Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fejlesztések

Több mint hatezer növényt ültetnek el

Megújulnak a Szigony utcai parkoló zöldfelületei

Józsefváros önkormányzata a kerület fejlesztésére minden negyedben egyaránt fókuszál: a kerület utcáinak, tereinek és parkjainak rekonstrukciója folyamatosan zajlik. Hamarosan a Szigony utcai parkoló zöldfelületei is megszépülnek, ahová fákat, cserjéket és évelő virágokat is ültetnek. A környék fejlesztéséről azt is megtudtuk, hogy tervezési szakaszban van a Práter utca egy részének a felújítása is.

A Fővároshoz pályázik a kerület

Közterület-fejlesztések, társasház-felújítások és közösségi programok a Csarnok negyedben

Pályázatot nyújtott be a Józsefvárosi Önkormányzat a Csarnok negyed rehabilitációjára a Fővárosi Önkormányzathoz. A negyed főutcájának, a Déri Miksa utcának a teljes hosszában történő felújításáról, átépítéséről már korábban döntött a kerület vezetése, pozitív elbírálás esetén a pályázati forrás bevonásával az útrekonstrukció mellett társasházak is megújulnának, valamint közösségépítő programokat valósítanának meg. A programelemek véglegesítéséről július 16-án döntött a képviselő-testület.

További 130 millió forint korszerűsítésekre

Folyamatosak az óvodai, bölcsődei fejlesztések Józsefvárosban

Az elmúlt években több mint 500 millió forintból megújult a józsefvárosi óvodák és bölcsődék többsége, amelyekre eddig még nem került sor, azok a tervek szerint a nyár végéig készülhetnek el. Az önkormányzat felelős gazdálkodásának köszönhetően felhalmozódott 3,3 milliárd forintos maradványpénzből további 130 millió forintot különítettek el óvodák és bölcsődék további fejlesztésére. Sára Botond alpolgármester lapunknak kiemelte: a folyamatos fejlesztések mellett az önkormányzat 2018 szeptemberétől a kerületi óvodák részére ingyen biztosít minden szükséges eszközt a gyermekek napi ellátásához.

Virágosabb lett a Népszínház utca

Már a Vay Ádám utcáig tart a virágtartó oszlopok sora

Újabb virágtartó kandelábereket helyezett ki Józsefváros önkormányzata a Népszínház utcába. A 23 új, muskátlikkal teli oszlop a II. János Pál pápa téri villamosmegálló és a Vay Ádám utca közötti járdaszakaszt díszíti. Az önkormányzat célja, hogy a virágtartó kandeláberek sora egészen a Teleki térig szegélyezze a Népszínház utcát.

Ideális környezet, olcsó fenntartás

Új ablakok, felújított homlokzat a Százszorszép oviban

A nagy melegben is gyerekzsivajtól hangos a Százszorszép óvoda. A tucatnyi, hatalmas fának köszönhetően meglehetősen kellemes az udvaron az idő, a közelmúltban befejezett energetikai fejlesztéseknek köszönhetően pedig már az épületekben is jóval hűvösebb van. Sára Botond alpolgármester az átadáson elmondta: a beruházás fő célja, hogy a gyermekek kellemesebb környezetben tölthessék az idejüket, illetve az, hogy jóval kevesebb pénzt kelljen költeni önkormányzati intézmények fenntartására.

Az önkormányzat segít a bajba jutottakon

1 millió forinttal támogatja a kárpátaljai Gát települést

Kerületünk önkormányzata mindig nagy figyelmet fordít a bajbajutottak megsegítésére, és nem csak helyi, hanem országosan szinten is. Sőt, most határon túliaknak nyújt 1 millió forintos támogatást.

A fejlődés lehetséges útjai

Városfejlesztési stratégia készül

Készül Józsefváros Integrált Településfejlesztési Stratégiája. Ennek keretében immár második alkalommal tartottak fórumot arról, hogy a helyi szervezetek képviselői hogyan látják a kerület fejlődésének további útját, illetve a fejlesztések további hasznosításának módjait.

Integrált Településfejlesztési Stratégia

Egyeztetést tartanak a kerület középtávú fejlesztéseiről

Folyamatban van Józsefváros középtávú fejlesztési elképzeléseit tartalmazó alapdokumentum, az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) kidolgozása. A célokról, a koncepció meghatározásáról, valamint a jövőkép-állításról szóló tanácskozás április 10-én, pénteken 10 órától lesz a polgármesteri hivatal dísztermében.

Családbarát önkormányzat

Baba-mama szobát nyitottak a hivatalban

Az ügyfélbarát ügyintézés érdekében baba-mama szobát alakítottak ki a polgármesteri hivatalban, közvetlenül az anyakönyvi iroda mellett. Az átadáson Rétvári Bence parlamenti államtitkár kiemelte: egy önkormányzatnak mindig szem előtt kell tartania az állampolgárok igényeit, mert ez az igazi közszolgálat és ezt Józsefváros felismerte.

Forgalom- és sebességkorlátozás

Új burkolatot kapott a Tisztes utca

A lakók kérésére és nagy örömére megújult az útburkolat a Tisztes utcán az Osztály utca és a játszótér közötti szakaszon. Sára Botond alpolgármester elmondása szerint már tarthatatlan volt a helyzet a nagy forgalom okozta terhelés és zaj, valamint az út leromlott minősége miatt.

Újabb zöldfelület lett szebb

Kizöldült a Lippa köz

Mintegy 1300 palántát ültetett el az önkormányzat a Lippa és a Lósy Imre utca kereszteződésénél található kis téren — mondta Vörös Tamás a Józsefváros újságnak. A környék önkormányzati képviselője hozzátette, a tér rendezésénél nagykockaköves szegélyburkolatot használtak és alacsony kerítéssel vettek körbe a megújult zöldfelületet.

Romos ház helyére épült

Új játszótér a Százados negyedben

A Tisztes és a Törökbecse utca sarkán korábban egy lerobbant, önkormányzati tulajdonú épület állt, amelyet elbontottak, a terület rendezése után pedig – a környéken lakók kérésére – egy gyönyörű játszótér épült, amelyet Kocsis Máté polgármester és Sára Botond alpolgármester adott át. Olyan sokan jöttek el, hogy a játszótér kapujára ki is lehetett volna tenni a „Vidám gyermekekkel megtelt” táblát.

Újra szép a Horváth Mihály tér

Józsefváros új főtere

Elkészült Józsefváros új főtere. Az önkormányzat saját forrásból építette újjá a Horváth Mihály teret. A fejlesztés során a tér funkciói is bővültek, mert a pihenőpark mellett egy olyan közösségi tér is létrejött, amely otthont adhat rendezvényeknek, koncerteknek, változatos kulturális eseményeknek. Kocsis Máté polgármester az átadón örömét fejezte ki, hogy a tér megújulásával újra van helyszíne a 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezéseinek is.

Százados negyed

Száznegyven méteren épült újjá a járda

Új járdaszakasz épült a Strázsa utcában. A teljesen újjáépült gyalogosút átadóján Sára Botond alpolgármester elmondta, hogy a lakók kérésére építtette meg a járdát az önkormányzat, mert már használhatatlan és nagyon balesetveszélyes volt.

Megszépült és kizöldült a park

Teljesen megújult a Golgota tér

A több mint 16 ezer négyzetméteres Golgota tér teljesen megszépült. A mintegy 75 millió forintból megvalósuló munkálatok augusztus 20-ra fejeződtek be, amelyek során fákat, több ezer cserjét telepítettek, felújították a padokat, a sétálóutakat, a tér egy része díszburkolatot kapott. A játszótér és a sportpálya is megújulva várja a gyermekeket, családokat, illetve a sportolni vágyókat.

Értékes homlokzat újul meg

A restaurálást Józsefváros 5 millió forinttal támogatta

A kerület egyik kiemelkedő építészeti alkotása a Népszínház utca 22. szám alatti ház – az egykori Polgári Serfőzde –, illetve az annak tetején található, a sörkészítés és a sörivás dicséretét hirdető mozaikdíszítés. Felújítására fővárosi pályázatokon a társasház már elnyert 8,7 millió forintot, a restauráláshoz Józsefváros Önkormányzata további 5 millió forintot biztosít.

Fejlesztések a Százados negyedben

Felújított járdaszakaszt adtak át a Strázsa utcában

Lakossági bejelentés alapján javította ki az önkormányzat azt a Hős utca – Strázsa utca sarkán található járdaszakaszt, amelyen feltöredezett a burkolat, így veszélyessé vált a gyalogosok számára – mondta Sára Botond az átadáson.

Fővárosi parkosítások

Új kutyafuttató a Ludovika téren

Örülhetnek a józsefvárosi ebek és gazdáik: kutyafuttató épül a közelmúltban átadott, gyönyörű Ludovika téren. Mellette szeptemberig több park is megszépül, a Főkert Nonprofit Zrt. mintegy 190 millió forint értékben zöldterületi rekonstrukciós munkákat végez a főváros több pontján.

Folytatódnak a felújítások

100 millió forint társasházaknak

Az önkormányzat ez évben a felújításokra szánt támogatások nagy részét a közterületek és a közintézmények felújítására fordította. De a 2014. évi költségvetésből – a polgármester javaslatára – a kerület idén is jelentős összeget tud a társasházak támogatására fordítani. A stabil gazdálkodásnak köszönhetően Józsefváros költségvetésében jelentős pénzmaradvány maradt, melyből 100 millió forintot különített el a társasházak megújítására.

Kivirágzott a Népszínház utca

Muskátlikat ültettek az új kandeláberekbe

50 virágtartó oszlopot helyezett ki Józsefváros Önkormányzata a Népszínház utcába. A kandeláberekbe a helyi lakosok valamint a környék képviselői, Dudás Istvánné és Zentai Oszkár helyezték el az első muskátlikat. A növényeket a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat gondozza majd.

Újjászületett a Ludovika

Átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új főépületét

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor megnyitó beszédében kiemelte, hogy a megújult épület méltó „főhadiszállása” lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. Beszédében a kormányfő történelmi kötelességnek nevezte a Ludovika főépületének felújítását. Orbán Viktor miniszterelnök teljes beszédét a cikk végén tekintheti meg.

Szerkezetkész a SOTE központi betegellátó épülete

Balog Zoltán: a kórházavatások idejét éljük

Szerkezetkész a Semmelweis Egyetem központi betegellátó épülete. Józsefvárosban, a Klinikák metrómegállónál található, mintegy húszezer négyzetméteres épületnek elkészült mind a nyolc szintje, tetején helikopter-leszállóhellyel.

Palotanegyed: a Belváros szerves folytatása

Átadták a Reviczky és az Ötpacsirta utca felújított járdáit

Újraburkolták a Reviczky és az Ötpacsirta utca balesetveszélyes járdaszakaszát. Az átadáson Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere azt mondta, 2005-ben minősíthetetlen munkát végeztek, ezt bizonyítja, hogy másfél év múlva már a Fábry-showban űztek gúnyt a fejlesztésből. Rogán Antal, a Belváros polgármestere, a Palotanegyed országgyűlési képviselőjelöltje szerint az elmúlt években a városrész visszanyerte régi, történelmi pompáját, és mára szerves folytatása a Belvárosnak.

Csökkennek a lakók költségei

Segít az adósság-törlesztésben Józsefváros

A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat a ,,Zöld Beruházási rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram’’ keretében hat panelháznak – összesen 122 millió forint – vissza nem térítendő önkormányzati támogatást nyújt, hogy csökkentse a lakók adósságterheit.

Itt a kerület első fedett sportudvara

Sportsátor a gyerekeknek

A fűtött létesítményt a Ferencvárosi Torna Klub Kézilabda Szakosztályával közösen valósította meg a VIII. kerületi önkormányzat. Kocsis Máté polgármester a kerület első fedett sportudvarának átadásán hangsúlyozta: néhány labdarúgó szövetségi vezető véleményével ellentétben Józsefváros Önkormányzata fontosnak tartja a sportot, az elmúlt években mintegy 700 millió forintot fordított a gyerekek sportolási lehetőségeinek javítására és bővítésére.

Elindulhat az Orczy negyed rehabilitációja

Negyedik városfejlesztési projektjét tervezi az önkormányzat vezetése

Józsefváros három nagy városfejlesztési projektet indított eddig útjára (Palotanegyed, Corvin sétány, Magdolna negyed). Miközben ezek folytatódnak, az önkormányzat szükségesnek látja egy negyedik kerületrész rehabilitációját.

Európa egyik legszebb lovas centruma lesz

Megújul a Kerepesi úti lovarda

Az idén 135 éves Magyar Nemzeti Lovarda a kormány határozata alapján kiemelt beruházásként, 2 milliárd forintból fog megújulni a 2013–2015-ös időszakban. A nemrég még bezárással fenyegetett intézmény felújítása jövő júliusban kezdődik, és várhatóan 2015 első felében adják át. A látványterveket november 8-án mutatták be ünnepélyes keretek között a lovarda 80 éves főépületében.

Orbán Viktor miniszterelnök is hozott ajándékot

Mindenkit vár a felújított Erkel Színház

Józsefváros 236. születésnapján nyílt meg az 1,7 milliárd forintból felújított Erkel Színház. Az ünnepi gálaesten Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: egy nemzet nagysága a tudomány és a sport mellett a kultúrában ölt testet, márpedig Magyarország ma már nemcsak erősödik, hanem lépésről lépésre visszanyeri nagyságát. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere arról beszélt köszöntőjében, hogy 1777-ben éppen ezen a napon nevezte el Mária Terézia császár- és magyar királynő fiáról, József főhercegről a kerületet.

Nem élhetünk muzsikaszó nélkül

Józsefváros a cigány muzsika bölcsője

Nagyszabású ünnepség keretében adták át a Muzsikus Cigányok Parkját a Baross utca és a Szigony utca kereszteződésénél található téren, október 26-án. A parkban felállított négy emlékoszlopon jelenleg nyolc olyan cigányzenészt ábrázoló domborművet csodálhatunk meg, akik Budapesthez és Józsefvároshoz kötődnek, de a magyar zene nagyköveteiként bejárták az egész világot. Később még nyolc zenész emlékének megörökítésére lesz lehetőség az oszlopokon.

Legfontosabb az emberek elégedettségének mérése

40 milliót nyert az önkormányzat szervezetfejlesztésre

„Szervezeti reformok a Józsefvárosi Önkormányzatnál” címmel mintegy 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat – jelentette be Kocsis Máté a képviselő-testület ülésén. A szervezeti ésszerűsítések mellett a program kiemelt eleme a józsefvárosiak elégedettségének mérése, valamint javaslataik és észrevételeik figyelembe vétele.

Egy merész újító Józsefvárosban

Aba-Novák-kiállítással nyílt meg a legendás kortárs kiállítóhely

Aba-Novák Vilmos – kiállítással nyitotta meg kapuit a csaknem 27 millió forintból felújított Józsefvárosi Galéria. A megnyitón Kocsis Máté, Józsefváros polgármester azt mondta, a Galéria felújításával nem csupán egy kiállítóhelyet hoztak létre, hanem egy olyan találkozási pontot, ahol együtt lehetünk.

Csaknem 380 milliót nyert Józsefváros a Tér-Köz pályázaton

A Palotanegyed kulturális városmegújítását és a II. János Pál pápa téri játszótér fejlesztését is támogatja a főváros

A Fővárosi Közgyűlés a város-rehabilitációs programokra kiírt TÉR-KÖZ pályázat keretében csaknem 380 millió forintot szavazott meg a kerületnek. Ebből a pénzből jut majd a Palotanegyed kulturális városmegújítására és a II. János Pál pápa téri játszótér fejlesztésére is.

Felavatták a Szent Istváni kettős keresztet a Golgota téren

Kocsis Máté: újra meg kell teremteni az emlékezés szimbolikus közösségi tereit!

A kommunizmus rémuralma alatt felrobbantott Golgota téri kápolnának állított emléket Józsefváros Önkormányzata augusztus 20-án a Szent Istváni kettős keresztettel. A 7 méter magas alkotás avatásán Józsefváros polgármestere, Kocsis Máté azt mondta: újra meg kell teremteni azokat a szimbolikus közösségi tereket, ahol a magyarok méltóképpen emlékezhetnek ünnepeikre, így Szent István király több mint ezer évvel ezelőtti államalapítására.

Ludovika Campus

Tavaszra befejeződik a főépület felújítása

Tavaszra befejeződik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa főépületének felújítása - jelentette be Fürjes Balázs kormánybiztos a kiemelt kormányzati beruházásban megvalósuló építkezés sajtóbejárása előtti tájékoztatón Budapesten.

4 milliárdos fejlesztés

Sportcentrumot álmodott Józsefváros a piac helyére

Több, mint 4 milliárd forint értékű fejlesztést tervez a Józsefváros Önkormányzata. A jelenlegi Négy Tigris piac területének egy részén sportközpontot és szabadidőparkot tervez a kerület vezetése.

Szezonnyitó a magyar tengerparton

Megújult Józsefváros balatoni üdülője

Új vizesblokkokkal várja az nyaralni vágyókat a káptalanfüredi tábor. Az önkormányzata minden évben támogatja a balatoni üdülő megújulását. A képviselő-testület idén másfél millió forinttal járult hozzá a mosdók és a zuhanyzók felújításához.

Új központi betegellátó épül a Semmelweis Egyetemen

Elhelyezték a Semmelweis Egyetem (SE) központi betegellátó épületének alapkövét. A Korányi-projekt nevű beruházás során egy húszezer négyzetméteres, hétszintes épület építése kezdődik el Józsefvárosban.

12 milliárdos fejlesztés

Új betegellátó épül a Semmelweis Egyetemen

20 ezer négyzetméteres, hétszintes Központi Betegellátó Épület épül a Semmelweis Egyetem Üllői úti, Klinikák metrómegállónál található területén. A tervek szerint a Korányi projekt 2014 nyarán készül el.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben