Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Akit Miró a fények festőjének nevezett

Emléktáblát avattak Fiedler Ferenc emlékére

2016. július 05. kedd

Fiedler Ferenc, vagy, ahogyan a világon mindenhol ismerik, Francois Fiedler a Palotanegyedből indult, majd a második világháborút követően Franciaországban alkotott együtt a kor legnagyobb művészeivel. A festő születésének 95. évfordulója alkalmából a Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Fiedler Művészeti Alapítvány emléktáblát helyezett el egykori lakhelye, a Krúdy Gyula utca 2. számú társasház falán. A megemlékezésen Sántha Péterné alpolgármester mondott köszöntőt.

Az emberiség történetében talán kivétel nélkül küzdelmek sorozata kísérte az önmagukat, egyedi világlátásukat, a saját maguk alkotta képi dimenziókban megnyilatkozókat – kezdte ünnepi beszédét Sántha Péterné. 

Fiedler Ferenc életét ismertetve az alpolgármester kiemelte, hogy a trianoni tragédiát követően a Kassáról Nyíregyházára költöző Fiedler család gyermekének festői vénája nagyon fiatalon megmutatkozott: 10 évesen már a Benczúr Körben, felnőtt művészek képei mellett mutatták be alkotásait.

1940-ben a Palotanegyedbe költözött, a II. világháborút követően pedig Párizsba került, ahol a nemzetközi művészvilág csodálatát is kivívta: Picassoval, Chagall-lal, Miróval állíthatott ki. Termékeny alkotói életének sok jeles alkotása ma is számos nagynevű múzeum féltve őrzött kincse – hangsúlyozta Sántha Péterné.

Fiedler Péter, a Fiedler Művészeti Alapítvány elnöke, a festő unokaöccse köszöntőjében hangsúlyozta: nagybátyja mindig vágyott arra, hogy Magyarországon is megismerjék munkásságát, hiszen külföldi karrierje ellenére magyarként élte le az életét.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben