Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beszámoló

Közösségi Részvételi Iroda 2021. október-december

2022. március 12. szombat

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel - ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel - is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2020. december - 2021. márciusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. április - júniusi beszámolóját itt éri el.

Az iroda 2021. július - szeptemberi beszámolóját itt éri el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez képest bővült. A korábbi csapathoz, amiben egy irodavezető, egy asszisztens, egy közösségszervező és egy asszisztens-ügyfélszolgálati munkatárs vett részt, csatlakozott októberben egy félállásban foglalkoztatott ügyfélszolgálatos-asszisztens csatlakozott, aki elsősorban a zöld számon vállal ügyeletet és a lakossági megkeresések elemzését segíti. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével és az ő munkatársaival is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkánkban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai, akik most már több munkacsoportban tevékenykednek. Önkéntesnek itt lehetjelentkezni. Várjuk Önt is szeretettel!

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk  az önkormányzat intézményeiben és lakóházaiban is a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről.

Az Iroda kezeli az önkormányzat hírleveleit is. Mi szerkesztjük a Józsefvárosi Hírlevelet, amit kéthetente vagy havonta küldünk el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel a hírlevélre itt! Szintén az iroda gondozza a józsefvárosi Civil hírlevelet is, amely kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, a kutyás hírlevelet, ami a kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat, illetve a a jozsefvaros.hu oldal Szóljon bele!, Civil, Hasznos, JózsefvárosÖsszefog és az English menüpontjait is.

Működésünk során számos közérthető cikket tettünk közzé a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így például az elmúlt időszakban a téli időszakban hasznos információkat gyűjtöttük össze. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Hasznos” menüpontjában is elérhetők.

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati gazdasági társaságok és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található korábbi Józsefváros Összefog-csoportot, ami mostanra JóbanNyolcban csoporttá alakult, viszont továbbra is információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak. Továbbá sajátFacebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg.

Ügyfélszolgálati feladatok

Továbbra is működtetjük a józsefvárosi zöld számot, amely változatlanul ingyenesen áll a józsefvárosiak rendelkezésére hétköznapokon reggel 8 és este 6 között. Telefonszám: 06 80 277 256. A zöld számon keresztül az általános tájékoztatáson és eligazításon túl továbbra is segítettünk az oltásra való regisztrációban és a harmadik oltásra történő időpontfoglalásban.

Nálunk jelenthetik be a kerületiek azt is, ha saját házukban hiányzó, hibás, megrongált önkormányzati tájékoztató táblával találkoznak. A bejelentések nyomán a táblákat folyamatosan cseréljük.

Az iroda koordinálja a Józsefváros applikációt is, amelyre az érkező bejelentéseket a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. és a Közterület-Felügyelet munkatársaival együttműködésben kezeljük. Júniustól mi szerkesztjük a főoldalon megjelenő híreket, a “Szolgáltatások” menüpontot és a főoldalon található bannereket.

A Polgármesteri Hivatal informatikusaival és az anyakönyvi iroda munkatársaival együtt kifejlesztettünk egy online időpontfoglaló rendszert, amely most még csak az anyakönyvi ügyekre vonatkozik, de használatát fokozatosan fogjuk kiterjeszteni az önkormányzat minden ügyosztályára és irodájára. Az időpontfoglaló rendszer itt érhető el:https://idopontfoglalas.jozsefvaros.hu

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák megszervezésébe.

Ebben az időszakban október 28-án a Losonci negyed, november 18-án a Százados negyed, december 8-án pedig a Tisztviselőtelepés Kolónia fogadóóráját tartottuk meg.

Az események videóját megtekinthetik az Önkormányzat Facebook oldalán.

Ezen kívül segítettünk az október 11-i településképi arculati kézikönyvről és a településképi rendeletről szóló második lakossági fórum szervezésében. Október 21-re megszerveztük a 2021-esJózsefvárosi Közmeghallgatást. November 11-én bemutattuk a Józsefvárosi Részvételi Költségvetés folyamatát. December 14-én pedig megtartottuk a józsefvárosi civil szervezetek és csoportok második fórumát.

Rendezvények és közösségi események

Október 19-től 24-ig lezajlott a Nem kérünk virágot! nőnapi ötletpályázat utolsó programja, a Vadvirágok Fesztivál.

Október 24-re a lakhatás, közösség és aktivizmus témájában egy városi sétát szerveztünk, ahol a sétavezető tapasztalati szakértőként saját élményeit is felhasználva mutatta be a VIII. kerület lakhatási helyzetét és a hajléktalan emberek mindennapi tereit.

Decemberben mi koordináltuk a 8 db közösségi díszítésű karácsonyfa felállítását Józsefváros negyedeiben – az összeset kerületi civil közösségek, gyerekek és lakók díszítették, az önkormányzat és a JGK segítségével.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk szervezése. Elkészítettük az önkormányzat önkéntes-stratégiáját, melyben három fő tevékenységi kört határoztunk meg. Jelentkezzen önkéntesnek Ön is!

A “segítő” és “tájékoztató” önkéntesek elsősorban a szociális segítségnyújtás területén aktívak: két pékségből hetente többször megmaradt péksüteményt szállítanak a Lélekházba, hetente többször kutyát sétáltatnak, segítenek szükség esetén adományok pakolásában, helyszíni segítséget nyújtottak a JEK oltópontján és a közösségi fogadóórákon. Továbbá a plakátozásban is sokat segítenek.

A “közösségi munkacsoport” önkénteseivel kéthetente találkozunk. Még szeptemberben önkénteseket toboroztunk a Bacsó Béla utca megnyitásáról szóló véleményezési folyamatba, az ő segítségükkel megvalósítottuk a Bacsó Béla utca megnyitásának értékelését.

Az önkéntes fordítók csapata továbbra is az önkormányzat anyagainak angolra történő lefordításán dolgozik, most már egy profi önkéntes koordinátor segítségével. Az általuk lefordított hírek itt elérhetőek.

Konzultációk, részvételi folyamatok, közösségfejlesztés és közösségszervezés

Folyamatos együttműködésben állunk a Rév8 Zrt-vel a Tolnai kert fejlesztésével kapcsolatban. Októberben megvalósítottuk a Bacsó Béla utca megnyitásának értékelését önkéntesek segítségével, novemberben pedig kiértékeltük és nyilvánosságra hoztuk az eredményeket. A Főváros és az Önkormányzat között elindult az egyeztetés a II. János Pál pápa téri integrált kutyafuttató létesítéséről, ennek előkészítésébe vontuk be a Pápa téri kutyások közösségét is. Kidolgoztuk a ZöldEb Egyesülettel az együttműködési megállapodást, amit a bizottság megszavazott, így hosszú távon tudjuk fejleszteni a kerületet kutyás szempontból és jobban tudjuk kezelni a kutyás konfliktusokat. Október 4-én, az Állatok Világnapján a Jegyzővel és a Jogi irodával együttműködve bevezettük a kutyabarát önkormányzatot.

Ebben az időszakban elkészült és megjelent az önkormányzati házak lakóinak szóló kisokos 1000 példányban. És elkészültek az új házirend és a tájékoztató táblák az önkormányzati házakhoz, amelyeket a JGK helyezett ki.

Megnyílt a harmadik hivatali kiállításunk, a Hivatal8//Budapest100 az épület 1. emeletén. Megtartottuk az első ruha, játék és növény csereberét a hivatal munkatársai részére. Belső képzést tartottunk a Városépítészeti iroda, a Rév8 és Rádai Dániel csapatának részvételével a közösségi részvétel jelentéséről és fokozatairól, valamint az ezzel kapcsolatos elvárásainkról, értékeinkről.

Részt vettünk a Rév8 Zrt. és a 100as házak bérlői érdekvédelmi csoport közös megbeszélésén a Kőris utca 4-ben, illetve a 100as házak bérlőinek érdekvédelmi csoportja által szervezett kerekasztal-beszélgetésen a Mandák házban.

Részt veszünk a Kőbányai út 22-ben található Fővárosi Önkormányzati házban tartott lakógyűlésen megfigyelőként és tanácsadással segítjük őket a ház különböző problémáinak megoldásában.

Civil szervezetek támogatása

Megtartottuk a második civil fórumot 2022-ben, ahol több, mint 20 civil szervezet képviseltette magát – a találkozót hasznosnak értékeltük, mert tudtunk információt adni a szervezeteknek az önkormányzat szolgáltatásairól civil szervezeteknek, illetve ők is tudtak egymással hálózatot építeni.

Sajtómegjelenések és elismerések

Októberben bemutatkoztunk a Fókusz Közösségi tér rendezvényén, illetve részt vettünk a Kesztyűgyárban rendezett “Józsefváros, ami sosem tud ugyanaz lenni, de sose más” kerekasztal-beszélgetésén.

Ellátogattunk az Óbudai Önkormányzathoz, hogy meséljünk az Iroda munkájáról és tapasztalatairól, valamint tanácsot adtunk az Óbudai Önkormányzatnak az önkéntesek szervezéséről és a szentendrei Civil Kotta nevű szervezetnek a lakossági konzultációs folyamatok szervezéséről.

Az EUARENAS nevű projekt részeként Helsinkiben voltunk, ahol beszámoltunk a Részvételi Iroda születéséről és munkájáról.

Borbás Gabriella ügyosztályvezetővel együtt interjút adtunk a fővárosi önkormányzat Urbact csapatának, akik jó gyakorlatokat gyűjtöttek az „urban commons” témakörben.

Októberben interjút adtunk a Tilos Rádiónak “Lakhatás, közösség és aktivizmus” városi sétánkkal kapcsolatban. A beszélgetés itt elérhető. A Részvételi Irodáról és a Részvételi Költségvetésről beszélgettünk a Józsefváros Újságpod castjában.

Decemberben részt vettünk a Fővárosi Önkormányzat által szervezett kerületi közösségi költségvetés fórumon.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Ha szeretne még többet megtudni a munkánkról vagy javaslata, kérdése van, várjuk megkeresését az alábbi elérhetőségek egyikén!

Honlap https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele és https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/33-93

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Facebook: facebook.com/groups/jobannyolcban és facebook.com/reszveteliiroda

Telefon: 0614592139

Cím: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, 1082 Budapest, Baross u. 63-67., Földszint, 3/1.

Jelentkezzenönkéntesnek itt!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben