amely hozzájárult a józsefvárosiak biztonságérzetének növekedéséhez. A program részeként létrejött Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) szerdai ülésén Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány, Kocsis Máté polgármester mellett több szakmai szervezet is részt vett. A JÁSZER elnöke, Zentai Oszkár szerint a program sikeressége a szoros együttműködésben, a társadalmi összefogásban rejlik.

Budapest rendőrfőkapitánya szerint példaértékű a modellprogram

BRFK: valamennyi kerületre ki kell terjeszteni a józsefvárosi áldozatsegítő programot

Budapest összes kerületében tovább kell vinni a józsefvárosi áldozatsegítő modellprogramot – fogalmazta meg Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi modellprogrammal elnevezésű projekt keddi záró konferenciáján. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere szerint érdemes a programot folytatni és a lakosságot még nagyobb arányban bevonni.

Sokrétű áldozatsegítés

Az áldozatsegítőkhöz évente átlagosan húszezren fordulnak

A hatóságoknál, intézményeknél megjelenő ügyfelek között különleges bánásmódot igényelnek azok, akik bűncselekmény áldozataivá váltak. Érdekükben szükséges az ügyintézők ismereteinek bővítése, hogy az ügyfeleket fokozott együttérzéssel fogadják, és tájékoztatást tudjanak nyújtani az áldozatsegítés lehetőségeiről. Ennek érdekében tartott előadást a józsefvárosi ügyintézőknek, családsegítő szolgálat szakembereinek Dr. Vojnovics Ibolya, az Áldozatsegítő Osztály vezetője.

Egy felmérés szerint javul a közbiztonság

Hatékony a bűnmegelőzési, áldozatvédelmi program

Ha már egy áldozaton segítettünk, egy bűncselekményt megelőztünk, a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Rendszer (JÁSZER) elérte célját – mondta Zentai Oszkár képviselő, a JÁSZER elnöke. A rendszer ötödik ülésén bemutatkozott a kerület új rendőrkapitánya, Molnár Gábor rendőr alezredes, és ismertették a Tárki felmérését is. A kutatásban résztvevő lakosság szerint a kerületben javult a közbiztonság, az áldozatok segítése, a rendőrség és a lakosság kapcsolata, erősödött a polgárőrség jelenléte.

Áldozatvédelem és bűnmegelőzés Józsefvárosban

Más kerületekben is bevezetnék a modellprogramot

Konferenciasorozat indult annak érdekében, hogy Józsefváros áldozatvédelmi és bűnmegelőzési programját megismerjék Budapest más kerületei is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság központjában tartott tanácskozáson Józsefváros a program elindulása óta eltelt másfél év tapasztalatait és eredményeit mutatta be az V., VI. és a VII. kerületnek.

Áldozatvédelem civilek bevonásával

Közös felelősség az áldozatok segítése

Az áldozattá vált személyek segítése és az áldozattá válás megelőzése a fő célja a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszernek. A szervezet harmadik ülésén bemutatkoztak a rendszerrel együttműködő civilek, akik a kapcsolat még szorosabbá tételéről is döntöttek.

Bűnmegelőzés és áldozatvédelem

Önvédelmi szeminárium – fókuszban az idősek

Önvédelmi kurzusokat szervezett az idősek számára Józsefváros önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala. A program annak az előadássorozatnak a része, melyet áprilisban indítottak időseknek az áldozatsegítésről a józsefvárosi nyugdíjas klubokban. A bűnmegelőzési és áldozatvédelmi program tavaly indult az önkormányzat, a fővárosi kormányhivatal és a budapesti rendőrség együttműködésében. Az időseknek rendezett első önvédelmi képzést május 8-án tartották a Kesztyűgyár Közösségi Házban.

Bűnmegelőzés és áldozatvédelem

A legtöbb áldozat idős ember

A rablások, trükkös lopások és csalások leggyakoribb áldozatai a nyugdíjasok, ezért bűnmegelőzési előadásokat szervez Józsefváros önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala a kerületi idős klubokba. Az előadássorozat annak a bűnmegelőzési és áldozatvédelmi programnak a része, amelyet tavaly indított az önkormányzat a fővárosi kormányhivatallal és a budapesti rendőrséggel együttműködve. A sorozat első előadását a Reménysugár Nyugdíjas Klubban tartották.

Együtt az áldozatok védelméért

A 2013 márciusában útjára indult „Bűnmegelőzés és Áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi Modellprogram” keretében alakult meg az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberekből álló csoport, a JÁSZER (Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Rendszer). Második ülésüket december 17-én tartották.

Bűnmegelőzés és Áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi Modellprogram

Továbbképzés az ügyfeleket fogadóknak

Már a hatodik tematikus csoportfoglalkozását tartották annak a márciusban indult közös programnak, amelyet a Fővárosi Kormányhivatal, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Józsefváros Önkormányzata dolgozott ki. A modellprogram keretében többek között az áldozatokkal különféle kapcsolatba kerülő szakemberek számára tartanak konferenciákat, amelyek arról szólnak, hogy mivel és hogyan segíthetik leginkább ügyfeleiket.

Megalakult a JÁSZER

Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer

„Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi modellprogrammal” – ez a címe annak a nyertes pályázatnak, amelyet a fővárosi kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Józsefváros önkormányzata közösen valósít meg. A kétéves projekt fontos állomásaként október 8-án megalakult az az együttműködési rendszer, amely a program lezárása után is a folyamatos konzultáció szerve lesz.

Újabb állomásához érkezett a modellprogram

Polgárőröknek tartottak konferenciát az áldozatvédelemről

Márciusban indult útjára a „Bűnmegelőzés és Áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi Modellprogram”, melynek célja, hogy megelőzze az áldozattá válást, illetve hatékonyabbá tegye az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szervezetek munkáját. A programsorozat keretében ezúttal polgárőrök számára rendeztek konferenciát, melyen többek között azt is megtudhatták, hogyan bánjanak az áldozattá vált emberekkel.

Bűnmegelőzés és áldozatvédelem

Kocsis: Több tennivalónk van, mint más kerületeknek

Közös bűnmegelőzési és áldozatsegítési projektet indított Józsefváros Önkormányzata Budapest Főváros Kormányhivatalának Igazságügyi Szolgálatával és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal. A projektnyitó sajtótájékoztatón Kocsis Máté polgármester kiemelte, Józsefvárosban közel 35 ezer idős ember él, akik potenciális áldozatai lehetnek egyes bűnözői csoportoknak.

Milliók jutnak áldozatvédelemre Józsefvárosban

Zentai Oszkár: közös felelősségünk az áldozatvédelem

Közel 20 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszerében Józsefváros Önkormányzata, emelte ki Zentai Oszkár, a Humánszolgáltatási Bizottság elnöke köszöntőjében. A Hogyan ne váljunk áldozattá! című konferenciasorozat második állomását az áldozatvédelmi világnap alkalmából szervezte az Önkormányzat és Budapest Főváros Kormányhivatala.

Bűnmegelőzés és áldozatsegítés

Támogatás nyert Józsefváros modellprogramja

Közel 20 millió forintot nyert Józsefváros Önkormányzatának bűnmegelőzési és áldozatsegítő programja az Új Széchenyi Terv támogatási rendszerében. Az önkormányzat konzorciumi tagként nyújtotta be pályázatát, ahogy Budapest Rendőr-főkapitánysága is, a főpályázó Budapest Főváros Kormány Hivatala volt.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben