Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közeleg az iskolai beíratás

Józsefvárosban színes kínálat várja a gyerekeket

2015. március 19. csütörtök

Nehéz döntés az iskolaválasztás. A szülőknek áprilisig kell eldönteniük, melyik iskolába járjon a most még óvodás korú gyermekük. A józsefvárosi tanintézmények a következő tanévben is sokféle lehetőséggel, különféle tagozatokkal várják a leendő elsősöket, a kerület általános iskoláiban minden tanuló megtalálhatja az érdeklődési köréhez illő iskolai programot. A lehetőségekről Stenczinger Csillával, a Józsefvárosi Igazgatói Munkaközösség vezetőjével beszélgettünk.

- Mit tanácsol a szülőknek: milyen szempontok szerint válasszanak iskolát? Érdemes bevonni a gyermeket a döntésbe?

- Mint tanító néni, azt javaslom a szülőknek, hogy a gyerekekkel közösen válasszanak iskolát. A kerület intézményei számos találkozási lehetőséget biztosítanak a családoknak a beíratás előtt, ahol megismerhetik a pedagógusokat, az épületet és nem utolsósorban az iskolák kínálatát. Tapasztalataim szerint, ha egy óvodás iskolaéretté válik, nagy kíváncsisággal érdeklődik az ilyen alkalmakon. Az iskolai foglalkozásokon ki lehet választani azt a pedagógust, akinek stílusa, tudása leginkább meggyőzi a választás előtt állókat. A gyerekek nagyon ügyesen figyelik meg a részleteket, érdemes az ő véleményüket is meghallgatni, és utána közösen mérlegelni.

- Mik a józsefvárosi iskolák sajátosságai?

- Iskoláinkban színes kínálat - különböző művészetek, sportok, sakk, zene, angol oktatása is választható emelt óraszámban - várja a gyerekeket azt szolgálva, hogy a leendő diák a képességeinek legmegfelelőbb oktatást kaphassa. A kerületi tanulók hosszú évek óta testnevelés óra keretében ingyen úszhatnak a Losonci téri tanuszodában. A józsefvárosi diákok évről évre remek eredményeket érnek el sport- és tanulmányi versenyeken, diákolimpiákon. Különféle programok működnek a tanintézményekben, például Befogadó Iskola Program, mentoráló intézmény, Vöröskereszt-bázisiskola, ökoiskolák, ECDL Oktató- és Vizsgaközpont is. A tanórákon kívül is változatos programokra számíthatnak a gyerekek, télen például az önkormányzat jóvoltából korcsolyázhattak tanítványaink. Emellett az általános iskola elsődleges feladata természetesen az alapkészségek megerősítése, a kompetenciák fejlesztése, a továbbtanuláshoz szükséges tudás átadása. Úgy vélem, az iskolaválasztás szempontjából az a praktikus szempont sem mellékes, hogy a lakóhely milyen messze van az iskolától. Ha egyszerűbb a közlekedés, több idő jut játékra, egyéb családi programokra.

- Józsefváros újjáépülésének egyik legfontosabb eleme az oktatási intézmények fejlesztése volt.

- A kerület iskolái kívül-belül megújultak. Új tornatermek, sportudvarok, energiatakarékos épületek várják a diákokat. Különös figyelmet fordít az önkormányzat az iskolák biztonságára is. A térfigyelő kamerák mellett a közterület-felügyelők és rendőrök is vigyázzák gyermekeink épségét. Bízom benne, hogy a szülők is érzékelik a változásokat, és a kerület iskoláiban sok józsefvárosi gyereket taníthatunk a következő tanévben is.

A tankötelessé váló gyermekek iskolai beíratására vonatkozó felhívás itt érhető el.

A beiratkozás időpontja:

2015. április 16. (csütörtök): 8 és 19 óra között

2015. április 17. (péntek): 8 és 18 óra között

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben