Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Minden napra egy gyümölcs a józsefvárosi gyerekeknek

2010. március 18. csütörtök

Áprilistól minden józsefvárosi óvodás és iskolás gyermek asztalára kerül naponta friss gyümölcs – az erről szóló előterjesztést a testület március 17-i ülésén szavazták meg a képviselők.

Kocsis Máté polgármester és Párkai Zsolt, a józsefvárosi közoktatási intézmények közétkeztetéséért felelős Sodexo Kft. ügyvezető igazgatója megállapodtak, hogy a kerületi óvodákban és általános iskolákban minden gyermek számára az ebéd mellé áprilistól minden nap idényjellegű gyümölcsöt  biztosítanak.

Továbbá, megállapodás született arról is, hogy 2010-ben nem emeli meg a gyermekek közétkeztetésének árat a Sodexo, azaz a józsefvárosi szülőknek a tavalyival megegyező árat kell fizetniük. 

Az önkormányzat és a Sodexo Kft. közötti szerződés fenti feltételekkel történő módosítását a képviselő-testület egyhangúlag megszavazta. 

A mostani megállapodás különösen jelentős nemcsak a szülők terheinek csökkentése, hanem a gyermekek egészséges táplálkozása szempontjából is. A hazai és nemzetközi intézmények felmérései szerint jelenleg Magyarországon 120 ezer gyermek alultáplált. Sok gyermek egyetlen étkezési lehetőségét az óvodai, iskolai napközi nyújtja, e gyermekek számára a legveszélyeztetettebb időszak a hétvége és az iskolai szünetek tartama, amit otthon gyakran megfelelő étkezés nélkül töltenek. 

Józsefvárosban rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben a háztartások 6,5%-a részesül (a Magdolna-negyedben ez az arány 14%, az Orczy-negyedben 12,5%). Ez azt jelenti, hogy évente több mint 5 ezer gyermek részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben kerületünkben. Ők azok, akik szociális okok miatt kérhetik a kedvezményes étkeztetést. A bölcsődékben és az általános iskola 1-7. osztályos évfolyamain 100%-os, a magasabb évfolyamokon tanulók pedig 50%-os étkeztetési kedvezményt tudnak igénybe venni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben