Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros is hozzásegítette a fővárost a toplistához

Budapest lett Közép-Kelet-Európa vezető kerékpárbarát városa

2014. március 14. péntek

Nemcsak a közép-kelet-európai régióban, de világviszonylatban is kiemelkedő helyen végzett Budapest a kerékpárbarát városok versenyében. Az eredmény eléréséhez Józsefváros is hozzájárult, többek között azzal, hogy elsők között írta alá a Kerékpáros Chartát.

Immár második statisztikáját teszi közzé a dán Copenhagenize.eu, amelyben rangsort állított a világ kerékpárbarát városairól. A lista tizenhárom szempont alapján alakult ki, többek között az infrastruktúrát, a várostervezést, a forgalomcsillapítást, a társadalmi hozzáállást, de még a kerékpárkölcsönző-rendszereket is figyelték. A közösségi oldalak segítségével a városvezetők és az építészek mellett a kerékpáros társadalom is részt vett a pontozásban. Budapest 55 pontot szerzett, mellyel holtversenyben Barcelonával az előkelő 13. helyet szerezte meg, megelőzve olyan világvárosokat, mint Párizs vagy Hamburg.

Kerékpáros forgalomszámláló a Múzeum körúton

Ezzel egy időben a Friday Flats a közép-kelet-európai városokat vizsgálta. A népszerű utazási blog Budapestet kiáltotta ki a régió vezető biciklis városnak. Kiemelte többek között a cyclechic.hu blogot, melynek több mint 16 ezer követője van a legnagyobb közösségi oldalon, és a Magyar Kerékpárosklub munkáját is. A klub egyébként Magyarországon elsőként helyezett ki kerékpáros forgalomszámlálót a Múzeum körútra.

Ilyenek lesznek a Bubi-bringák

A toplistás eredményhez nagyban hozzájárult a „közbringák” budapesti bevezetése is. A Bubi dokkoló állomásait egyébként már elkezdték kiépíteni. Józsefvárosban kilenc állomás lesz, melyből a Gyulai Pál utcai már elkészült.  A következő hetekben az Astoriánál, a Kőfaragó és Vas utca sarkán, a Rákóczi téren, a Bródy Sándor utca - Múzeum körút sarkán, a József körút – Krúdy Gyula utca sarkán, a Mikszáth téren, a Keleti pályaudvarnál és a Blaha Lujza téren építik ki a dokkoló állomásokat.  

Az új kerékpártámaszokat Jakabfy Tamás képviselő kezdeményezte

A Főváros mellett Józsefváros önkormányzata is elkötelezett a kerékpáros közlekedés fejlesztésében. Tavaly nyolc új helyszínnel bővült azon köztereink száma, ahol a biciklisek biztonságosan tudják lekötni kerékpárjaikat. Mindemellett Józsefváros a fővárosban harmadikként csatlakozott a Nemzeti Kerékpáros Chartához, melynek célja, hogy minél magasabb legyen a kerékpárral közlekedők aránya. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben