Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros újság

Új felületre költözik a Józsefváros újság - lapzárta

Elbocsátó szép üzenet

Búcsúzunk, de csak erről a felületről, mert van egy sokkal szebb és jobb: jozsefvarosujsag.hu

Pege Aladár Park, XIX. kerület

Parkot neveztek el kerületünk híres lakójáról, Pege Aladárról

Közterületet neveztek el Pege Aladárról, a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyarcigány bőgőművészről, kerületünk híres lakójáról. A „nagybőgő Paganinije” néven is emlegetett (nevéből eredő szójátékkal: Pegenini) zenész nevét egy XIX. kerületi park fogja viselni - erről döntött a szerdai fővárosi közgyűlés.

A Kálvária utca 10. szám alatti ház kálváriája

Bontásra várva – de meddig?

Egy teljesen önkormányzati tulajdonú Kálvária utcai ház körül több furcsaság is akad. Egy részét le kéne bontani, ezért a kerület nem újíthatja fel, de a bontás idejéről egyelőre semmit nem tudni. A lakók változó módon reagálnak a helyzetre.

Kálvária, mesemondás, meseírás

Tévé helyett mese – lezajlott a mesepályázat

A nyári meseíró pályázat szeptemberi eredményhirdetése a FIDO parkban zajlott, ahol a jóhangulatú díjátadást zene, felolvasás és még könnyek is kísérték.

Előválasztási hajrá

Show, rap, köpködés és korrekt verseny - ilyen volt az előválasztás

Az utolsó napon arra kértük a józsefvárosi érdekeltségű ellenzéki jelölteket, összegezzék az előválasztási kampány tapasztalatait. Mindenki bizakodik, tippelni senki nem akart. Demeter Márta arról is beszélt, milyen visszhangja volt a jobbikos huszárvágásának, Csordás Anett a rapben előadott programjának utóéletéről mesélt, Gelencsér Ferenc pedig arról, hogy leköpték és halálosan megfenyegették. Este 7-ig a sátraknál, 8-ig pedig online lehet még szavazni.

A rendőrség minden lámpa mellé rakna egy kamerát is

Újraindul a Világos kapualjak program

Józsefváros és a közbiztonság. Slágertéma, örökzöld topik, és nemcsak a Fidesz-narratíva szerint, hanem sok helyi lakos szubjektív tapasztalat alapján is volna mit javítani a közbiztonságon. A nagy egész a részletekből áll össze, cseppek a tengerben, az önkormányzat most megjelent Világos kapuljak pályázata – melynek keretében társasházak pályázhatnak világításfejlesztésre – egy picit javít az emberek biztonságérzetén, de kriminológiai szempontból sem haszontalan, hiszen a bűnmegelőzésben is szerepe van.

Pikó András és Nagy Ibolya az oltástámogatásról

„Védjük meg a sajátjainkat”

Szeptember 9-én egyhangú szavazással döntött a képviselő-testület arról, hogy 10 ezer forintot kapnak azok a rászorulók, akik szeptember 10. és december 31. között felveszik az oltást, vagy már korábban felvették. Pikó András polgármesterrel és Nagy Ibolyával, a Családsegítő Iroda vezetőjével beszéltünk az eddig itthon példa nélküli kezdeményezésről.

Ingatlanfejlesztés, amivel a kerület is jól jár

Megújított egy utcaszakaszt egy ingatlanfejlesztő

Új hotel és lakóház épült a Baross tér déli oldalán, valamint mélygarázs is. A fejlesztő emellett felújította a közterületet és hét fát is ültetett. A beruházó és a kivitelező szeptember 27-én írták alá az átadás-átvételt Józsefváros Önkormányzatában.

Mi szabályos és mi etikus?

500 ezer felett van az előválasztáson a részvétel

Kedd estig van lehetőség online és személyesen szavazni az előválasztáson, a legfrissebb adatok szerint már több mint 500 ezren tették meg voksukat. Egyre több a vitás ügy a szavazás hajrájában.

Nagyobb helyre költözik a Labrisz Leszbikus Egyesület

Új közösségi tér alakul, a Fidesz szexuális propagandát kiált, pedig még a polgárőrség is jól járhat vele

A minap ismét felháborodva vonta fel szemöldökét a józsefvárosi Fidesz, botrányt emlegetve amiatt, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesület a Baross utcába költözik. Holott eddig is a kerületben székeltek, ezt Sára Botond volt polgármester akár tudhatná is. A Labrisz új közösségi teret hoz létre, amelyben más is tarthat programokat, akár a polgárőrség is.

Nem tudnak sportolni szabadtéren a gyerekek

Az évek óta lezárt kesztyűgyári sportudvar kálváriája

Tudta ön, hogy egy nagy sportpálya van a Kesztyűgyár háta mögött? A közösségi házhoz tartozó sportudvar azért is ismeretlen a környékbeliek számára, mert évek óta nem lehet használni a közvetlen szomszédságban zajló építkezés miatt. A munkálatok nemsokára befejeződnek, de ettől még bőven maradt vita a beruházó és a Kesztyűgyár fenntartója, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN) között.

Nemzetközi iskola az Orczy úton

Innen mindenkinek egyetemre vezet az útja

Az Avicenna International College vezetőjével, Dr. Shahrokh Mirza Hosseinivel találkoztunk az Orczy úti iskolában, ami különleges feladatot vállalt fel: nemzetközi híd az egyetem és a középiskola között, gimnáziumuk pedig Amerikában és Európában is érvénes érettségit ad.

Időbélyeg

Metro retro

Egy kép, pár szó, múló idő – Marton Réka Zsófia józsefvárosi képei minden hétvégén.

Budapest új díszpolgára, Iványi Gábor lelkész

„Úgy kell cselekedni, mintha Isten nem lenne”

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, akit a hajléktalan emberek között végzett munkája és a tanítás három évtizede köt Józsefvároshoz, arról beszélt, miért ezt az élethivatást választotta, hogyan élte meg a kádári és a mostani üldöztetést, haragszik-e a miniszterelnökre, és miért az emberek szolgálatában látja az üdvösséghez vezető utat.

Előválasztás

Hova megy az x? - videó

Lassan-lassan vége az előválasztásnak, szombatig már 350 ezren szavaztak. Megkérdeztük a kerületieket, nekik melyik miniszterelnökjelölt illetve országgyűlési képviselőjelölt a szimpatikus.

Az állam kiköltöztette volna őket

Nem kerül az utcára a Városi Tanoda – megy a Mi Hazánk irodája mellé

12 év után kellett volna kiköltöznie a Városi Tanodának a Szentkirályi utcából egyik napról a másikra – a hír az intézmény vezetői körében pánikot keltett, majd megindult a cselekvési lánc. Még Kocsis Máté fideszes frakcióvezetőt is bevonta az iskola vezetése a megoldáskeresésbe. Végül találtak helyet, nem is akárhol.

Rádió a podcastban

Volt egyszer egy Magyar Rádió (1. rész)

"A rádió a feleség, a televízió a szerető". A Palotanegyedben egykor működött Magyar Rádióról szól e heti podcastunk.

Kialakult az új fővárosi drogügyi rendszer

Fővárosi droghelyzet: a keret már megvan, már csak lépni kellene

Nyomtatott lapszámunkban körkérdést önkormányzati képviselőink sürgető lépéseket ígértek drogügyben. Érdeklődtünk a fővárosi egyeztető fórumnál is arról, mi a helyzet fővárosi szinten. Korábban Gy. Németh Erzsébet alpolgármester hatáskörébe tartozott a budapesti droghelyzet mint téma, szeptemberben arról döntött a főváros, hogy egy másik alpolgármester, Kerpel-Fronius Gábor kapja meg ezt a területet – megvolt az első ülés.

Csak a Fidesz!

Csak kormánypárti vezetésű kerületek kaptak fejlesztési pénzeket

A kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, melyben a kormány több mint 14,7 milliárd forintot ítélt meg fővárosi kerületek között. A kedvezményezett önkormányzatok között nem találni ellenzéki vezetésűt – a téma már a csütörtöki képviselő-testületi ülésen is előjött.

A Víg utca 22. kalandos története

Garázs, benzinkút, harctér és ékszerműhely

Az idei Budapest 100 programjában volt látható a Víg utca 22-es ház is, amit kivételesen nem régi lakók, hanem a fiatal bérlők mutattak be. A két ötvöslány beleszeretett a ház történetébe, ezért nyitottak itt ékszerműhelyt. Aki megáll az épülettel szemben, a régi falakról maga is kiolvashatja ezt a történet: a környék fiákeres világát felváltó bérautós felvirágzást, a polgári jólétet tükröző modernitást és a harcok golyónyomait.

10 perc alatt sorra lehet kerülni a Rákóczi téren

A vártnál nagyobb az érdeklődés az előválasztáson

Péntekig eddig 270 ezren szavaztak az előválasztáson, a szavazósátraknál a vártnál jóval nagyobb az érdeklődés. A Kálvin téri sátrat vezető momentumos Könczöl Dávidot és a Rákóczi téri szavazást bonyolító szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúzt kérdeztük az eddigi tapasztalatokról.

Önkormányzati képviselők a drogkérdésről

Több munkanélküli, több szerhasználó – lépni kell

Helyi, fővárosi és országos szinten is volna mit pótolni a drogprobléma kezelésében. A józsefvárosi köztereken nemritkán látni szétesett, egyensúlyukat vesztett, rángó embereket, akik feltehetően az olcsó dizájnerdrogok hatása miatt viselkednek így. A droghasználat mögött rendre kilátástalanság, munkanélküliség, egzisztenciális ellehetetlenülés áll. Helyi képviselőket kérdeztünk arról, mit kellene a problémával kezdeni.

Képviselő-testületi ülés

Emléktábla Raoul Wallenbergnek, költségvetés - komoly és félkomoly témák voltak terítéken

Lesz-e homokozó a képviselő-testületi üléseken? Bajt okoz-e a részvételi költségvetés? Mi van Misetics Bálint magánprojektjeivel? Bulinegyeddé válik-e a Palotanegyed? Rászóltak-e a JGK-ra, hogy ne takarítson? Hát a rendőrségre, hogy ne járőrözzön? Sára Botondéknak kelljen-e fizetni a parkolásért vagy sem? Mennyire extrém nehéz bekerülni a Józsefváros újságba? Használja-e lapunk szerkesztősége a Pegasus kémprogramot? Ezekről is esett szó a képviselő-testületi ülésen.

A téma az utcán hever

Szóljunk rá a kutyásokra, ha ott hagyják a csomagot az utcán

Bár az önkormányzat 100 kutyazacskót ad ingyen a sétáltatások melléktermékének felszedéséhez, még mindig probléma az ezzel nem összhangban álló lakossági viselkedés. Camara-Bereczki Ferenc helyi képviselő arra buzdít mindenkit, szóljon rá azokra, akik ott hagyják a barna macit.

Ne törődjön az iskolai értékeléssel, a gyerek keményen dolgozik

Oviból iskolába – tanácsok a nehéz átálláshoz

Fejfájás, kedvetlenség, szorongás – egy kisgyereknek óriási ugrás tud lenni az óvodából az iskolába való átlépés. Ne az iskolai teljesítményre, hanem a gyerek által befektetett munkára koncentráljunk – ilyen és hasonló tanácsok szülőknek, hogy miként könnyítsék meg a gyerek dolgát az évkezdéskor.

Pásztor Erzsi 85!

“Sosem tettem lakatot a számra”

Pásztor Erzsi 85 éves, és pörög. Színházi premier, filmforgatás, szinkronos munkák, tele naptár, aktív időskor. Energia. A Turay Ida Színház színésze körül állandó a nyüzsi, színháza szeptember 24-én a Fergeteges látogatás című darab díszelőadásával ünnepli a születésnapos színésznőt.

Kevesebb beton, aszfalt, kő lesz

Célegyenesben a Horváth Mihály téri megújulás véleményeztetése

Zöldebb, gyalogosbarát, közösségi – a Horváth Mihály tér megújul, a terveket még pár napig lehet véleményezni az önkormányzatnak. Szeretne több szemetest? Elkélne még egy nyilvános illemhely? Minden ötletet megvizsgál a városvezetés.

Új közösségi tér nyitott a Práter utcában

A lehetőség és a tér adott, az érdeklődőket még várják

Lehetőségek tere néven nyitott meg szeptember 20-án a Tranzit kortárs művészeti hálózat új közösségi tere a Práter utca 63-ban, melyet középiskolásoknak és fiatal felnőtteknek szánnak. Ők végre nem csak egy divatos címkeként használják a közösségi tér kifejezést, hanem valóban egy ingyenesen és gyakorlatilag bármire használható teret akarnak adni a fiataloknak, egyelőre várják azokat, akik élnének a felkínált lehetőségekkel.

Példaértékű összefogási kísérlet Józsefvárosban

Megállítani a közélet további elvadulását

A Józsefváros újság is beszámolt arról, hogy Soós Györgyöt, a Fidesz helyi alelnökét két hete bántalmazták, amikor aláírást gyűjtött a Harminckettesek terén. A helyi politika elítélte az akciót, és most egy újabb kezdeményezés indult el, kíváncsian várjuk, hogyan alakul. Ráadásul a helyi Fidesz is megszólalt a Józsefváros újságnak.

67 ezren szavaztak az előválasztás első napján

Eddig inkább az offline szavazás népszerű

Hétfőn újraindult a hétvégén besült előválasztási rendszer, és már az első részvételi adatok is nyilvánosak. A számítógépes rendszer hétvégi leállására még most sincs magyarázat. Az Országos Előválasztási Bizottság két politikus tagjával beszéltünk.

Eszméletlen állapotban találtak rá

Rendőrök élesztettek újra egy férfit

Hétfőn egy VIII. kerületi lakáshoz hívták ki a járőröket egy eszméletlenül fekvő férfihez. Sikerült újraéleszteni, stabil állapotban vitték kórházba a mentők.

Kisebbségi önkormányzatok

Közmeghallgatás a roma kisebbségi önkormányzatban

Lehet kérdezni, javasolni az október 12-i alkalmon.

A Főváros köszöni, de nem kér Fürjes javaslataiból

Fürjes megszüntetné a kerékpársávokat, Balogh inkább a Blaha felújításán gyorsít

Fürjes Balázs fővárosi agglomerációfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön videóban és Facebook-posztban is arra kérte a Főváros vezetését, hogy adják vissza a körúti bringasávokat az autós – és ahol a járdára vannak festve-, ott a gyalogos közlekedésnek. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke visszautasította a javaslatot.

Egy félremagyarázott hír kiigazítása

Minden marad a régiben: meglévő konyhát vált fel az új a Dankó utcában

Nemrég írtunk arról, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület megújítja konyháját, ezzel felváltva a régit. Ezt hírt a kormányközeli újságok és kormánypárti politikusok megtévesztő módon – a hír lényegi részét elhallgatva – úgy tálalták, mintha emiatt Józsefvárosban újabb hajléktalantömegekre kellene számítani.

Bródy utcaünnep

A mi utcánk

Szerbhorváth György belekóstolt a szombati Bródy utcaünnepbe – hiányolta a tömegeket, és lett pár megjegyzése a programokhoz is. Így telt a szombatja a kerület szívcsakrájában.

Íme, az elfogadott lakossági javaslatok

Fekvőrendőrök, lugasok - ilyen lesz a megújuló Práter és Tömő utca

2022-ben felújítják a Práter utca Futó és Szigony közti szakaszát, illetve a Tömő utca Leonardo és Szigony közti részét. 17 nap állt a lakosság rendelkezésére, hogy ötleteket dobjanak be, és véleményezzék a tervezeket, 345-en éltek is a lehetőséggel, így segítségükkel elkészültek az új utcaszakaszok tervei.

Újabb esélyt kap a Lakatos Menyhért Iskola

Már a környékbeliek sem ide hozzák a gyerekeiket, mégsem zárják be az iskolát

A Deák Diákhoz csapták a rossz hírű iskolát, megpróbálják megmenteni, de ennek csak sokára látszik meg az eredménye. A Lakatos Menyhért Iskolában már két éve nem indult első osztály, a tankerület mégsem adja vissza az épületet a kerületnek, amelynek pedig konkrét céljai lennének vele.

VIDEO

Bringaoktatás menekülteknek

Felnőtt korban kerékpározni megtanulni nem is olyan könnyű. Viszont ha jó a tanárod, pár óra alatt megtanulhatod, bárhonnan is jöttél!

Időbélyeg

Fűszerkereskedés inasainak lepergő árnyéka

Egy kép, pár szó, múló idő – Marton Réka Zsófia józsefvárosi képei minden hétvégén.

Diákolimpikonok a podcastunkban

A siker kulcsa a tudományos diákolimpikonjaink szerint

Inkább gondolkodni kell tudni, és az összefüggéseket észrevenni, mintsem a bemagolt évszámokat vagy adatokat visszamondani. 13. podcastunkban sikeres diákolimpikonokkal beszélgetünk.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben