Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Visszatérni a „normális” életbe

Lélek-Ház: segítség az elesetteknek

2015. március 11. szerda

A 2011 őszén elindított józsefvárosi Lélek-Program fő célja, hogy a kerületi hajléktalanokat, a hajléktalanság veszélyének kitett családokat kiemelt szociális munkával, munkahely és lakhatás biztosításával támogassa abban, hogy újra a társadalom teljes értékű tagjaivá válhassanak. A józsefvárosi modellprogramnak köszönhetően a kerületben eddig mintegy 50 rászoruló – köztük több család is – talált kiutat a hajléktalanságból.

A Koszorú utca elején álló Lélek-Ház kora délelőtt szinte teljesen üres. Jelenleg 9-en laknak itt – összesen 14 fő részére tudnak fedelet biztosítani –, de mostanra már mindenki elment dolgozni, ami az egyik alapfeltétele a Lélek-Programba való bekerülésnek.

A gondozottak négy szobában vannak elhelyezve, amelyekhez kiszolgálóhelyiségek: fürdőszoba, szárító-mosó- és mellékhelyiség tartozik. A Lélek-Programban részt vevők közül a Koszorú utcában laknak az egyedülállók, a Családos Közösségi Ház a Szerdahelyi utcában található. Ott három lakás lett kialakítva, kettő felújításra vár, amelyek az idén el is készülhetnek. Többen pedig már az önkormányzat által biztosított bérlakásokban folytathatják életüket.

48 lélek a programban

A 2011 vége óta működő józsefvárosi Lélek-Program – Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési Közösségi Program – a Józsefvárosban hajléktalanná vált emberekkel és a hajléktalanság veszélyének kitett családokkal foglalkozik. Célja, hogy munkahely, lakhatás biztosításával valamint kiemelt szociális munkával támogassa a rászorulókat abban, hogy újra a társadalom teljes értékű tagjává válhassanak. A programban jelenleg 48-an vesznek részt: közöttük egyedülállók és családok egyaránt vannak. Nagy részük már nem a Lélek-Házban, hanem szolgálati vagy bérlakásban lakik: ez már a következő lépést jelenti az egykori hajléktalan-létből a teljes élet felé.

Az egyedülálló Lélek-Program ugyanis többlépcsős, amelyhez az otthonukat Józsefvárosban elvesztők – összesen öt év VIII. kerületi lakhatás szükséges hozzá – csatlakozhatnak. A bekerülőkről a szakemberek állapotfelmérést, majd személyre szabott gondozási, foglalkoztathatóságot javító, illetve életvezetési képességeket erősítő tervet készítenek.  

„A programban részt vevőknek dolgozniuk kell, amelyet a kezdetekben biztosítani tudunk” – meséli a Lélek-Program szakmai vezetője, Takács Gábor. A védett munkakörből – többnyire takarítói, karbantartói, kertészeti munkák ellátása – idővel egyre többen kerülnek ki az elsődleges munkaerő-piacra, aminek keresésében – szükség esetén – segítséget is kapnak. Mint Takács Gábor meséli, a munkából az itt lakók általában kora délután érkeznek vissza, megebédelnek, pihennek, közös foglalkozásokon vesznek részt, majd meglátogatják hozzátartozóikat, illetve saját szabadidős programokat szerveznek.

A cél a teljes önállóság

Délutánonként tehát már mozgalmasabb a Lélek-Házban az élet. A személyre szabott gondozáson, ellátáson, szakmai egyeztetéseken túl több, rendszeres program is vár az itt lakókra. A legnépszerűbb a Filmklub, de gyakran szerveznek zenés estéket, illetve sokan járnak az identitás csoportba is. Természetesen van addiktológiai konzultáció: az alkohol-probléma itt szinte mindenkit érint.

A Lélek-Házban, illetve a Családos Közösségi Házban általában 1-2 évig élnek a programban részt vevők, amely után szolgálati lakást kapnak. „Itt már egyedül élnek, a rezsi egy részét is önállóan kell fizetniük. Ha gondozottjaink a programban megfelelően helytállnak, az önkormányzat által biztosított szociális bérlakásba költözhetnek, egy újabb nagyobb lépést téve a teljes önállóság felé” – mondja Takács Gábor.  

Az első 5 ember, aki 2011 novemberében idekerült, már a saját, szociális bérlakásában él. „Dolgoznak, élik az életüket, egyikőjük meg is házasodott. Fontos, hogy továbbra is követjük a sorsukat, szociális munkásaink figyelnek rájuk, segítik őket, amiben kell, de egyre inkább a teljes önállóságra igyekszünk őket szoktatni” – mondja a szakember.

A Lélek-Ház nagy kapuja este 10 órakor zár be, az itt lakók általában 11 órakor térnek nyugovóra. Közeleg a reggel, egy új nap. Egy újabb fontos lépés a teljes élet felé.

Követendő példa

Józsefváros önkormányzata 2011 őszén indította el a Lélek-Programot 61 millió forinttal. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium annak idején az indulást, illetve a program továbbfejlesztését 150 millió forinttal támogatta. A programnak köszönhetően közel 50 rászoruló (családok és egyedülállók) menekült meg eddig a hajléktalanságtól. Az évente 65-70 millió forintból működő Lélek-Program egyes elemeit Ferencváros és Kőbánya önkormányzata is átvette.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben